Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagorska mreža

Novac onima koji će zaratiti s ilegalnim lokalnim vodovodima

'                               '
'Photoshop'
08.03.2010.
u 17:25

Oko 67 posto lani uzetih uzoraka vode iz 122 lokalna sustava bilo je uglavnom mikrobiološki onečišćeno što dovoljno govori o potrebi uključivanja u regionalnu mrežu

U Krapinsko-zagorskoj županiji postoje čak 192 lokalna vodovoda, što je poražavajuća. Naime, lani je obavljeno ispitivanje vode iz 122 vodovoda i 67,5 posto uzoraka vode bilo je zdravstveno neispravno, gotovo svi zbog mikrobiološke kontaminacije. Stoga ćemo novac namijenjen za kapitalna ulaganja u jedinicama lokalne samouprave podijeliti onima koji će ga iskoristiti za izradu projektne dokumentacije ili gradnju vodoopskrbne mreže, kojom će se omogućiti priključenje lokalnih vodovoda u sustav organizirane vodoopskrbe – objasnio je Željko Horvat, pročelnik za promet i komunalni infrastrukturu Krapinsko-zagorske županije.

Stanovnici i prihodi

Naime, Županija će iz državnog proračuna za 2010. godinu dobiti 2,46 milijuna kuna, od kojih ima obvezu gradovima i općinama rasporediti 75 posto, odnosno 1,84 milijuna kuna.

– Glavni kriterij bit će gustoća naseljenosti pa će tako pola, odnosno 924 tisuće kuna, dobiti one jedinice lokalne samouprave koje imaju do 112 stanovnika po kvadratnom kilometru. Druga polovicu novca dobit će gradovi i općine koji imaju do pet i pol milijuna kuna izvornih prihoda – objasnio je Horvat.

Stanje katastrofalno

Na kolegiju župana Krapinsko-zagorske županije predloženo je da pravo na raspodjelu sredstava prema navedenim kriterijima imaju samo one jedinice lokalne samouprave koje su u svojim proračunima za 2010. godinu planirale sredstva za sufinanciranje projekta "1000 solarnih kolektora za fizičke osobe", zajedničku subvenciju kamata za poljoprivredne kredite, stipendije učenicima i studentima te poslovnu suradnju sa Zagorskom razvojnom agencijom. Gradovi i općine koji ispunjavaju sve kriterije i žele dobiti dio novca, moraju do 30. ožujka dostaviti sve potrebne dokumente kojima će to potvrditi. Ako neka od jedinica lokalne samouprave ne ispuni svoje obveze, novac koji je njoj namijenjen ravnomjerno će se rasporediti gradovima i općinama koje će ih ispuniti.

– Mnogo je kriterija, ali novac će dobiti samo one općine i gradovi koji ih ispunjavaju. Budući da je stanje u vodoopskrbi na području županije, prema istraživanjima, katastrofalno, dobiveni će se novac morati potrošiti upravo za njezino poboljšanje te za to da se ti ilegalni izvori priključe vodoopskrbnom sustavu, prije svega zbog zdravstvenih razloga. Iznimno one jedinice lokalne samouprave koje na svom području nemaju lokalnih vodovoda sredstva mogu koristiti za razvitak javne vodoopskrbe – rekao je dožupan Ferek Jambrek.

anđelko ferek jambrek,

dožupan za gospodarstvo

"Novac će se morati utrošiti na to da se ilegalni izvori priključe sustavu"

a Planirana sredstva, prema sporazumu o sufinanciranju programa regionalnoga vodoopskrbnog sustava županije, iznose 226,9 milijuna kuna za razdoblje od 2006. do 2010. godine. U prve tri godine realizirano je 126,6 milijuna kuna. U 2010. godini bit će osigurana oko 22 milijuna, iako je predviđeno 39,9 milijuna.

Komentara 1

CA
cakani
22:39 20.07.2017.

Kako na jeftin način uzeti ljudima jeftinu pitku vodu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije