Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Požeška kulenijada

Nikad bolje ocjenjivanje: 'Pravi kulen mora biti malo ljući'

Požega: Kulen Siniše Jurića šampion je 45. požeške Kulenijade
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/9
29.06.2025.
u 14:20

Popularna gastro-turistička priredba koju je pokrenuo Večernji list već 45 godina promovira kulen kao autohtonu slavonsku deliciju

Tradicionalna, 45. požeška Kulenijada opravdala je epitet najstarije i najuglednije manifestacije posvećene kralju slavonskih suhomesnatih delicija. Popularnu gastronomsko-turističku priredbu pokrenuo je 1980. godine Večernji list, povezavši slavonske kulenare s mesnim industrijama i relevantnim hrvatskim stručnjacima u tehnologiji prerade mesa. Uzorke su ove godine poslala 54 kulenara, među kojima i oni iz Srbije i New Yerseyja, a šampionsku titulu osvojio je Siniša Jurić iz Našica. Pored njega, zlatnim plaketama okitilo se još 13 proizvođača, većinom iz slavonskih mjesta.

Direktorica požeške Turističke zajednice Mirna Šimunović Svoboda zahvalila je svim proizvođačima koji su im i ove godine ukazali povjerenje i donijeli svoje najbolje primjerke kulena. - Ova manifestacija opstaje već 45 godina upravo zahvaljujući vama, proizvođačima našeg autohtonog slavonskog proizvoda kulena. Ona nije samo natjecanje, ona je slavlje vrijednih ruku, domaćih recepata i ljubavi prema baštini. Kulenijada je i snažna poruka da ono što je autentično, domaće i s dušom – ima budućnost. Vaša predanost ovoj tradiciji čini nas ponosnima i daje snagu da kulenijada raste i razvija se i u godinama koje dolaze – rekla je Šimunović Svoboda.

Ocjenjivačka komisija ove je godine imala vrlo težak posao jer su kuleni bili vrhunske kvalitete. Brončane, srebrne i zlatne plakete dodijeljene su svim pristiglim uzorcima. Posebno priznanje dodijeljeno je Vjenceslavu Hruški, dugogodišnjem proizvođaču kulena iz Bjeliševca kod Kutjeva, za izniman doprinos očuvanju i promociji tradicije te stručan rad u ocjenjivanju slavonskog kulena. Jedan od najistaknutijih kulenara Požeštine vlasnik je obiteljskog gospodarstva koje njeguje tradiciju proizvodnje kulena na temelju provjerenih recepata, domaćih sirovina i prirodnog procesa dimljenja. Vjenceslav Hruška prepoznat je i na brojnim drugim natjecanjima, gdje je redovito osvajao najviše nagrade i priznanja.

- Pravi slavonski kulen mora biti malo ljući, da se u njemu osjete začini i naravno da ima kvalitetno meso. Ove godine smo imali možda najkvalitetnije ocjenjivanje dosad. Ljudi nas slušaju pa smo ove godine došli do izvanrednih rezultata - rekao je Hruška te dodao:
- Kuleni su ove godine iznimne kvalitete, bolji nego lani, što možemo zahvaliti dobroj godini za sušenje. Zadovoljan sam što nas ljudi prepoznaju kao najkvalitetniju i najpošteniju kulenijadu u Slavoniji.

Zamjenica gradonačelnika Požege Irena Martinek poručila je kako kulenijada nije samo natjecanje najboljih proizvođača, nego i snažan izraz tradicije, identiteta i ponosa slavonskog čovjeka, a kulen dokaz njegovog umijeća, ljubavi i predanosti prema običajima i kraju iz kojeg dolazi. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja

Pretplata