Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Konzervativan zakon'

'Djevojčice će moći povećati grudi, a roditelj neće moći ništa'

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/3
28.05.2014.
u 13:50

Prema novom zakonu, tvrde u ORAH-u, dijete od 14 godina moći će odlučivati o svojoj vjeroispovijesti, ali i o manjim medicinskim zahvatima

Novi Obiteljski zakon koji je upravo danas u drugom čitanju u Saboru konzervativan je i staromodan te ne nudi ni brža ni efikasnija rješenja. Tvrde to u stranci ORaH iz koje apeliraju na sve zastupnike da dobro razmisle o izglasavanju spomenutog zakona koji regulira najvažnije trenutke u životu čovjeka poput sklapanja braka, rastave, odnose s djecom. Društvene promjene od 2003. godine, kada je donesen stari Obiteljski zakon, do danas trebale su, drže u ORAH-u biti implementirane i u novi zakon. Jer danas je i više brakorazvodnih parnica kao i izvanbračnih zajednica i djece u tim izvanbračnim zajednicama.

– Ovaj zakon i dalje traži uvjet za razvod braka, što je u 21. stoljeću nedopustivo. Država mora osigurati parovima u krizi stručnu pomoć, ali brakovi se ne spašavaju na sudovima. Nadalje, izvanbračne zajednice nisu izjednačene s bračnom. Primjerice, izvanbračni drugovi i dalje plaćaju porez na nasljeđivanje – nabrojila je neke nelogičnosti Bojana Ivanišević, voditeljica stručne pravne službe ORAH-a. Posebno ih smetaju stavke u zakonu koje se tiču prava djeteta.

Prema novom zakonu, tvrde u ORAH-u, dijete od 14 godina moći će odlučivati o svojoj vjeroispovijesti, ali i o manjim medicinskim zahvatima.

– Dogodit će se to da će pod preventivnim zahvatima biti smanjivanje noseva, povećanje grudi, a roditelj neće moći napraviti ništa, upozorava Ivanišević. U zakonu stoji i da će 14 godišnje dijete, ako je zaposleno, morati novčano pridonositi u svojoj kući dok u istodobno u Zakonu o radu stoji da dijete može raditi sa 15 godina ako je dobilo suglasnost roditelja.

– Ali, eto, novi Obiteljski kaže, ma može i sa 14 godina, objašnjava Božana Zadro, potpredsjednica ORAH-a. U ORAH-u ističu kako je dosadašnji Obiteljski zakon trebalo doraditi i poboljšati, a ne potpuno mijenjati i uvoditi u njega naglo nove institute koji će stvoriti velike probleme.

>> U ORaH-u veseli i zabrinuti: Bit će izbacivanja iz stranke

Komentara 63

Avatar SimeDjodan
SimeDjodan
14:06 28.05.2014.

Dakle, mislio sam da se Zoki nezna oblačiti, a vidi ovo.

Avatar tajar
tajar
14:12 28.05.2014.

Djevojčice će moći odlučiti o povečanju grudi, ali takve operacije zdravstveno osiguranje ne pokriva pa će onda operaciju morati financirati ili OraH ili roditelji!

MU
mudrilopov
14:29 28.05.2014.

Roditelji ce moci to ne platiti pa da vidimo koji ce to plasticni kirurg besplatno povecavati grudi djevojcicama. Pa nisu plasticni kirurzi Majka Tereza ili Karitas, oni sve rade iskljucivo radi love, a ne poznam previse 14 godisnjih djevojcica s prihodima koji bi pokrili takav zahvat

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije