Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hvalevrijedan pothvat

Evo kako lokalna inicijativa transformira okoliš: Kroz Inin Zeleni pojas u Turopolju zasađeno 7300 sadnica hrasta lužnjaka

Foto: Shutterstock
1/4
12.04.2024.
u 15:20

Ovo je prilika da svojim idejama doprinosite zaštiti okoliša i prirode, stvarajući pozitivne promjene u svojoj zajednici.

U današnjem svijetu, gdje se suočavamo s izazovima klimatskih promjena i sve izraženijim negativnim utjecajima na okoliš, briga za prirodu i očuvanje okoliša postaje imperativ. Svjesni smo da je naša budućnost neraskidivo povezana sa zdravljem našeg planeta te da je odgovornost svakog pojedinca, organizacije i društva u cjelini poduzeti korake za očuvanje prirode i smanjenje negativnog utjecaja koji imamo na nju. U tom kontekstu, programi poput „Ininog Zelenog pojasa“ postaju ključni instrumenti u borbi za očuvanje okoliša i prirode.

Kroz 11 godina postojanja „Inin Zeleni pojas“ postao je sinonim za predanost očuvanju okoliša i borbi protiv klimatskih promjena. U suradnji s različitim dionicima – od organizacija civilnog društva do javnih i obrazovnih ustanova – INA nastoji potaknuti inovativne ideje i projekte koji će doprinijeti očuvanju prirodnih resursa i stvaranju održive budućnosti. Naglasak ovog programa je na sufinanciranju projekata koji potiču aktivnosti poput revitalizacije zelenih površina, čišćenja podmorja, priobalja, jezera i rijeka, pošumljavanja te edukacije o ekologiji.

Jedan od primjera sudjelovanja u Ininom Zelenom pojasu je LAG Zrinska gora – Turopolje. U sklopu INA Projekta Zeleni Pojas, Udruga je sudjelovala s projektom „Pluća turopoljskog kraja“ tijekom kojeg je zasađeno ukupno 7 300 sadnica hrasta lužnjaka na području Turopoljskog luga.

Foto: Arhiva LAG-a

 „Ideja projekta razvijala se unutar Udruge, a nakon objave natječaja, posvetili smo se izradi kvalitetne projektne prijave. U suradnji sa stručnjacima iz Hrvatskih šuma i Ministarstva poljoprivrede, osigurali smo visoku razinu kvalitete i izvodljivosti projekta“, kažu. Ističu i da je sudjelovanje u projektu za njih bilo iznimno iskustvo. „Zadovoljni smo odazivom volontera, kako lokalnih tako i međunarodnih, koji su pružili neprocjenjivu pomoć u provedbi projekta, uključujući sadnju sadnica hrasta lužnjaka koje će doprinijeti očuvanju prirodnog bogatstva na području Turopolja“. Udruženje trenutno broji 121 člana koji pripadaju različitim sektorima, pokazujući raznolikost i širinu interesa, a njihovi planovi za budućnost uključuju završetak trenutnih projekata, pripremu za nove natječaje te kontinuiranu podršku lokalnim inicijativama.

Do sada je kroz „Inin Zeleni pojas“ sufinancirano čak 149 projekata, a sada INA raspisuje natječaj otvoren do 21. travnja, pozivajući sve zainteresirane organizacije civilnog društva, javne i obrazovne ustanove, parkove prirode i dobrovoljna vatrogasna društva u Hrvatskoj da se prijave i predstave svoje ideje koje će doprinijeti zaštiti okoliša i očuvanju klime. Ovaj natječaj nije samo prilika za financiranje već i prilika da se javnost osvijesti o važnosti brige za okoliš i klimu. „Inin Zeleni pojas“ nije samo program – to je poziv na djelovanje, poziv svim dionicima da se pridruže u naporima za stvaranje održivije budućnosti. Pridružite se „Ininom Zelenom pojasu“ i budite dio inicijative koja mijenja svijet na bolje.

Sadržaj nastao u suradnji s Inom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije