Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sporne i nabave

Hitno u provjeru je li Varga zbog kongresa liječnika u sukobu interesa

Siniša Varga
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
26.08.2014.
u 20:31

Novi ministar zdravlja pod sumnjom, natječaji bivšeg na reviziji

Sumnju u mogući sukob interesa ministra zdravlja Siniše Varge vrlo će brzo istražiti Povjerenstvo za sukob interesa, rekla nam je Dalia Orešković, predsjednica Povjerenstva.

– Sutra u podne znat ćemo točan dnevni red sjednice Povjerenstva zakazane za četvrtak u 13 sati. Prikupimo li sve što je potrebno, i taj će slučaj biti na dnevnom redu. U suprotnom, bit će na kojoj od sljedećih sjednica, ali svakako ćemo o tome raspravljati zbog velikog interesa javnosti – kazala je D. Orešković napominjući da Povjerenstvo zasjeda svaki tjedan te kako će sutra na dnevnom redu biti tridesetak predmeta.

Nije prijavio udrugu

Ministra Sinišu Vargu Povjerenstvo još nije zvalo.

– Nije, jer ni nema sukoba interesa – siguran je Varga, a na pitanje tko mu smješta, uzvraća protupitanjem:

– Tko ne? Kao ravnatelj HZZO-a smanjio sam prihode farmaceutskoj industriji, razbijam feude po bolnicama, lobiji u nabavi sada su razbijeni, a bit će toga još – najavljuje Varga. Pitali smo ga i je li razgovarao s premijerom o svemu, na što odgovara da jest i kako “premijer naglašava transparentnost i zakonitost”. S obzirom na to da je riječ o sumnjama, iz Vlade su procijenili kako, barem zasad, nema potrebe da komentiraju ovaj slučaj.

– Na Poslovna.hrvatska i dalje piše da je riječ o udruzi Siniše Varge. U vrhu SDP-a nitko drugi nema udrugu registriranu na svoju kućnu adresu i nevjerojatno je da Varga kao visoki dužnosnik to nije prijavio. Mislim da Milanović za to nije znao, ali nije dobro što je Vlada pokrovitelj nepoznatoj udruzi bez definiranog programa, ipak je on premijer – čuli smo u vrhu SDP-a.

Sumnja u sukob interesa javila se nakon što je Vlada odobrila pokroviteljstvo i 50 tisuća kuna za trodnevni medicinski kongres primarne zdravstvene zaštite u Opatiji koji organizira Centar za izvrsnost medicinskih struka, kojem je pak Varga bio na čelu prije preuzimanja ministarske funkcije. Centar, koji je djelovao na istoj adresi na kojoj je i Vargina privatna ordinacija, sudionicima kongresa naplaćivat će visoke kotizacije pa je riječ o lijepom poslu za jednu udrugu.

Međutim, ni približno “teškom” koliko bi bila potencijalna zarada, dokaže li se da je netko pokušao namještati javnu nabavu u zdravstvu.

Rezultati revizije uskoro

Varga je, naime, na reviziju dao 18 natječaja koje je raspisalo Ministarstvo zdravlja u mandatu prethodnika mu Rajka Ostojića. Na reviziju se išlo zbog sumnje da su pojedini uvjeti natječaja zadani baš prema karakteristikama uređaja određenih proizvođača, čime im se izravno pogodovalo. Tako je Hina objavila da je sumnjiv, među ostalim, i postupak nabave MSCT uređaja za OB Pula, koji je, navodno, išao u prilog Siemensu. Sporan je i natječaj za nabavu 128-slojnog CT uređaja za KBC Rijeka, a koji je, sumnja se, usklađivan s Toshibinim.

Zbog te revizije, upozoravalo se iz Vargina kabineta, počelo se sumnjati u sukob interesa. To vodi k Ostojiću, međutim, on se ne javlja danima na mobitel, a iz bliskog mu kruga poručuju da je javna nabava “išla prema zakonu i kako je sve čisto”. U to ne vjeruju u Hrvatskoj udruzi bolničkih liječnika, odakle su i pisali Vargi upozoravajući na nezakonitosti. Istinu bismo mogli znati već krajem tjedna kad se, neslužbeno, očekuju rezultati revizije.

Komentara 19

HR
Hrvatska3014
22:05 26.08.2014.

SDP gradonačelnica Siska, danas piše VL u sukobu 10000000 kn pa ništa. A ministar samo 50.000 i evo razmišljanja o ostavci.

DU
Deleted user
20:57 26.08.2014.

Ponekad mi bude žao Milanovića, ali onda se sjetim kako je od samog početka ignorirao stručnjake, kako je samo otfikario Ferdelija. Ne znamo puno o Ferdeliju no svakako je iz aviona bilo vidljivo da pripada poslovnom, sasvim drugom svijetu od ove garniture. A mislim da je bez obzira na njihove koalicijske dogovore i međusobne uvjete, bilo prostora za angažiranje stručnjaka. Ne možeš birati brata, ali bome sam je sebe Zoki doveo u situaciju da ministre bira iz kruga prefriganih selskih kokošara. Da, da, načeli su nas upropaštavati veliki i priznati svjetski mafijaši koje je na sebe lijepio Francek, pa bjelosvjetski lopovi sa stilom (no, dobro, onim kaj se u lopovskom svijetu smatra stilom) poput Nadana, Sanadera, tko bi se sjetio svih, a dokrajčit će nas obični mali kokošari.

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
23:28 26.08.2014.

...vjerojatno će trebati provjeriti je li posao vezan uz navedenu udruga jedini sukob interesa u kojem se našao... i dalje je nejasno je li dao otkaz pravniku koji se nije htio potpisati na nezakonitu javnu nabavu koju je oraganizirao... koliko je sklopio štetnih ugovora... zašto nije proveo povrat sredstava na osnovi pay-back ugovora te utvrditi visinu nanesene štete... provjeriti sve bagatelne nabave... sve javne nabave - posebice one s izdvojenim mišljenjima... utvrditi koliko je novozaposlenika sa sobom doveo, na koliko ih je edukacija i školovanja poslao - sve bez natječaja i propisanih procedura, koliko je ugovora sklopio sa svojim omiljenim suradnim ustanovama - grafičkim, informatičkim, uslužnim i dr... sva sponzorstva, pokroviteljstva, kongrese, putovanja i dr... stoga je pitanje da li će o navedenom sukobu interesa raspravljati samo narečeno povjerenstvo ili i druge državne institucije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije