Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'razumijem probleme'

Ministrica Juretić: Za civilni sektor ima novca, ali ga treba dobro rasporedijeliti

Bernardica Juretić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
01.09.2016.
u 14:11

"Novaca ima dovoljno, ali ga treba rasporediti. Ukoliko opet budem ministrica, sigurno neće biti kako je bilo do sada, ali o tom-potom", rekla je Juretić te napomenula da i sama dolazi iz civilnog sektora, pa zato razumije njihove probleme.

Ministrica socijalne politike i mladih u tehničkoj Vladi Bernardica Juretić u Splitu je rekla kako ima novca za civilni sektor, no da ga treba dobro raspodijeliti.

Juretić je prilikom obilaska nekoliko ustavnova ustvrdila da su u Ministarstvu socijalne politike i mladih za nepunih osam mjeseci svoga mandata napravili više za osobe s posebnim potrebama nego neki u četiri godine, ali, dodala je, ne i dovoljno.

"Novaca ima dovoljno, ali ga treba rasporediti. Ukoliko opet budem ministrica, sigurno neće biti kako je bilo do sada, ali o tom-potom", rekla je Juretić te napomenula da i sama dolazi iz civilnog sektora, pa zato razumije njihove probleme.

Na novinarsko pitanje može li se nešto napraviti kako bi se i i udruge koje skrbe za djecu s posebnim potrebama mogle natjecati za dobivanje novca iz EU fondova, odgovorila je da kriterije za europske projekte donosi Europska komisija, a potom ih ministarstvo prilagođava.

"Na to ne mogu osobno utjecati, postoje procedure. Ne donosimo kriterije sami već ih donosi Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, odnosno Hrvatski zavod za zapošljavanje jer oni apliciraju sredstva i onda ih dijele zajedno s nama, konkretno za socijalu", odgovorila je.

Upitana kako tehnologije mogu pomoći osobama s posebnim potrebama, te na koji im način država pomaže, ministrica Juretić je odgovorila kako to nije isključivo u resoru ministarstva kojeg ona vodi te dodala da oni sufinanciraju asistente, prevoditelje govornog jezika i pratitelja slijepim osobama, a financiraju i rad udruga. No, dodala je, njihovo ministarstvo čak i ne sudjeluje u nabavci opreme.

Tijekom posjete Splitu ministrica Juretić je, osim udruge "Anđeli" koja skrbi o djeci s posebnim potrebama, još posjetila Centar za socijalnu skrb i Dom za starije i nemoćne osobe na Zenti. Nazočit će i otvaranju XX. Nacionalnog savjetovanja  o gospodarstvu i poduzetništvu u organizaciji Ministarstva poduzetništva i obrta.

>>'Obiteljski zakon izazvao je kaos u struci, još mnogo socijalističkog mentaliteta imamo u glavama'

Komentara 3

FM
fmihoci1
16:52 01.09.2016.

Zaista je "zadivljujući" stupanj nepoznavanja hrvatskog jezika u hr ministara. Tako Juretić, raspuštena ministrica, kaže " jer oni apliciraju sredstva". Što je to "apliciranje sredstava"?

DL
dr Luigi
15:18 01.09.2016.

Bila si ministrica,učinila ništa,a sad slijedi kazna na izborima.

RA
raikonen
15:09 01.09.2016.

Sponzoruša

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije