Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Igre na račun bolesnih

Natječaj za CT uređaj raspiše se, pa poništi, a onda se poništi poništenje

Opća bolnica Bjelovar
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
14.10.2014.
u 12:33

Ministarstvo zdravlja, neslužbeno doznajemo, na odluku DKOM-a koja poništava njihovo poništenje javnog natječaja pokrenut će upravni spor.

Tri povjerenstva, pet mjeseci procedure i 50 tisuća kuna odštete “uloženo” je dosad u nabavu CT-a za bjelovarsku bolnicu i još se ne zna kad će ta bolnica napokon dobiti novi uređaj.

Plaćeno 50.000 kn kazne

Ministarstvo zdravlja, neslužbeno doznajemo, na odluku DKOM-a koja poništava njihovo poništenje javnog natječaja pokrenut će upravni spor. Međutim, iz bjelovarske bolnice guraju sasvim drugi scenarij – poštovanje odluke DKOM-a i sklapanje ugovora s nekim od preostala dva ponuđača.

– Već smo platili 50 tisuća kuna kazne, mogli smo i 400 tisuća, i to za nešto za što uopće nismo krivi. Sad smo dovedeni u ovu situaciju, pa nismo valjda jedni protiv drugih, to je naše resorno ministarstvo – komentirao je dr. sc. Boris Kirin, zamjenik sanacijskog upravitelja OB-a Bjelovar.

A saga o nabavi CT uređaja za tu bolnicu počela je raspisivanjem javnog natječaja u svibnju. Dolaskom ministra Siniše Varge pokrenuta je revizija javnih nabava u zdravstvu i upravo je ta kupnja bila prvi rezultat rada anonimnog tročlanog povjerenstva za reviziju. Natječaj je poništen jer je Vargino povjerenstvo utvrdilo da je namješten konkretnom ponuđaču. Jedan od primjera sumnjivih tehničkih specifikacija povjerenstvu je, primjerice, bilo i inzistiranje na minimalnom rasponu RTG struja. U Bjelovaru su specificirali da taj raspon mora biti 20 – 345 mA i nisu dopuštali izmjenu tog uvjeta u raspon od 30 – 420 mA. Jedna je to od devet navedenih sumnjivih karakteristika zbog kojih je povjerenstvo Ministarstva poništilo natječaj.

– Uvijek se ide za tim da se svi ponuđači mogu javiti, da svi mogu zadovoljiti tehničke karakteristike – dodaje dr. Kirin.

Skupi popravci

No, povjerenstvo Ministarstva utvrdilo je drukčije, ali se potom na takvu njegovu odluku DKOM-u žale dva ponuđača. I Državna komisija prihvaća obrazloženje ponuđača da nisu valjano obrazloženi razlozi zbog kojih je natječaj poništen te poništava odluku Vargina povjerenstva. Epilog tek slijedi, a dotad će u bjelovarskoj bolnici i dalje raditi na dosadašnjem CT uređaju koji su djelatnici opisali kao muzejski primjerak, a donedavni ravnatelj dr. Stjepan Grabovac ranije je izjavio i da je u njegov popravak dosad već uloženo 600 tisuća kuna. Cijena te nabave, inače, iznosi pet milijuna kuna.

>> Državna komisija potvrdila – natječaj za nabavu CT nije trebalo poništiti

>> Poništeni natječaji za CT u četiri bolnice

>> Varga: Prijete mi jer sam krenuo u reviziju javne nabave

Komentara 5

TM
tony_montana
12:54 14.10.2014.

meni je apsolutno jasno zašto se to radi... država/zrdavstvo troši milione na rentanje CTa kod privatnih klinika, a privatnici snimaju i šta treba i šta ne treba samo da što više novaca izvuku... namjerno u državnim bolnicama rade usporeno samo da bi što više pacijenata otišlo privatnicima... realno koliko novaca izvuku svaka bolnica bi mogla imati svoj CT uređaj...

Avatar petrolio
petrolio
12:37 14.10.2014.

ovo je sramotno! treba smijeniti cijelo ministarstvo zdravstva!

NV
novo vriijeme
16:33 14.10.2014.

Nevoljko se rasteže ova priča jer nitko nije ni želio kopanje po javnim natječajima, oni su pokrenuti na zahtjev Europski Komisije. Zbog toga nema istrage tko je i koliko želio zgrabiti. Nitko ne istražuje zašto se kupuju aparati koje nene trebamo, a ne kupuju oni koje trebamo, a zašto neki stoje u kutijama. Posebno se pazi da se na neku korumpiranu listu čekanja ne nagazi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije