Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bjelovarska Opća bolnica

Državna komisija potvrdila – natječaj za nabavu CT nije trebalo poništiti

bjelovar
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
09.10.2014.
u 19:37

Natječaj je poništen po nalogu pomoćnika ministra te sada, iako u tome nije ništa kriva, bolnica još mora platiti odštetu od 50.000 kuna

Odluka o imenovanju Zorana Seleša novim sanacijskim upraviteljem bjelovarske Opće bolnice koju je Vlada RH donijela na zatvorenom dijelu današnje sjednice, a koja je u Bjelovaru dočekana s golemim iznenađenjem, nije i jedino iznenađenje vezano za bjelovarsku bolnicu danas. Naime, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave objavila je Rješenje kojim se poništava Odluka o poništenju postupka javne nabave kojim je bolnica išla u nabavu 32-slojnog MSCT uređaja. Podsjetimo riječ je o natječaju koji poništen zbog sumnji u njegovu transparentnost, a čije je poništenje u javnosti prikazano kao razotkrivanje moguće korupcije i kriminalnih radnji.

Upozoravali na vrijeme, no bez učinka

Poništenje natječaja, podsjetimo, naložilo je Ministarstvo zdravlja, odnosno Sanacijsko vijeće bolnice na čelu s pomoćnikom ministra Draganom Korolijom Marinićem. Sad već bivša Uprava bolnice odbijala je poništiti natječaj tvrdeći da u njemu nema ništa sporno i da je sve u skladu sa zakonom. Što više, upozoravali su Ministarstvo da bi poništenje bolnicu dovelo u neugodnu situaciju jer bi ponuđači mogli tražiti odštetu.

Korolija kriv, a bolnica plaća

Državna komisija svojim Rješenjem sada je i potvrdila da je Uprava bolnice bila u pravu, a Ministarstvo u krivu. Da stvar bude gora Državna komisija je naložila bolnici da u roku od 16 dana žaliteljima isplati 50.000 kuna odštete. Dakle bolnica mora platiti odštetu iako uopće nije kriva, jer natječaj je poništen po nalogu Ministarstva, odnosno pomoćnika ministra Korolije Marinića. Osim ove očito nepotrebne novčane štete bolnica i njena bivša Uprava pretrpjeli su i moralnu štetu. Naime, javno su stigmatizirani kao mogući primjer korupcije i kriminalnih radnji čime im je ozbiljno narušen ugled. Tko će odgovarati za štetu u ovom skandalu, logično je pitanje na koje nažalost zasad još nema jasnog odgovora. Do zaključenja ovog teksta službeno očitovanje iz Ministarstva nije stiglo, ali nam je zato neslužbeno priopćeno da ne sumnjaju u ispravnost svoje odluke i da će iskoristiti pravnu mogućnost i žaliti se na Rješenje Državne komisije. O ovom skandalu zasigurno će narednih dana biti još dosta govora.

>> Imenovanje Zorana Seleša, ekonomista iz Elektre, golemo iznenađenje

Komentara 4

NV
novo vriijeme
20:01 09.10.2014.

Ma da, Europska Komisija šalje prigovore na transparentnost i sadržaj natječaja u zdravstvu sasvim neobavještena da kod nas vlada sušto poštenje i da je detalj natječaja da aparat mora imati crveni vijak veličine 3mm dolje desno kojim je prikačena deklaracija sasvim normalna stvar kod svih proizvođača a ne namješteni natječaj samo za jednog.

NV
novo vriijeme
20:05 09.10.2014.

Za hrvatsku državnu komisiju je sve po zakonu, mislim hrvatskom zakonu krojenom po mjeri namještenih natječaja.

Avatar Ivica_ponovo
Ivica_ponovo
21:03 09.10.2014.

Odštetu ne treba platiti bolnica nego pomoćnik ministra Korolije Marinić.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije