Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Odbor austrijskog parlamenta odgodio usvajanje Inicijative o zabrani Bleiburške komemoracije

Mandatari krajnje desne Slobodarske stranke koja nije pristupila Inicijativi Zelenih & Co. , Hannes Amesbauer i Christian Ries , su istakli kako su sada nadležne vlasti „na potezu“, ustvrdivši kako su podneseni zahtjevi „prilično problematični“.
04. lipnja 2020. u 16:05 11 komentara 4522 prikaza
Bleiburg
Foto: Filip Kos/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Iz korespondencije austrijskog Parlamenta vidljivo je da je Odbor za unutarnju politiku Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta na svom zasjedanju u srijedu, na zahtjev vladajuće koalicije narodnjaka (ÖVP) i Zelenih donio odluku o odgodi usvajanja Inicijative Zelenih i podnijetom neobvezujućem zahtjevu za donošenjem odluke o budućoj zabrani Bleiburške komemoracije, koji su prošli tjedan, izuzev krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ) podržale preostale  tri parlamentarne stranke, Socijaldemokratska (SPÖ), Narodna stranka (ÖVP) i Neos. 

austrijska inicijativa Židovski kongres podržao rezoluciju o zabrani komemoracije na Bleiburgu

Ta inicijativa i njeno usvajanje trebalo je biti  u srijedu na dnevnom redu  parlamentarnog Odbora za unutarnja-politička pitanja, ali usvajanje je odloženo na zahtjev vladajućih narodnjaka i Zelenih, navodi se u priopćenju, koje su prenijeli i austrijski mediji.
Prema izjavi predsjedavajućeg navedenog Odbora, narodnjaka Karla Mahrera, riječ je o ozbiljnoj stvari te je stoga još jednom potrebno provjeriti sve pravne formulacije, a što će biti do sljedeće sjednice krajem lipnja ili početkom srpnja.

Ministar unutarnjih poslova iz redova ÖVP-a Karl Nehammer je  je najavio osnivanje interdisciplinarnog radnog Povjerenstva, uz uključivanje Ministarstva vanjskih poslova i Dokumentacijskog arhiva austrijskog otpora, kako bi se provjerile i utvrdile sve relevantne činjenice prije donošenja odluke o Bleiburškoj komemoraciji. Nehammer je upozorio da se radi o vrlo kompleksnoj materiji te da odluka mora biti donijeta u skladu s austrijskim Ustavom i vladavinom prava.

Zastupnici narodnjaka Andreas Minnich i Wolfgang Gerstl  rekli su kako „stvar nije tako jednostavna“.

Bleiburg Zvonimir Despot Zar o neospornom zločinu u Bleiburgu moramo ponovno raspravljati 2020.

„U konačnici osnovna prava i slobode, kao što je pravo okupljanja i  sloboda vjeroispovijedi, ne smiju se dovoditi u pitanje“, istaknuli su, napomenuvši kako je policija ionako proteklih godina pomno nadzirala taj skup, i svako kršenje zakona odmah kažnjavala. U izvješću parlamenta stoji kako je zastupnica Zelenih Ewa Ernst-Dziedzic je ukazala na mnoge izazove u razrješavanju ovog slučaja pozvavši se i na Europsku konvenciju o ljudskim pravima. Napomenula je kako je organizator Bleiburške komemoracije „pravno dobro osiguran“ kako bi zaobišao zabranu održavanja skupa. 

Mandatari socijaldemokrata Philip Kuchner i Sabine Schatz i Neosa Douglas Hoyos-Trauttmansdorff i Stephanie Krisper bili su kako su istakli neugodno iznenađeni odgađanjem usvajanja zajednički dogovorene Inicijative za sljedeću sjednicu. Mandatari krajnje desne Slobodarske stranke koja nije pristupila Inicijativi Zelenih & Co. , Hannes Amesbauer i Christian Ries , su istakli kako su sada nadležne vlasti „na potezu“, ustvrdivši kako su podneseni zahtjevi „prilično problematični“.

„Manifestacija u Bleiburgu se ne mora voljeti, ali sloboda okupljanja  je izuzetno značajno ustavom zaštićeno dobro“, rekao je Amesbauer, napomenuvši kako se ono ne smije dovesti u pitanje donošenjem ovakvih odluka. Upozorili su da bi usvajanje Inicijative i zabrana Bleiburškog skupa mogla dovesti i do zabrane nekih drugih skupova u Austriji.

OGRADE ŠTITILE KATEDRALU U Sarajevu održana misa za žrtve Bleiburga. Kardinal Puljić: U prvom redu želimo moliti

Socijaldemokrati i Neos su Odboru za unutarnje poslove austrijskog parlamenta predstavili i njihovu Inicijativu da se pravno spriječi da Bleiburški počasni vod kao organizator  komemoracije za koju potpisnici Inicijative tvrde da je „ultranacionalističko-fašističko okupljanje na Bleiburškom polju“  dođe u posjed poljoprivrednog zemljišta koje graniči sa zemljištem na kojem se održava komemoracija, a  koje je već u  vlasništvu organizatora. Kao razlog su naveli mogućnost pravnog zaobilaženja da dođe do zabrane Bleiburške komemoracije.  Za prijedlog SPÖ-a i Neosa zastupnici ostalih stranaka nisu pokazali razumijevanja i nisu ga prihvatili.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Samobor: Predsjednik HGK Luka Burilović posjetio tvrtku Nord Product
SVE POZNATIJI HRVATSKI PROIZVOĐAČ
Hrvatske mobilne kuće izdrže na -25°C, a izvoze ih i u Skandinaviju: 'Sve je domaći proizvod'
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
  • Neonacionalist:

    Učine li to e pa ima Hrvatska dosta načina kako da im odgovori naravno ako to želi a ako ne želi znači da se slaže s tim . Stvar jeste problematična jer tu se ne radi o nekom klasičnom skupu ... prikaži još! neonacista ili sl. gdje se onda veličaju ili slave određene poražene ideologije i sl. nego se radi o komemoraciji za stradale a među kojima je bilo i mnogo civila , tamo se naime održava sveta misa a svatko ima pravo na to , naravno ako će se netko tamo pojaviti u ustaškoj uniformi ili izvikivati neke nedozvoljene stvari , nositi takve transparente, odjevne predmete i sl. pa tu je austrijska policija da to sankcionira ali neznam stvarno kako mogu zabraniti održavanje mise još su i sami katolička zemlja ili su barem bili .

  • mlinkamlinka123:

    I u 2 ratu borili su se za Hrvatsku

  • skuzeno:

    Ili su Austrijanici potkupljeni od pročetničkih aktivista ili žele prikriti neo-nacizam u Austriji (mučenja s Mikrovalnim državnim oružjem i prskanje sa funk uređajima ljudima u oči, na usne, iznad tanjura i čaša), što se masovno prakticira danas, uglavnom nad strancima, ... prikaži još! i u Austriji i u Njemačkoj.