Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iz minutu u minutu

Zrakoplov s oslobođenim Hrvatima sletio u Ljubljanu: Otkriveni novi detalji povratka u domovinu

Hrvati
Foto: N1
1/17
03.06.2023.
u 15:24

Osmero Hrvata i njihova posvojena djeca danas bi trebali stići u Hrvatsku. Obitelji jedva čekaju da se konačno vrate doma. Iz Dubaija su sletjeli u Ljubljanu odakle imaju organiziran prijevoz kućama.

Nakon što su jučer u poslijepodnevnim satima iz Ndole stigli u Lusaku, osmero Hrvata zajedno s posvojenom djecom, ukrcali su se u let za Dubai. Potom su poletjeli za Europu. Njihov dolazak u Hrvatsku, iz Ljubljane, očekuje se u poslijepodnevnim satima. 

Tijek događaja pratite iz minute u minutu

15:32 Prvu izjavu za hrvatske novinare dao je Noah Kraljević. "Još uvijek ne možemo vjerovati da smo ovdje", rekao je. Cijelu izjavu pročitajte OVDJE.

15:18 Vlada brine o transportu Hrvata od Ljubljane do Zagreba.

"Dvije obitelji će ići našim kombijima u kojima su već postavljene stolice za djecu, a dvije sa svojim prijateljima, odnosno članovima obitelji, privatnim osobnim automobilima", rekao je Boris Grigić, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik RH u Sloveniji, prenosi HRT.
 

15:04 Zrakoplov s hrvatskim državljanima sletio je u Ljubljanu, doznajemo iz Vlade. Ministarstvo vanjskih poslova uskoro će se oglasiti priopćenjem. Let iz Dubaija u Ljubljanu sletio je u 14:54.

14:36 HRT javlja kako su Hrvati iz Dubaija poletjeli prema Ljubljani. Njihova novinarka izvještava kako je avion trebao sletiti u 14:15, no let kasni. 

"Ono što smo neslužbeno doznali je da Vlada brine o njihovom transportu do Zagreba nakon toga. Vrlo vjerojatno će se dogoditi uz pomoć automobila, a oni će se do izlaska iz zračne luke tretirati kao normalni putnici. Dakle, kada slete na Ljubljanski aerodrom, proći će sve carinske kontrole te napokon, nakon šest mjeseci, biti relativno blizu povratka kući", javlja novinarska HRT-a.
 

13:37 - Hrvatsko novinarsko društvo apelira na sve novinarke, novinare i medije koji izvještavaju o povratku hrvatskih državljana iz Zambije i njihove djece da se suzdrže od bilo kakvog senzacionalističkog izvještavanja, već da izvještavaju u skladu s postulatima novinarske struke, stoji u priopćenju te organizacije.

>>OPŠIRNIJE


12:17 - 24sata javljaju kako su Hrvati nakon dolaska u Dubai, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, poletjeli za Europu. Zasad je poznato kako bi Hrvati sa djecom trebali stići u poslijepodnevnim satima.


8:00 Hrvati su trenutno u Dubaiju i čekaju let za Hrvatsku, javlja HRT. Njihov dolazak u Hrvatsku očekuje se u poslijepodnevnim satima. 

7:30 Iz Vlade su sinoć potvrdili kako se osmero Hrvata i četvero djece u Lusaki ukrcalo na let za Dubai. Nakon šest mjeseci konačnu su napustili zemlju u kojoj su početkom prosinca uhićeni zbog sumnje u pokušaj trgovine ljudima. Slučaj prepun šokantnih obrata sa zanimanjem je pratila i hrvatska i zambijska javnost. Sutkinja Visokog suda u Ndoli u četvrtak je konačno odbacila optužnice protiv Hrvata, što je u sudnici izazvalo čak i suze radosnice.

VEZANI ČLANCI:

Veleposlanik Tomislav Bošnjak nazočio je zadnjim ročištima pa je tako opisao i trenutak ovog četvrtka kad je sutkinja odbacila optužbe za trgovinu ljudima i krivotvorenje dokumenata o posvajanju.

FOTOGALERIJA: Šest mjeseci trajala je agonija Hrvata u Zambiji

Hrvati
1/15

"Sudnica je bila preplavljena emocijama, pala je i pokoja suza. Bilo je dirljivo vidjeti i čuti da je dobar dio prisutnih u sudnici zapljeskao na odluku sutkinje da se hrvatskim parovima vrate djeca i da im se omogući povratak u Hrvatsku. Emocije su bile zbijene, ali sve su bile pozitivne", rekao je za HTV. 

Svjedoke obrane sutkinja nije ni ispitala jer je zaključila kako tužiteljstvo nije uspjelo dokazati da u Hrvati pokušali trgovati ljudima. Uslijedio je dirljiv susret s posvojenom djecom. Obitelji i prijatelji četiri para odahnuli su nakon presude, ali nakon i dalje, u strahu od mogućih novih neugodnih situacija, čekaju da njihovi najmiliji s mališanima konačno stignu kući. 

VIDEO:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije