Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU: NEVEN BUDAK

Kakvo je zapravo podrijetlo Hrvata? Većina stručnjaka odustala je od teorije o doseljavanju u 7. st.

15.04.2024.
u 17:09

Nekoliko je poznatih teorija o podrijetlu Hrvata, od slavenske do iranske, no javljaju se i neki novi podaci i nedoumice. O tome što znamo o ranoj hrvatskoj povijesti govori naš ugledni medievist, specijalist za teme urbane i socijalne povijesti srednjeg vijeka i profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu

Komentara 42

TU
TutoBruto
17:20 15.04.2024.

medievist??? Da nije smiješno bilo bi žalosno. Nekoć su malograđani da bi ispali pametni izvodili rijeci iz njemačkog jezika , Serbus Itd, a danas očito je hit raditi nelogične izvedenice iz engleskoga jezika iako postoje hrvatske rijeci za te pojomove. Sramota tko vam dao diplomu i koga predstavljate. Sto se teme tiče Hrvati nisu ništa naselili već su se stopili sa domicilnim većinskim stanovništvom koje je ovdje živilo. To da znaš ne treba ti fakultet već razum.

Avatar Le-Freak
Le-Freak
17:26 15.04.2024.

Detalji su jako zanimljivi ali nisu odlučujući. Za nas važi baš kao i za sve druge narode da osjećaj zajedništva pravi narod, zajednička povjest, zajednička sudbina... Isto kao što to važi za Nijemce koji su dosta različitog porijekla, to važii i za Francuze, Švicarce itd. I Hrvati imaju različito korijenje. Jer smo 20.000 godina starosjedioci ali slavenski, rimski i germanski došljaci. Nezgodno je što su Turci udpjeli odcijepiti jedan komad hrvatskog teritorija i da smo dugo bili neka vrsta kolonije Austije, Mađarske, Italije, Osmanskog carstva itd. Sve to je ostavilo tragove. Te različitosti su sada naše bogatsvo ali uopće nismo jedina zemlja koja je šarolika iako smo mi posebni po tome da smo na međi gdje se dodiruju ekstremno različite kulture oksidenta i orijenta, katoličanstva, islam i pravoslavstva. Uz našu mediteransku i srednjoeuropsku orijentaciju i kulturu smo zadnji 100 godina dobili dobar primjesak i te balkanske "kulture" koji neki rado prihvaćaju a neki ne.

JA
JapaRuda
17:14 15.04.2024.

Oko tursko- romskog podrijetla srba nema nikakvih nedoumica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije