Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Održani Dani otvorenih vrata projekta koji će skratiti put između škole i privrede pomoću učenja temeljenog na praksi

RCK Faust
Foto: Marko Lopac
1/13
18.11.2023.
u 08:15

Strojarska tehnička škola Fausta Vrančića, nositelj projekta Regionalnog centra kompetentnosti - Faust, održala je druge po redu dane Otvorenih vrata. Ugostila ih je svetonedeljska tvrtka Topomatika.

Događaju su nazočili predstavnici industrije kojima je ovaj projekt značajan zbog obuke postojećeg i budućeg kadra, a nastao je uz podršku partnera projekta: Industrijske strojarske škole, Elektrotehničke škole, Strojarske tehničke škole Frana Bošnjakovića, I. tehničke škole Tesla, Tehničkog veleučilišta Zagreb, Visokog učilišta Algebra, Instituta za razvoj tržišta rada, Selectie, Topomatike Hrvatske gospodarske komore i Grada Zagreba.

Regionalni centar kompetentnosti poslužit će jačanju strukovnog obrazovanja u Hrvatskoj, lakšoj prilagodbi učenika tržitu rada, modernizaciji strukovnih kvalifikacija te pružiti mogućnost cjeloživotnog učenja postojećih stručnjaka. Ukupna vrijednost projekta je 6.413.934,94 EUR (48.325.792,79 HRK), a njegovu važnost prepoznala je i Europska unija, koja ga sufinancira iz Europskog socijalnog fonda.

Tomislav Hercigonja, direktor Topomatika d.o.o.o
Foto: Marko Lopac

RCK Faust jedan je od regionalnih centara koji su se posljednjih pet godina osnovali u Hrvatskoj, s ciljem da se nivo srednjeg strukovnog obrazovanja podigne na nivo onog što je potrebno privredi” - Tomislav Hercigonja, direktor Topomatike, jednog od partnera projekta.

Dubravko Diklić, ravnatelj Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića
Foto: Marko Lopac

Ravnatelj Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića, Dubravko Diklić, ovom je prilikom objasnio kako zahvaljujući Regionalnom centru kompetencija Faust – strojarstvo učenici neće samo teorijski učiti kako strojevi izgledaju, već će u praksi raditi na njima, što će im omogućiti bolju pripremu za tržište rada.

Ovim Danima otvorenih vrata stavljamo fokus na opremu koja se nabavlja i koja je već nabavljena u okviru projekta. Nadamo se da ćemo s tom opremom, ako ne dostići, onda barem smanjiti razliku između onoga što se trenutno proizvodi i onoga što podučavamo”.- istaknuo je Diklić.

Cilj projekta je da učenici budu što spremniji za tržište rada nakon završene srednje strukovne škole, da se ta zanimanja prilagode stvarnim potrebama tržišta, da strukovno obrazovanje postane interesantnije djeci kako bi ga što više učenika pohađalo i da se podigne kvaliteta tih škola. Uz samo opremanje centra kompetencija, napravili smo i bitnu modernizaciju postojećih te otvaranje novih kurikuluma“ - kazao je Tomislav Hercigonja.

Dragan Karlušić, nastavni profesor Strojarske tehničke škole Fausta Vraničića
Foto: Marko Lopac

Dragan Karlušić, nastavni profesor strojarske grupe predmeta Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića, okupljenima je objasnio kako se kroz navedeni projekt posljednjih pet godina razvilo 3 standarda zanimanja, 8 kvalifikacija, 6 programa obrazovanja, 2 strukovna kurikuluma i 2 mikrokvalifikacije te je nabavljena moderna oprema za 3D printanje, CNC proizvodnju i zavarivanje.

Luka Žepić, nastavni profesor Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića
Foto: Marko Lopac

Nakon uvodnih govora i prezentacije projekta Luka Žepić, nastavni profesor strojarske grupe predmeta Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića, održao je prezentaciju o obnovljivim izvorima energije, nakon čega je voditelj deformacijskog odjela Topomatike Nenad Drvar, predstavio optičke mjerne metode.

U sklopu Dana otvorenih vrata održane su i praktične radionice kroz koje su inženjeri Topomatike okupljenima prikazali rad tehnologije za mjerenje oblika i dimenzija, mjerenje pomaka i deformacije te aditivnu proizvodnju.

Više informacija o projektu potražite na https://rck-faust.hr/.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj ovog poziva je isključiva je odgovornost Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića i ni na koji način ne odražava stavove Europske unije. Za više informacija o EU fondovima posjetite web stranicu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije http://www.strukturnifondovi.hr.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije