Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBORNI STOŽER

Euforija u HDZ-u, pljeskali i skandirali nakon prvih rezultata: 'Pobjeda, pobjeda!'

Zagreb: Slavlje u stožeru HDZ nakon prvih privremenih rezultata
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/49
17.04.2024.
u 23:22

Ova večer je krenula dobro za HDZ pogotovo kad se uspoređujemo s našim političkim suparnicima s ljevice koji su uz pomoć kampanje koja je izašla iz svih dosadašnjih okvira, zajedno nisu došli do broja mandata kao HDZ, kazao je Davor Božinović

* HDZ-ovci rezultate izbora čekaju u zagrebačkom hotelu Westin 
* Prema prvim rezultatima, osvajaju više od 60 mandata 
* Zadovoljni su s rezultatima i uvjereni da će sastaviti novu Vladu

VIDEO Pratite Večernjakovu izbornu emisiju: Komentari političkih analitičara, najnoviji rezultati, javljanja iz stožera... 

 

Tijek događaja: 

23:17 - Stožer HDZ-a sada je ispunjen gotovo do posljednjeg mjesta, svi iščekuju obraćanje predsjednika stranke. U međuvremenu na televizijama se i emitiraju uživo govori iz drugih stožera, ali bez zvuka.

Glazba je i dalje prigušena, a atmosfera relativno suzdržana, iako su nam svi s kojima smo večeras pričali ponavljali kako su sigurni da će HDZ sastaviti novu Vladu, na mobitelima se nonstop osvježava stranica Državnog izbornog povjerenstva i prati i kalkuliraju svaki mandat. Pljesak se prolomio oko 23.15 kada su rezultati ponovno pokazali 64 mandata i uvjerljivo vodstvo HDZ-a

GALERIJA HDZ-ovci rezultate izbora čekaju u poznatom zagrebačkom hotelu

Zagreb: Slavlje u stožeru HDZ nakon prvih privremenih rezultata
1/49

22:45 - Zahvalan sam svim građanima koji su izašli u ovako velikom broju na izbore, to je festival demokracije. Čak i kada bi se stranke ljevice udrućile, ne mogu ugroziti HDZ, kazao je Šime Erlić. 


22:32 - Vrh HDZ-a je, doznajemo na 17. katu Westina i predsjednik stranke Andrej Plenković čeka što preciznije rezultate prije bilo kakvog obraćanja. Uz političku, prati se intenzivno i nogometna utakmica. 

Foto: Dario Topić


21:58 - Karlo Ressler, europarlamentarac HDZ-a, komentirao je kako su građani još jednom poklonili većinsko povjerenje njihovoj stranci, i to je ključno. 

- Povjerenje je čak i veće nego ono koje smo dobili prije četiri godine i to je ono što je ključno.  Bez obzira na propuste i nesavršenosti, rezultati ostaju - komentirao je pa dodao kako će surađivati s manjim strankama koje su bliske svjetonazorski i programski s HDZ-om. 

- Neće biti moguće sastaviti vladu bez HDZ-a. Prema svemu sudeći, ovo je bilo osam godina uspjeha i još dubljeg povezivanja. Uvijek postoji prostora za napredak - kazao je. Dario Topić razgovarao je i s Ivanom Malenicom koji je poručio kako treba pričekati krajnje rezultate, no da je HDZ svejedno pobjednik. 


21:40 - Prve rezultate DIP-a komentirao je i Damir Habijan, ministar gospodarstva i održivog razvoja

- Mislim da rezultati jasno pokazuju kako su građani i građanke jasno rekli o onome što smo radili protekle četiri godine - komentirao je Habijan. Što se tiče kampanje, on smatra kako ju je stranke vodila odlično, dok je za oporbu rekao da su pokazali ''političku nekulturu''.

- Ovo je treća pobjeda, rezultat od 65 je odličan. Ne razmišljamo još o koalicijama, idemo proslaviti pobjedu. Atmosfera je onakakva kakva treba biti dok imate 65 mandata i kad pobijedite treći put zaredom - poručio je.


21:21 - S Večernjakovim Darijom Topićem prve rezultate DIP-a je prokomentirao i Gordan Jandroković

- Rezultat je puno bolji od izlaznih anketa, uvjerljivi smo pobjednici u trećem mandatu, građani podupiru politiku koju vodimo. Druga strana je vodila prljavu kampanju, ali se pokazalo da građani to ne honoriraju. Teško je prognozirati konačni rezultat, ali je sigurno da je HDZ sigurni pobjednik. Sačekajmo finalne rezultate. Naš je cilj bio ostvariti što bolji rezultat, a kad sjednemo ćemo vidjeti kako s drugim opcijama. Drago mi je što je velika izlaznost i što HDZ i na njoj pobjeđuje. Stvarala se nekakva fama, ali su brojke ipak slične - komentirao je izlazne ankete DIP-a Gordan Jandroković.


21:05 - Nakon objavljenih prvih rezultata prema kojima HDZ dobiva 67 mandata, čuje se u HDZ-u pljeskanje i skandiranje. Glasni pljesak prolama se svakom objavom rezultata po izbornim jedinicama, a HDZ je uvjeren da je ovo konačna pobjeda. U stožeru se čuje, između ostalog, i Moja domovina. 

- Stojimo jako dobro, ja sam i u prvim anketama rekao da je HDZ uvjerljivi pobjednik. Posebno mi je zadovoljstvo da smo pobjednici u velikoj izbornoj izlaznosti. Inače su nam to predbacivali, ali smo mi pokazali da smo dobili povjerenje građana. To je rezultat postignuća - komentirao je Branko Bačić za Novu TV.


20:50 - U stožeru HDZ-a ne poslužuje se alkohol. Uzvanicima su ponuđeni samo sokovi i voda. Neki su pomislili kako je u čašama posluženo crno vino, no riječ je o soku od borovnice. 

17.04.2024., Zagreb - Docek izbornih rezultata za Hrvatski saboru u stozeru Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), Hrvatsko socijalno-libaralne stranke (HSLS), Hrvatske demokrscanske stranke (HDS), Hrvatske narodne stranke (HNS) i Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) u hotelu Westin. Photo: Igor Soban/PIXSELL
Foto: Igor Soban/PIXSELL


20:40 - U stožeru HDZ-u nosi se plava boja. 

17.04.2024.., Zagreb - Docek izbornih rezultata za Hrvatski saboru u stozeru Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), Hrvatsko socijalno-libaralne stranke (HSLS), Hrvatske demokrscanske stranke (HDS), Hrvatske narodne stranke (HNS) i Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) u hotelu Westin. Margareta Madjeric Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL


20:33 - Neće biti problema oko nastavka politike koju smo dosad vodili. U slaganju koalicije ćemo vidjeti kad se budu prebrojali mandati. Tada će sjesti predsjednici stranaka i vidjeti što je moguće, što nije. U odnosu na sve dosadašnje izbore, HDZ je bio otprilike ovakav. DP je desnija opcija koja je uvijek imala svoj prostor - kazao je Ivan Anušić koji je zadovoljan s rezultatima izlaznih anketa. 

GALERIJA Od euforije do razočaranih lica: Pogledajte raspoloženja po stožerima nakon izlaznih anketa

Zagreb: Slavlje u stožeru HDZ nakon prvih privremenih rezultata
1/15

20:11 - U 10. izbornoj jedinici HDZ je ostvario pobjedu. Sad smo na 7 mandata, očekujemo da tako i ostane do kraja. Voljeli bi i 8, ali kako nam sada rezultati lagano stižu mi smo na 7 mandata. HDZ je pokazao i sa velikom izlaznošću svoju snagu, građani su honorirali sav naš rad. Uvjeren sam da će premijer Andrej Plenković biti i sadašnji i novi premijer - kazao je Tomislav Šuta iz splitskog HDZ-a našoj novinarki Slavici Vuković. 


20:03 - Možemo reći da je HDZ relativni pobjednik izbora, razlika je već sada veća, rezultat će biti još i bolji. Kampanja je bila kratka, ali iscrpna. Bilo je dosta situacija gdje nismo mogli komunicirati svoja postignuća, ali smo zadovoljni jer je relativna pobjeda - kazao je Oleg Butković komentirajući rezultate drugih izlaznih anketa. Ovaj rezultat nam govori da smo već na plus 19 u odnosu na SDP, kazao je. 


19:50 - U HDZ-u su posluženi kanapei i kremasti kolači. Dvorana je još uvijek poluprazna, a atmosfera je suzdržana, javlja iz stožera naš reporter Dario Topić 

Foto: Dario Topić


19:15 - Najbolji smo. Još nije 11. izborna jedinica obuhvaćena. Prvi smo, ovo je obećavajuće. Druga i treća stranka nemaju koliko mi imamo, definitivno smo prvi - kazao je Hrvoje Zekanović. 


19:05 - Ovo je izlazna anketa, sjećam se da su nam prije osam godina izlazne ankete davale 57 mandata, a mi smo završili na 63. Pričekajmo konačne rezultate DIP-a, ali sada smo ovime i više nego zadovoljni. Ova izlaznost rezultat je podijeljenosti u hrvatskom društvu, što je nastalo ulaskom predsjednika RH u izborni ciklus. On je i mobilizirao i homogenizirao i biračko tijelo HDZ-a. Moglo se i bez toga, bilo bi dobro da je kampanja bila normalna i da je utakmica bila fer. Nije bila fer, kršio se zakon i to će obilježiti demokratske procese u Hrvatskoj - kazao je za N1 Branko Bačić te je odgovorio na pitanje jesu birači ovime kaznili SDP?

 

- Ja sam tvrdio i sada ću ponoviti - ne možeš očekivati povjerenje građana ako nemaš vlastite demokratske procese u svojoj stranci. No ja ne bih o njima, ja bih izrazio zadovoljstvo našim rezultatima, a očekujem da ćemo prema kraju večeri imati još bolje rezultate. U trećem mandatu osvojiti više nego ljevica zajedno, SDP i Možemo, je izvanredan mandat. Ovo je potvrda da smo opravdali povjerenje građana i to su nam povjerenje na ovim izborima vratima - kazao je. 

- Ne bih sada o tome. Sada nam je najvažnije da se zatvore birališta i da se vide rezultati. Kada budemo vidjeli rezultate, onda ćemo o vladajućoj većini u Saboru. Mi smo uvjereni da ćemo imati treću Vladu Andreja Plenkovića - odgovorio je na pitanje hoće li HDZ moći bez DP-a. 


19:02 - HDZ je osvojio više mandata nego ljevica zajedno što je odličan rezultat. Na početku smo večeri, ima sigurno dosta rubnih mandata, uvjeren sam da će se ova slika mijenjati. Izlazne ankete su uvijek HDZ-u davale manje mandata nego što je bio konačni rezultat kad su se zbrajali glasovi. Ova večer je krenula dobro za HDZ pogotovo kad se uspoređujemo s našim političkim suparnicima s ljevice koji su uz pomoć kampanje koja je izašla iz svih dosadašnjih okvira, zajedno nisu došli do broja mandata kao HDZ - kazao je Davor Božinović za Dnevnik Nove TV.  

- Meni je važno i to me ispunjava zadovoljstvom i da smo na ovakvoj izlaznosti srušili nekakve stereotipe koji su govorili da HDZ-u odgovara manja izlaznost. Ovo je dokaz da HDZ-u odgovara svaka izlaznost - dodao je. 


19:00 - Nakon čitanja izlaznih anketa, u stožeru se čuo glasan pljesak i oduševljenje 


18:30 - Pripadnici i simpatizeri HDZ-a rezultate parlamentarnih izbora čekaju u zagrebačkom hotelu Westin. Policija je već oko 18 sati blokirala dio parkirališta i garaža zbog dolaska kolona štićenih osoba.  U stožeru je mnoštvo novinara. Čak 22 kamere uperene su prema pozornici. Dok su se čekali uzvanici u stožeru su se gledali HDZ-ovi predizborni spotovi i programi nacionalnih televizija. Osim domaćih novinara, u stožeru su i novinari iz stranih medija. 

FOTO Vinski podrum, veterinarska stanica, kafić... Ovo su neobična biračka mjesta u Hrvatskoj

Zagreb: Slavlje u stožeru HDZ nakon prvih privremenih rezultata
1/15

 
Ključne riječi

Komentara 30

Avatar moranzilanovic
moranzilanovic
19:24 17.04.2024.

Savjetnik u sekretarijatu za narodnu obranu trabunja o ljevici.

VO
volimnju
19:45 17.04.2024.

UŽAS

Avatar Ćuprija - moja partija
Ćuprija - moja partija
19:13 17.04.2024.

HDZ-SDSS+Možemo ima 75 ifali im još jedan do većine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije