Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veća primanja

Nadjačala sam rak limfe, a sad sam pobijedila i krutu birokraciju

Kasja
Davor Javorović/VLM
25.09.2009.
u 01:04

Osječanka se od svibnja 2008. godine bori s non-Hodgkin limfomom, odnosno tumorom limfnih čvorova, a od veljače i s birokracijom.

Dobila sam bitku protiv birokracije, rješenje HZMO-a o mom umirovljenju je poništeno. Presretna sam! Čak je i poštar bio sretan kada mi je donio papire. Bio je to refleks, borba za preživljavanje – ponosna je Kasja Kasabašić, 48-godišnja Osječanka koja se od svibnja 2008. godine bori s non-Hodgkin limfomom, odnosno tumorom limfnih čvorova, a od veljače i s birokracijom.

Liječenje nije završilo

Iako liječenje nije završeno, a moguće je i ozdravljenje, Kasju je invalidska komisija HZMO-a u Osijeku početkom godine “strpala” u mirovinu zbog “opće nesposobnosti za rad”. Nakon žalbe, Središnja služba HZMO-a ocijenila je kako je takva odluka vještaka bila preuranjena upravo zato što liječenje nije završeno te invalidnost nije nastupila.

Da je već dva tjedna u mirovini, Kasja je sasvim slučajno doznala od pravnice. Ljutita i šokirana, uložila je žalbu.

Noćima je sjedila uz računalo i prekopavala po zakonskim odredbama, nije se željela predati. U svojoj glavi, smješka se, njoj je 20 godina i nikako joj nije vrijeme za mirovinu.

– Suludo je da se morate boriti i s bolesti i s birokracijom. Sve me to izmučilo, no isplatilo se. Ponovila bih to, i to radi svih onih ljudi koji imaju iste probleme i zovu me svakodnevno, ali se plaše javno progovoriti – kaže naša sugovornica, inače službenica u Konzumu.

Prva odluka HZMO-a očito je bila, kaže, prelijevanje iz sektora u sektor, odnosno štednja u zdravstvenom sustavu smanjivanjem bolovanja i nasilnim slanjem u mirovinu.

Opet pred komisiju

Da se tako nastavi, dodaje, “pola Hrvatske bilo bi u mirovini”. Hrabra se žena danas oporavlja, kosa joj je narasla, perika je odbačena, izgubila je kilograme.

– Osjećam se mnogo bolje. Uskoro ću ponovno stati pred invalidsku komisiju, no sumnjam da će se usuditi ponovno me poslati u mirovinu – smješka se Kasja i procjenjuje da će na bolovanju biti još oko godinu dana. Vremena za odmor u ovih šest mjeseci nije bilo. Uza sve, bila je u travnju i na transplantaciji autolognih matičnih stanica.

– Ujutro sam se šminkala da djeca ne vide u kakvom sam stanju – otkriva.

Ključne riječi

Komentara 2

DO
doktorica
07:51 25.09.2009.

Pola Hrvata je po tome invalidno.

BL
blagiajvar
12:01 25.09.2009.

bravo, čestitam, i sam sam prošao potpuno isto sranje, moj tumor na mozgu nije bio sretan zbog tog suludog i nečovječnog birokratskog sranja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije