Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.09.2016. u 16:15

Za štošta nema novca, pa odakle ga ima za savjetovanje svakog para koji ulazi u brak

Brak može biti romantičan i krasan, ali pravni učinci koje proizvodi mogu vas uništiti, o tome svjedoče iscrpljujući razvodi braka po hrvatskim sudovima. Poručuje to radna skupina koja je pripremala teze za nacrt novog Obiteljskog zakona, a kako su u njoj većinom pravni stručnjaci, bez sumnje jako dobro znaju o čemu govore. I zato se uvodi obvezno predbračno pravno savjetovanje. Bit će to preventivna socijalna usluga države jer od države se i očekuje da djeluje preventivno te da bude servis građanima. Pa će tako mladenci čuti da valja sastaviti poseban pravni ugovor ako nevjesta preuzima na sebe dugoročan kredit za gradnju zajedničkog doma na svekrovoj čestici, kao i da im valja upisati i nakit i vrijedne umjetnine u upisnik, da ne bi bilo “nismo znali” kad danas-sutra supružnik na svoju ruku krene raspolagati s tim, možebitnim velikim vrijednostima.

Moguće da će to nekome biti korisno u trenucima dok planira raspored sjedenja na svadbi i da će se pravnim posljedicama svoje zaljubljenosti ozbiljnije pozabaviti dok čeka na probu vjenčanice.

Međutim, uho bode ono “obligatorno”, obveza savjetovanja za baš svakog tko se misli vjenčati. “Ako im treba pravno savjetovanje prije braka, onda možda bolje da im se odredi skrbnik i oduzme poslovna sposobnost”, ironiziraju politički nekorektno jedni, dok drugi upozoravaju da se ne treba ravnati samo prema vlastitu shvaćanju. Ali svaka nova obveza izaziva otpor, a u ovom slučaju osobito kad se zna da za preveniranja, ali i za saniranje posljedica sustav prečesto nema novca i da mnoga područja ostaju nepokrivena socijalnim uslugama. Nedostaje novca za prevenciju nasilja među djecom ili u obitelji, za maloljetničke trudnoće, za udomljavanje djece, za naknade slijepima, nema ga za voće i zahodski papir u vrtićima... A svaka od tih potreba čini se “potrebitija” od besplatnog pravnog savjetovanja baš svakog para koji se planira vjenčati.

>> Ministrica Juretić: Za civilni sektor ima novca, ali ga treba dobro rasporedijeliti

Komentara 1

MA
MarioG
11:59 22.09.2016.

Kad uzimaš kredit na 30 god. moraš ići kod javnog bilježnika da ti pročita ugovor. Izgleda da isto vrijedi i za građanske brakove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije