Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'nismo ovlašteni’

Ne možemo ovjeravati braniteljima kartone, dobit će ih na CD-u

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
15.02.2018.
u 14:56

Zdravstveni kartoni su od 2008. u digitalnom obliku, a ovjeravati dokumente smiju jedino javni bilježnici

Neka branitelji ostvare svoje pravo, ali nitko nema pravo blokirati rad ordinacija obiteljske medicine, poručuju obiteljski liječnici. Šokirali su ih novi zahtjevi za ispisivanjem pustih papira, kakvih ionako imaju previše i oduzimaju im vrijeme da se posvete pacijentima. Dolaze im njihovi pacijenti koji žele ostvariti prava temeljem novog Zakona o pravima branitelja i traže od njih ovjereni preslik svog zdravstvenog kartona, i to svake njegove stranice, te kompletnu medicinsku dokumentaciju po vrstama bolesti, kronološki od početka liječenja, preslikanu identično kao original.

– Sezona je gripe, po 80 do 120 pacijenata dnevno pregledamo i kontaktiramo telefonom, pucamo po šavovima. I u to najgore vrijeme – počeli su dolaziti branitelji sa zahtjevima da im kopiramo i ovjeravamo kartone. Ne znamo ni tko točno to traži, branitelji dođu s popisom dokumentacije koju moraju prikupiti, koji su im dali u uredima za branitelje. Znate li što je samo jedan karton s 15-godišnjom npr. psihijatrijskom dokumentacijom? To je i do 250 stranica! Vrijeđa me to, šest godina sam studirala i četiri specijalizirala, sigurno ne da bih administrirala – govori dr. Lidija Ćenan, liječnica obiteljske medicine u Ivankovu kraj Vinkovaca.

Ministarstvo šuti

Svojim je pacijentima objasnila da ona to ne treba raditi, ali, kaže, u nekim je slavonskim ordinacijama već bilo incidenata, psovanja i agresivnih napada na liječnike, posebice one mlađe.

Predstavnici Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHom) obratili su se Ministarstvu zdravstva, gdje su dobili usmenu potporu, dok Ministarstvo branitelja njihov dopis ignorira – nisu odgovorili. A liječnici upućuju na to da od 2008. zdravstveni kartoni više nisu u papirnatom obliku.

Tumačenje komore

– Otkad su u kompjutorima, ne printamo više ni HZZO-u, nego snimamo na CD. Prema Zakonu o pravima pacijenata, imaju pravo na karton, ali mogu dobiti kopiju do 2008., a od vremena kad je njihov doktor informatizirao kartone, na CD-u. Tako ih dajemo i prilikom prelaska pacijenta od jednog doktora drugome – objašnjava splitska obiteljska liječnica dr. Vikica Krolo, čelnica KoHom-a.

Drugi je problem ovjeravanje tih preslika. Liječnici to ne mogu raditi jer su po Zakonu o javnom bilježništvu samo javni bilježnici ovlašteni ovjeravati dokumentaciju, pa i medicinsku. – Imali smo već ranije sličnu situaciju s komisijom za invalidnine pa smo dobili ovakvo tumačenje javnobilježničke komore. Znači, mi nemamo pravo ovjeravati medicinsku dokumentaciju. 

Pogledajte i galeriju: Udovice hrvatskih branitelja: Tko na HRT-u ima veću moć od Medveda?

1/22
  

Komentara 1

DA
darwil
15:13 15.02.2018.

Branitelji koji su odbijeni sa zahtjevom i iskoristili su sva pravna sredstva te je rješenje postalo pravomočno ne mogu ponovnopodnositi zahtjev jer ta pravomočnost veže i stranku i tijelo koje je donijelo rješenje.Dakle non dis in iden je pravno načeloo i bilo bi dobro da ta elita koja rješava zahtjeve zatraži pravnomišljenje stručnjaka a ne Medvedovih uhljeba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije