Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPORBA:

'Obiteljski zakon izazvat će kaos u sustavu zbog svoje nedorečenosti'

Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
28.05.2014.
u 15:32

Sporiš: Primarni cilj ovih izmjena nije zaštita braka roditelja, već zaštita djece

Obiteljski zakon izazvat će kaos u sustavu zbog svoje nedorečenosti, poručila je danas saborska oporba tijekom rasprave o izmjenama tog zakona, te zatražila i treće čitanje kako bi ga se doradilo. Zamjenica ministrice socijalne politike i mladih Maja Sporiš objasnila je da je donošenje novog Obiteljskog zakona rezultat potrebe za rješavanjem niza problema oko zaštite djece od manipulacije tijekom i nakon razvoda braka roditelja. Zato se, između ostalog, uvodi institut obveznog savjetovanja i obiteljske medijacije.

HDZ-ov Željko Reiner vjeruje da je postojeći zakon kvalitetniji od predloženih izmjena.

- Čini nam se da bi zaštita braka i obitelji, koja je ujedno i ustavna kategorija, trebala biti temeljna stvar u ovom zakonu, a ona se nekako izgubila. Umjesto da se zapravo pokuša očuvati bračna zajednica na korist djece, zapravo je cijeli naglasak stavljen na to da se pokušaju popraviti štete koje će biti nanesene – replicirao je Reiner, a Sporiš mu je odgovorila da primarni cilj ovih izmjena nije zaštita braka roditelja, već zaštita djece.

- Umjesto poboljšanja zakon uvodi nered u hrvatski pravni sustav. U nekim je aspektima njegova materija prenormirana dok je u drugima neobjašnjivo općenita i nejasna. U njega je doslovno utrpan niz bespotrebnih odredbi kojima u njemu uopće nije mjesto. Primjerice ona o obvezi sudaca da se obrazuju i nepotrebnih načela. On uvodi nove pojmove koje ne objašnjava, a koji će dovesti do pravne nesigurnosti i mogućnosti različitog tumačenja u praksi. On je metodološki nedosljedan, nomotehnički je loš i naprosto je nedorastao sadašnjoj potrebi stvarnog reguliranja obiteljskih odnosa – kritizirao je Reiner dodavši kako su ove kritike došle i od pravnih stručnjaka, najuglednijih sveučilišnih profesora do poznatih odvjetnika.

- Ako bi se, dakle ovaj zakon prihvatio već ovog petka tijekom cijelog lipnja u Hrvatskoj neće biti na snazi niti jedna zakonska odredba o braku, pravima i obvezama roditelja i djece ili uzdržavanju jer će snagom članka 562. stupanjem na snagu ovog zakona prestati vrijediti Obiteljski zakon iz 2003. godine, a odredbe članka 1. odnosno 543. novog zakona stupit će na snagu tek 1. srpnja ove godine. Hoće li ikoga od vladajućih to zabrinuti ili ćete vi svi mirno dići svoje ruke za ovaj zakon samo zato jer su iz Vlade rekli da to morate učiniti – zanimalo je Reinera.

HNS-ovci podržavaju ove izmjene, no i predlažu da se pravo na posvojenje omogući i onima koji žive u izvanbračnim zajednicama.

- U našoj zemlji pravo na posvojenje trenutno imaju bračni drugovi i samci, ali ne i oni koji žive u izvanbračnoj zajednici. Za takvu odredbu ne vidimo niti jedan dobar razlog, pogotovo zato što je izvanbračna zajednica prema istom ovom zakonu stabilna životna zajednica neudane žene i neoženjenog muškarca. Pa pružimo šansu i njima da postanu posvojitelji, to je po nama humana i zdravo razumska odluka – upozorila je HNS-ova Sonja König te naglasila da "sve više naših sugrađana živi u takvoj vrsti zajednice". Predlaže i da se s ovim izmjenama poboljša pitanje priznanja očinstva maloljetnih roditelja.

I laburistica Nansi Tireli vjeruje da zakon diskriminira izvanbračnu zajednicu po pitanju posvajanja djeteta, ali vidi i niz drugih problema koje će on donijeti.

- Ovaj zakon ukoliko se počinje primjenjivati, kako ovdje piše, za mjesec dana, plašim se da neće izaći na dobro i da će donijeti jedan veliki, veliki poremećaj što se tiče, ne samo svih obitelji, nego i rada u svim centrima i svih onih koji su oko tog zakona, barem koji bi ga trebali sprovoditi. Ovo je jedna lista dobrih želja. Zakon ne možemo reći da nije loš ukoliko bi ga čitali kao nešto što bismo željeli u nekakvoj budućnosti, ali to nije zakon koga mi za mjesec dana možemo kvalitetno počet sprovoditi u Hrvatskoj u okolnostima u kakvima sada trenutno živimo. I to će izazvat jako, jako velike probleme i tek ćemo se s njima počet suočavati – uvjerena je Tireli.

HDSSB-ov Josip Salapić pak upozorava da je pogrešna politička odluka ukidanje obiteljskih centara, a HDZ-ova Nada Murganić dodaje da su se ti centri bavili prevencijom te dobro provodile medijaciju.

- No, Centri za socijalni rad ne mogu provoditi medijaciju jer su u sukobu interesa i oni ne mogu biti medijatori – uvjerena je Murganić.

SDP-ov Peđa Grbin podržao je prijedlog HNS-ovaca o dopuštanju posvajanja izvanbračnim parovima, a najavio je i nekoliko amandmana. Jedan se tiče presumpcije majčinstva.

- Predlažemo da se odredba u zakonu promijeni te glasi da se majkom smatra žena koja je rodila dijete. To je važno iz razloga što je već i sam zakon na više mjesta uredio odnosno omogućio osporavanje majčinstva, a u nekim konkretnim slučajevima i mogućnost da se to ne smatra žena koja je dijete rodila - kaže Grbin te najavljuje i amandman oko presumpcije bračnog očinstva odnosno one situacije gdje se majčin muž već po samoj sili zakona smatra ocem djeteta. Osim toga, on drži da u situacijama kada između oca djeteta, majke djeteta i majčinog muža postoji puna suglasnost tko su djetetovi roditelji, treba izbjeći vođenje dugih i skupih postupaka te omogućiti tim osobama da, uz zajedničku suglasnost, pred nadležnim tijekom utvrde tko su stvarni roditelji djeteta.

Komentara 1

NV
novo vriijeme
16:18 28.05.2014.

reiner, evo pravog mjesta za akciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije