Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crni fond

Nobilo i SDP: HDZ-u je trebalo blokirati imovinu i sve račune

\'29.07.2009., Zagreb - Tomislav Ivic, Jadranka Kosor, Mladen Barisic i Gordan Jandrokovic u Predsjednistvu HDZ-a na Trgu zrtava fasizma.  Photo: Marko Lukunic/Vecernji list\'
Marko Lukunić/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
22.02.2011.
u 11:24

Plaćanje Thompsona da ne pjeva dokazuje da je HDZ imao korist od novca izvučenog iz državnih tvrtki

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić već je odavno trebao staviti hipoteku na zgradu HDZ-a i blokirati imovinu te stranke. Nitko ne može zadržati imovinsku korist stečenu kaznenim djelom, što znači da ni HDZ ne bi smio zadržati korist od crnih fondova – tvrdi odvjetnik Anto Nobilo.

Na istome je stavu i SDP-ov zastupnik Nenad Stazić, dok potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang kaže da su posrijedi smiješne konstrukcije.

Poduzeća će ih tužiti

Nobilov klijent Damir Polančec svjedoči da je HDZ raspolagao "crnim fondom" te napominje kako nije vjerojatno da članovi Predsjedništva nisu za njega znali.

Predviđa stoga da će državna poduzeća iz kojih se preko Fimi medije izvlačio novac za "crni fond" tužiti HDZ i tražiti povrat novca čim im na čelo dođe novo vodstvo.

Nobilo, međutim, kaže da USKOK treba reagirati već sada. – Imamo Zakon o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i temeljem njega je u sklopu istrage o Fimi mediji trebalo blokirati imovinu HDZ-a – izričit je Nobilo, koji slučaj plaćanja pola milijuna eura Thompsonu da u predizbornoj kampanji ne pjeva ni za jednu stranku navodi kao jedan od primjera koristi koju je HDZ imao od novca nelegalno izvučenog iz državnih poduzeća.

Ne prešućivati činjenice

Stazić podsjeća da je još u Saboru pri donošenju Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kaznenim djelom govorio kako je taj zakon važan jer omogućuje da se nezakonito stečena imovina blokira te poslije oduzme i ako je završila kod trećih osoba, ali ako je završila i u rukama pravnih osoba. Pritom je prstom upro upravo u HDZ protiv čijeg se bivšeg predsjednika Ive Sanadera vodi istraga zbog korupcije.

- Ako se u sklopu istrage blokirala Sanaderova imovina te imovina članova njegove uže i šire obitelji, ne vidim razlog zbog kojeg Državno odvjetništvo ne blokira i svu imovinu HDZ-a kako bi se osigurala eventualna potraživanja – kaže Stazić.

SDP-ov zastupnik naglašava da blokada imovine ne znači prejudiciranje krivnje, nego mjera osiguranja.

– Zakon mora biti jednak za sve. Državna poduzeća su pokradena i treba poduzeti sve da se osigura vraćanje materijalne koristi koju je od toga imao HDZ. Sve drugo znači podilaženje HDZ-u – zaključuje Stazić.

Vrlo slično govori i odvjetnik Nobilo.

– Ne može se prešutjeti činjenica da je HDZ-u koristilo da Thompson ne pjeva. Navodno postoji i svjedok da je isplata išla iz novca koji je stečen nelegalno – kaže Nobilo.

- HDZ nije krao niti su na računima stranke bili ekstraprihodi. Krali su pojedinci, a novac je završavao u privatnim džepovima – kaže Hebrang. Tvrdi da Polančec podmeće kada govori da se u HDZ-u znalo za crne fondove.

- Ne znam je li Polančec za njih znao, no ja sam za taj novac doznao tek iz novina – kaže Hebrang.

Navodi da je krala grupa od troje-četvero ljudi te da se u tome krugu i zadržala spoznaja o crnom fondu. Stoga, izričit je, ne može HDZ odgovarati za nešto što su činili pojedini članovi.

- Ako sam ja ukrao novac, a moja je obitelj također od toga imala korist, to ne znači da će oni odgovarati za ono što sam ja učinio – kaže Hebrang i navodi da svaki krivac u pravoj državi ima ime i prezime, a da svaki džep ima vlasnika.

- Znam da bi odvjetnik Nobilo volio HDZ pribiti na križ, no na njegovu žalost, još će nas dugo gledati na čelu države – uvjeren je Hebrang.

Stazić pak ustraje da treba blokirati sve nekretnine i račune HDZ-a te utvrditi koliko je novca nestalo u crnim fondovima i naložiti da se vrati jer bi sve drugo bila propast pravne države.

Ključne riječi

Komentara 254

1O
1st-opinion
11:36 22.02.2011.

Ali Nobilo isto tako zna da je drzavni odvijetnik Bajic, HDZ-ov odvijetnik i zastitnik, no na kraju svih ovih afera i Mladen bajic ce necasno zavrsiti u nekom od kazamata, ili ce se spasiti ampulom cijanida.

OB
-obrisani-
11:48 22.02.2011.

Hebrang laze kao i uvijek.... Bome necemo gledati HDZ,a ni SDP.... Doci ce neko treci na koga sad niko ne racuna.... A,vi HDZ-ovci i SDP-ovci se mlatite i pribijajte na kriz jedni druge...

Avatar kajbumscak
kajbumscak
11:45 22.02.2011.

@dokad_Imbecilizam Zasto samo \"drzavotvornim\"? Ostali mogu slobodno nastaviti krasti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije