Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počela gradnja

Nova lipička ergela dat će snažan poticaj razvoju turizma u Slavoniji

Ergela Lipik u doba pandemije postala bogatija za deset ždrebadi, a očekuju još dvoje
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/7
13.02.2023.
u 19:39

Realizacijom ovog projekta lipicanci bi konačno trebali dobiti adekvatan smještaj koji čekaju godinama

Nakon što je Vlada RH u prosincu dala suglasnost Ministarstvu poljoprivrede te Državnoj ergeli Đakovo i Lipik za početak izvođenja prve faze radova, počeli su gotovo 19 milijuna kuna vrijedni radovi na izgradnji nove lipičke ergele. U prvoj fazi bit će izgrađene prilazne ceste, tri staje za konje, pripadajuća infrastruktura te odlagalište za stajski gnoj.

Realizacijom prve faze radova bit će omogućeno prebacivanje konja iz postojeće privatne staje. Izgradnja nove ergele lipicanaca razvojni je projekt od iznimne važnosti ne samo za Lipik nego za cijelu Slavoniju, pa i Hrvatsku. Realizacijom ovoga projekta lipicanci bi konačno trebali dobiti adekvatan smještaj.

– Trenutačno su u privatnoj staji koja ne može više pružiti ono što je potrebno za bavljenje modernim turizmom – rekao je ranije lipički gradonačelnik Vinko Kasana. Državna ergela Lipik danas je živi spomenik Domovinskog rata, povijesti i tradicije uzgoja konja, a ujedno je i dom oko 90 predivnih lipicanaca koji su tijekom ratnih razaranja otuđeni i odvedeni u Srbiju te vraćeni 2007. Izgradnja nove ergele dio je većeg, 47 milijuna eura vrijednog projekta Rekreacijskog područja jezera Raminac, koji će nesumnjivo dati jak vjetar u leđa razvoju turizma i konjogojstva u ovom dijelu Slavonije. U preostalim fazama projekta Raminac u Lipiku će biti izgrađen i adrenalinski park, hipodrom te novi smještajni kapaciteti. 

VIDEO Ovaj je pas toliko opsjednut konjima da je naučio kako gledati videe tih životinja na iPadu svoje vlasnice

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije