Naslovnica Vijesti Hrvatska

Od sljedećeg tjedna autocestom od Zagreba do Ploča za 228 kuna

Gotova i spojna cesta od Ploča do cestarinskog prijelaza Karamatići, 6 km od čvora Ploče do Metkovića te 4,6 km do granice s BiH.
14. prosinca 2013. u 16:10 50 komentara 29348 prikaza
autocesta (1)
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL

Krajem sljedećeg tjedna bit će pušten u promet zadnji 11,1 kilometar autoceste od Zagreba do Ploča koja se gradila više od pet godina. Hrvatske autoceste završile su radove na tom dijelu autoceste i u tijeku je tehnički pregled dionice, nakon čega se očekuje izdavanje uporabne dozvole.

Osim dionice Vrgorac – Ploče, završeni su i radovi na spojnoj cesti od čvora Ploče do cestarinskog prijelaza Karamatići, dugoj pet kilometara, sagrađeno je i šest kilometara od čvora Ploče do interregionalnog čvora Metković te 4,6 kilometara do granice s BiH. Ukupno će tako biti pušteno u promet 26,7 kilometara novih cesta, u što je uloženo 1,7 milijardi kuna. Na dionici do Ploča zbog iznimno teškog terena sagrađeno je čak 15 objekata, i to sedam vijadukata, dva nadvožnjaka, dva podvožnjaka i četiri tunela. Najveći je objekt tunel Mali Prolog, čija je desna cijev duga 1092 metra, a lijeva 1029 metara.

Autocesta je do Ploča prvobitno trebala doći 2008., no do kašnjenja je došlo zbog izmjene trase dionice od Ravče do Ploča 2007. godine, iz južne u sjevernu, što je poskupilo radove, ali i zbog čega su tadašnji čelnici HAC-a postali meta DORH-a jer su radove za novu trasu ugovorili bez javnog nadmetanja, a to su morali učiniti.

brzinomjer nestaju 'brzi i žestoki' Na autocestama nećemo smjeti voziti brže od 115 km/h? nesreća Restrukturiranje u HAC-u Centri nisu spojeni s kamerama na autocesti

Poddionica Ravča – Vrgorac puštena je u promet u srpnju 2011. godine. Osim zbog novog projektiranja, radovi na toj dionici, kažu u HAC-u, kasnili su i zbog nedostatka projektne dokumentacije, neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, loših vremenskih uvjeta, ali i zbog financijskih teškoća u koje su upali neki od izvođača radova poput Konstruktora. Osim te splitske građevinske tvrtke, autocestu do Ploča gradili su i Hidroelektra niskogradnja, Viadukt, Strabag, Cesta Varaždin, Zagorje Tehnobeton i Ingra. Cijena cestarine od Zagreba do Ploča za osobna vozila bit će 228 kuna.

HGSS
Na visini zadatka
Proveo sam jutro s pripadnicima HGSS-a, evo zašto ih još više cijenim

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar banovina
  banovina:

  228 kuna...Jadan narod koji ima more i ne može na njega, i dočekati izgradnju autocesta i ne voziti se po njima..

 • biby2611:

  zamisli jos kad bude Peljeski most gotov koliko ce to kostat odes od Osijeka do Dobrovnika ode placa i moras ostat zivit u Dubrovniku jer nemas se s cime vratit ,,

 • Trempetich:

  Uostalom...vi nemate pojma kako su skupe i koliko je komplicirano napraviti bijele crte na cesti.