Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRATITE TIJEK DOGAĐAJA

Četiri para s djecom napustila su Zambiju, lete za Dubai. U subotu stižu u Hrvatsku

Zambija: Hrvati pušteni da se brane sa slobode, zabranjeno im iza?i iz države
Foto: Stringer/PIXSELL
1/11
02.06.2023.
u 22:26

Usprkos jutrošnjim kratkim zavrzlamama koje su usporile odlazak osmero Hrvata u Hrvatsku, uspjeli su preuzeti djecu iz imigracijskog ureda te su stigli u Lusaku. Tamo je sve proteklo bez poteškoća i konačno su sjeli u zrakoplov za Dubai, odakle će dalje za Hrvatsku. Kući bi trebali stići u subotu.

Osmero Hrvata u četvrtak je oslobođeno na Visokom sudu u Ndoli pošto je sutkinja je utvrdila da nema dokaza da su počinili kazneno djelo trgovine djecom niti da su dokumenti o posvojenju lažni. Danas su u Ndoli, kazao je vladin glasnogovornik, dovršene sve potrebne procedure u vezi s posvojenom djecom. Tome su pomogli hrvatskih diplomatski i konzularni predstavnici i odvjetnici. Uhićeni su u Zambiji prije sedam mjeseci zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga. Djeca su pritom oduzeta i vraćena tek jučer kad je optužba srušena na sudu. 

Tijek događaja:

22:05 Dvanaest hrvatskih državljana, osmero odraslih i četvero njihove djece napustilo je u petak navečer zambijski glavni grad Lusaku te se nalaze na letu za Dubai. Njihov povratak u Hrvatsku očekuje se tijekom sutrašnjeg dana, kazao je glasnogovornik hrvatske vlade. "Hrvatska država štitila je prava i interese svojih državljana te im pružala konzularnu i drugu pomoć u skladu s hrvatskim Ustavom i medunarodnim propisima", propćila je vlada i zahvalila Delegaciji EU-a u Lusaki koja je pružila pomoć u osiguranju povratka hrvatskih državljana.

21:40 Hrvatski državljani zajedno su s djecom u Lusaki prošli sve kontrole i ukrcali se na let za Dubai. Sada konačno mogu odahnuti jer tek ovo sada jasno pokazuje da će doći u Hrvatsku.

20:25 - Četiri para s djecom sletjela su u Lusaku te sada čekaju let iz Zambije prema Hrvatskoj, navode 24sata.


19:00 - Kako je potvrđeno za 24sata, hrvatski državljani su s djecom prošli kontrole i ukrcali se na avion za glavni grad Zambije Lusaku. Tamo će morati proći imigraciju i daljnje kontrole, a potom bi trebali poletjeti prema Europi. 

VEZANI ČLANCI: 


13:12 – Uz angažman veleposlanika Tomislava Bošnjaka i dvojice konzula te odvjetnika, jutros su dovršene sve potrebne procedure kako bi djeca bila konačno vraćena roditeljima, osmorici hrvatskih državljana, u Zambiji.  Djeca su sada s roditeljima i hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavnicima te se vraćaju u Hrvatsku, kažu za Večernji list iz Vlade.

Očekujemo da će u večernjim satima napustiti Zambiju. U tome nam pomoć pruža i delegacija EU u Lusaki, s kojom intenzivno komuniciramo, dodaju. Zbog administracije koju su morali riješiti, čini se kako nisu stigli na let u 13 sati koji je navodno najavljivao ranije. 


10:05 – Osmero Hrvata u Zambiji danas bi u trebalo krenuti za Hrvatsku, dan nakon odbacivanja optužbe na sudu zbog krijumčarenja djece. Hrvati ni jučer nisu mogli doći do djece zbog kraja radnog vremena imigracijskog ureda, o čemu je Večernji list pisao jučer, a čini se kako se navodno problemi nastavljaju i tijekom petka. 

>> VIDEO Hrvati u Zambiji oslobođeni svih optužbi

24sata pišu kako Hrvati tijekom jutra vode razgovore s uredom kako bi napokon mogli preuzeti djecu, a hrvatska diplomacija tamo je s njima.

– Sad su kod imigracijskog ureda veleposlanik, konzul i odvjetnik. Procedura je u tijeku. Radi se sve da se djeca što prije stave na raspolaganje i da se svi mogu vratiti u Hrvatsku – kazao je izvor iz Vlade.


9:56 – O slučaju Hrvata u Zambiji govorio je i premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade.

– U ovom trenutku, koliko je nama poznato, vode se daljnji administrativni postupci u vezi s djecom. Vidjet ćemo, sukladno informacijama koje ćemo dobivati, kako će dalje teći ovaj postupak njihova spajanja s djecom i nadamo se njihovu što skorijem povratku – poručio je Plenković, o čemu više možete pročitati OVDJE.

VEZANI ČLANCI:


8:45 – Hrvatski veleposlanik Tomislav Bošnjak u Zambiji još je u četvrtak potvrdio za HRT kako su Hrvati dobili svoje putovnice, a on će biti s njima sve dok ne otputuju. Trenutačno najveći problem u njihovu povratku vidi u tome što letova iz Ndole nema svaki dan.

– Na primjer, prekosutra je ograničeno, sutra će možda biti let ako sve formalnosti okončamo itd. Međutim, bit će kod kuće čim to bude moguće i bit će u što kraćem roku – poručio je u četvrtak. 

Ključne riječi

Komentara 125

Avatar votum
votum
12:14 02.06.2023.

Da li vi shvaćate da su ta djeca plaćena?! Da li znate da neka od njih imaju žive roditelje? Jeste li svjesni da imaju braću i sestre? Koliko uopće znate o tom kako djeca tamo završavaju u sirotištima? Jeste li čuli za otmice djece koja završe u sirotištima iz kojih se prodaju dalje? Koliko visok mislite da je moral onih koji za njih traže novce? Ne mislite li da se plaćajući im djecu direktno podržava i stimulira takva praksa u državi gdje je 100 dolara na mjesec bogatstvo?!

KO
Kobilak1
13:59 02.06.2023.

To nisu njihova djeca. To su nečija djeca koju su oni kupili stjecajem okolnosti. Bolesno da ne može biti bolesnije.

SL
SlavaAP
13:20 02.06.2023.

Koje zastave da pripremimo za docek, sahovnicu ili petokraku? Javite nam na vrijeme da se pripremimo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije