Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UTRKA ZA ISTRU Otvorena sezona borbe za lokalnu vlast

Niski udarci u borbi za vlast u Istri

08.12.2008.
u 15:55

Mentalitet Istrana, zatvorenih i radišnih ljudi, preslika je i političke slike Istre koja je posljednjih osamnaest godina živjela u zatvorenom krugu jedne jedine - isključivo svoje stranke. Višestranačje, pa i opozicija, gotovo su nepoznanica. Sve osim domicilnog IDS-a mjeri se u postocima manjima od deset.

Što mi u dotu nosiš?
No, nakon objave rezultata predizbora u Ladonji, zasad još pokretu, sve su, tek forme radi postavljene, krinke pale - utrka za župana, političara koji bi trebao preuzeti kormilo poluotoka - počinje. Već od ljeta koketira se s mogućim koalicijama, spominju veze IDS-a s HNS-om, naoko ozbiljni razgovori sa šeficom HSLS-a, koja je IDS-u zanimljivija udavača od HNS-a, tim više što u dotu donosi i Silvana Hrelju te njegove umirovljenike. Ali samo ako se IDS ni u kojoj opciji ne veže s HNS-om. DP je IDS-u obećana mladenka i na njih računaju sa sigurnošću. No, to baš i neće ići tako glatko u svim gradovima - što je i bit lokalnih izbora - jer odnosi za koaliciju su daleko od bajnih u nekoliko gradova. U Poreču vladajući IDS ignorira SDP, a ni u Umagu ne cvatu ruže. Problem je tim veći što i jedni i drugi nemaju baš kandidate kojima bi mogli promijeniti vlast u gradovima na zapadnoj obali. Ljudi koji su u stanju rukovoditi gradovima preferiraju gospodarstvo ili vlastiti biznis, a politiku ostavljaju kao neozbiljnu zabavu - nedoraslima.

Vlast da, kritika ne!
Političku će letargiju, čini se, promijeniti ladonjci, okupljeni oko valeža Plinija Cucurina, s kojim bi u svibnju - najavljuju - trebali protresti letargičnu političku sliku u Istri. Dosadašnji sustav predizbora u Ladonji - pokušaj preslike američkog modela - iznjedrio je među četiri kandidata za župane upravo Cucurina i time su se ladonjci - vrlo lukavo - ogradili od gradnje kulta ličnosti. barem zasad. DS se još ne oglašava o imenima s kojima će nastupiti na lokalnim izborima. Komentari na ladonjce nisu nimalo laskavi. U redovima najjače istarske stranke, inače vrlo nesklone drugačijem mišljenju ili - ne daj Bože - kritici - važno je opstati i zadržati pozicije na vlasti. Najsvježije što IDS može ponuditi jest gradonačelnik Pule i zastupnik Boris Miletić.

Za razliku od potrošenih likova, Miletićeva ugodna i iznenađujuća elokvencija neće biti ponuđena na razini županije gdje bi mogao biti nasljednik Ivana Jakovčića. Tako će se - vrlo je vjerojatno, u izravnoj utrci naći upravo Jakovčić i Cucurin.


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije