Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Nevistić: Želimo približiti građevinski sektor svima, osobito djeci i mladima

Koordinacija
19.09.2023.
u 12:23

Ekipa Koordinacije iščekuje početak emitiranja na HRT-u i 24sata digitalno, zakazan za 27. rujna, a Krešimir Nevistić dijeli svoje dojmove nakon radnog ljeta i jeseni posvećene projektima visokogradnje.

Ekipa Koordinacije iščekuje početak emitiranja na HRT-u i 24sata digitalno. Početak je predviđen za 27. rujna, a svoje dojmove s nama je podijelio idejni začetnik Krešimir Nevistić. Iza ovog inženjera građevinarstva je radno ljeto, ali i aktivna jesen u kojoj se bavi projektima visokogradnje te iščekuje početak emitiranja Koordinacije. 

Foto: Promo

 

Kakvo je ljeto iza tvrtke Aksijal?

Iza nas je vrlo radno ljeto s velikom projektima, neke smo završili u Opatiji i Velikoj Gorici, a s nekima nastavljamo. Najčešće je riječ o privatnim investicijama, odnosno gradnji trgovačkog centra, stambenih objekata, vila. Prezadovoljni smo s ljetom 2023. Do kraja godine očekuju nas projekti visokogradnje; gradnja stambenih objekata, objekata turističke namjene te proizvodno-skladišnih objekata. 

Foto: Promo

 

Koji su najveći izazovi s kojima ste se susreli kao tvrtka u posljednje tri godine?

Bilo je mnogo izazova u razdoblju pandemije koronavirusa i rata u Ukrajini koji su nam promijenili novo normalno. Mislim da su se svi sudionici u gradnji snašli, investitori, projektanti, izvođači, nadzor te uspjeli pobijediti te izazove. To nam potvrđuju podaci prema kojima je vidljivo da se kontinuirano radi u građevinskom sektoru. U susjednim zemljama je primjetno da dolazi do smanjenog broja investicija, no taj trend još nije na vidiku u Hrvatskoj. Mnogi investitori imaju problema s pronalaskom izvođača, izvođači teško pronalaze adekvatnu i kvalitetnu radnu snagu. Zasad se snalaze na različite načine i pokušavaju to nadoknaditi, ali velika je potražnja. Tržište u Hrvatskoj raste, mnogo je projekata u području javnih, odnosno privatnih investicija, a često su javne investicije potpomognute sufinanciranjem iz europskih fondova. 

Foto: Promo

 

Prema Vašem iskustvu i razgovoru s kolegama građevinarima, kako veće, odnosno manje tvrtke prevladavaju događaje proizašle iz pandemije koronavirusa, potres, rat u Ukrajini, porast cijena materijala i nedostatka radne snage?

Manje tvrtke se brže prilagođavaju, veće tvrtke možda nešto sporije. No, prilagođavanje je lakše i brže kada imate nove upite za izvođenje radova i sklapate nove ugovore. Sve lakše prolazi kad je prisutan rast. Nadamo se da ćemo i dalje kontinuirano rasti, ali nitko ne zna što donosi sutra. 

Unutar tvrtke ne osjećamo strah, svi naši inženjeri neumorno rade na gradilištima, novi projekti dolaze i nema nikakvih naznaka da će budućnost biti neizvjesna. Najvažnije nam je graditi odnose s investitorima koji nam otvaraju nove projekte. Ako se to ne događa, tada ne radimo dobro svoj posao. 

Odakle su investitori s kojima najčešće surađujete?

Susrećemo se s domaćim i stranim investitorima u podjednakom omjeru na području Istre, Kvarnera, Dalmacije, Like i središnje Hrvatske. Imamo dobro iskustvo sa stranim investitorima koji vide priliku u Hrvatskoj i ovdje ulažu svoj novac. 

Foto: Promo

 

Koliko uspješno primjenjujete ekološka i digitalna rješenja u projektima gradnje?

Projektanti se prvi susreću s ekološkim i digitalnim zahtjevima i prema njima projektiraju. Nakon toga slijedi izvođenje radova i pratimo realizaciju tih istih zahtjeva. Digitalni zahtjevi najčešće idu u smjeru digitalizacije na gradilištu. Zadovoljan sam primjenom e Građevinskog dnevnika, digitalizaciju primjećujem i u softwareima za praćenje tijeka izvođenja radova, kao što je npr. Stas Organizer, ali i popularizacija struke kroz suvremene kanale komuniciranja.

Nakon dvije godine emitiranja, Koordinacija postaje prozor u svijet građevinarstva gledateljima HRT-a i 24sata digitalno. 

Koordinacija je jedna prekrasna emisija o građevinarstvu koja želi promovirati građevinsku struku. Emisija prikazuje pozitivne primjere iz prakse kao i nastanak novih projekata od livade do ključa. Građevinarstvo ima širok spektar grana i ima što prikazati. I dok mnogi zaljubljenici već uživaju u emisiji, veselimo se početku emitiranja na HRT-u i 24sata digitalno. To je za nas veliki iskorak i trudit ćemo se biti što bolji iz emisije u emisiju.  

Koordinacija je u posljednje dvije godine prikazivanja na digitalnim kanalima dobila vrlo pozitivne reakcije naših gledatelja i pratitelja. Mnogo je truda, energije i rada uloženo u emisiju i prezadovoljni smo ovim uspjehom.  Cilj nam je da neki osnovnoškolac pogleda emisiju i upiše Graditeljsku tehničku školu ili neki srednjoškolac pogleda emisiju, oduševi ga neki projekt i upiše neki građevinski fakultet u Hrvatskoj. Jedva čekamo početak emitiranja na HRT-u i 24sata digitalno i da emisija dosegne još veći broj oduševljenih gledatelja. Zato palite Drugi svake srijede od 27. rujna i pomozite našoj želji da budemo vaš prozor u svijet građevinarstva.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije