Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ MINUTE U MINUTU

Nove izlazne ankete: HDZ i dalje u prednosti, SDP-u i Možemo po mandat manje

Autori: Vecernji.hr, Hina
17.04.2024.
u 20:10

Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva do 16.30 sati na izbore je izašlo više od 1, 6 milijuna građana.

Prema najnovijim podacima stanje s mandatima sada izgleda ovako: HDZ i partneri 59, SDP i partneri 43, DP i partneri 13, Most i partneri 11, Možemo 10, IDS i partneri 2, Fokus-RP 1, NP Sjever 1, javlja Nova TV.  

Prva izborna anketa, objavljena u 19 sati, HDZ  je davala 58 mandata, a koaliciji Rijeke pravde predvođenoj SDP-om 44 mandata. Domovinski pokret dobio je 13 mandata, koliko i u novoj anketi. Možemo je s 11 pao na deset, dok je Most porastao s devet na 11. IDS je ostao na istom s dva mandata, a Nezavisna platforma Sjever na čelu s međimurskim županom Matijom Posavcem pala s dva na jedan mandat. Koalicija Fokus-Republika ostao je na jednom mandatu.

Birališta su zatvorena, a prema podacima Državnog izbornog povjerenstva do 16.30 sati na izbore je izašlo više od 1, 6 milijuna građana. U postotcima, glasovalo je 50, 6 posto birača. Velika je to razlika u odnosu na izbore prije četiri godine kada je do istog vremena glasovalo 34, 04 posto, odnosno milijun i 150 tisuća birača.

Tijek događaja: 

20:20 - 'HDZ je relativni pobjednik. DP i Možemo su dobro prošli, a SDP je dobio puno manje nego što se indiciralo'. O velikom odazivu, ali i prvim izlaznim anketama razgovarali smo u studiju Večernji TV-a s Večernjakovim analitičarkama Ankicom Mamić i Marijanom Grbešom-Zenzerović s kojima pratimo rezultate neizvjesnih parlamentarnih izbora. Više pročitajte OVDJE.

19:50 - Izlazne ankete pokazuju da nas čekaju složeni pregovori o formiranju parlamentarne većine, rekao je Bauk u središnjici stranke na Iblerovu trgu, referirajući se na prve izlazne ankete po kojima HDZ osvaja 58, a Rijeke pravde 44 mandata.

Reakcije iz stožera SDP-a pratite OVDJE.

17.04.2024., Zagreb - Docek izbornih rezultata za Hrvatski saboru u stozeru koalicije Rijeke pravde koju cine Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP), Centar, Hrvatska seljacka stranka (HSS), "Dalija Oreskovic i ljudi s imenom i prezimenom", Narodna stranka Reformisti i Gradjansko-liberalni savez (GLAS) u prostorijama SDP-a na Trgu Drage Iblera. Ranko Ostojic. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL


19:35 - Još uvijek ne možemo znati koji je konačan rezultat prema ovim izlaznim anketama, ali evo zasad po njima imamo jedan mandat više nego što smo imali u prošlom sazivu, tako da je to pozitivna stvar. Veseli me što je velika izlaznost, mislim da je to pun pogodak - rekao je Miro Bulj koji je došao u kožnoj jakni ispod koje nosi majicu tigra, a za koju je rekao da ima poseban značaj:
-Sam protiv svih!

Reakcije iz stožera Mosta pratite OVDJE.


VIDEO Pratite Večernjakovu izbornu emisiju: Komentari političkih analitičara, najnoviji rezultati, javljanja iz stožera... 


19:27 - U stožeru HDZ-a rezultate izlaznih anketa dočekali su s pljeskom.  - Možemo reći da je HDZ relativni pobjednik izbora, razlika je već sada veća, rezultat će biti još i bolji. Kampanja je bila kratka, ali iscrpna. Bilo je dosta situacija gdje nismo mogli komunicirati svoja postignuća, ali smo zadovoljni jer je relativna pobjeda - kazao je Oleg Butković komentirajući rezultate drugih izlaznih anketa. Ovaj rezultat nam govori da smo već na plus 19 u odnosu na SDP, kazao je. Reakcije pratite OVDJE.

17.04.2024., Zagreb - Docek izbornih rezultata za Hrvatski saboru u stozeru Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), Hrvatsko socijalno-libaralne stranke (HSLS), Hrvatske demokrscanske stranke (HDS), Hrvatske narodne stranke (HNS) i Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) u hotelu Westin. Ivan Anusic Photo: Igor Soban/PIXSELL
Foto: Igor Soban/PIXSELL


19:23 - Ovo su tek izlazne ankete, ali prvi dojmovi su sjajni. Ankete nam daju 11 mandata, a moram reći da su nam svi analitičari predviđali. Izlazne ankete pokazale su 11 i to je sjajno, a osvojili smo mandate u 3., 4., 7. i 8. izbornoj jedinici, tako da ona priča koja je postojala da smo zagrebačka stranka, sad možemo s tim raskrstiti. Naravno, ako rezultati budu kao i ankete. Osvojila sam mandat, ali u sabor ne idem, ja sam zamjenica gradonačelnika Zagreba, na listi iza mene je Jelena Miloš, članica našeg saborskog kluba i ona će ući u sabor. Izlazne ankete do sada su bile dosta pouzdane, tako da ima potencijala za promjenu i za ono što smo mi željeli, a to je da skinemo HDZ s vlasti. Naša pozicija je, kao što smo i govorili, da možemo zajedno s drugim strankama podržati manjinsku SDP-ovu vladu i okrenuti budućnost naše zemlje na bolje - kazala je Danijela Dolenec, nositeljica liste u drugoj izbornoj jedinici i zamjenica gradonačelnika Zagreba Reakcije iz stožera Možemo pratite OVDJE.

17.04.2024., Zagreb - Docek izbornih rezultata za Hrvatski saboru u stozeru politicke platforme Mozemo! u Tvornici kulture. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL


19:20 -  Izlazne ankete kao izlazne ankete, mogu biti točne ali i ne moraju. Po njima smo mi treća politička snaga u zemlji, imamo jedan ogromni politički kapital za budućnost i daljnji rast. Očekujemo da ćemo dobiti još pokoji mandat i živimo u nadi - poručio je Davor Dretar Drele. Reakcije iz Domovinskog pokreta pratite OVDJE.

 

 

 

FOTO Vinski podrum, veterinarska stanica, kafić... Ovo su neobična biračka mjesta u Hrvatskoj

1/15
Ključne riječi

Komentara 81

LA
Lav2
20:38 17.04.2024.

Rijeke pravde odlaze..

Avatar MK3
MK3
21:00 17.04.2024.

Zorangutan 43 Mandata, Možemo dosljedni satelit... A danas su neki dali naslutiti što su do sada pred biračima krili... A da izbjegnemo nove izbore: možda bi DP trebao razmisliti kao krajnju opciju o uvjetima SDSS-u (od prestanka slavljenja zločina u Srb-u svake godine do...).

Avatar Mamlazac
Mamlazac
19:27 17.04.2024.

Vecernji list je bio najbolji i najneutralniji za ove izbore, postali ste broj jedan u Hrvatskoj, veliko hvala od Hrvata!!!!!❤️❤️❤️

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije