Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vinko kraljević

Na trećoj godini prava otišao je na prijamni ispit na ADU i prošao bez ikakva glumačkog iskustva

vinko kraljević
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/3
04.04.2014.
u 17:00

Uloga brice Bakalara u “Velom mistu” donijela mu je slavu. Bilo mu je prekrasno raditi s Borisom Dvornikom jer je bio majstor improvizacije i humora

Za sve one kojima je izbor Vinka Kraljevića i Filipa Juričića za uloge oca i sina u RTL-ovoj seriji “Tajne” pun pogodak imamo odličnu vijest – Vinko i Filip oca i sina glumit će i u novoj predstavi Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija. Riječ je o predstavi “Dobri čovjek iz Sečuana” stvorenoj prema istoimenom djelu Bertolta Brechta u režiji Ivice Kunčevića, čija je premijera najavljena za 25. travnja. Djelo je objavljeno prije 71 godinu, no Kraljević ističe da je tekst zapanjujuće aktualan.

Danas nezamisliva produkcija

– Tekst je briljantno napisan i beskrajno aktualan, pogotovo za situaciju u Hrvatskoj, recesiju s velikim brojem nezaposlenih – govori 62-godišnji glumac. Veseli se što će mu Juričić ponovno biti sin jer se, kaže, s 32-godišnjim kolegom odlično slaže.

– Filip je duhovit, uvijek spreman na suradnju bez zadrške, daje se potpuno – zadovoljno će glumac kojeg TV publika najbolje pamti po ulozi brice Bakalara u kultnom “Velom mistu”.

– Uuu, to su neka skroz druga vremena bila. Tadašnja produkcija danas je možda i nezamisliva. Za “Velo misto” u Domu sportova u Zagrebu bio je sagrađen cijeli onaj voćni trg u stvarnoj veličini, u seriji smješten u Splitu. U to je bio uložen ogroman novac – prisjeća se Vinko. Tempo rada, nastavlja, bio je puno sporiji nego danas.

– Na sapunicama se dnevno snimi jedna epizoda, a 14 epizoda “Velog mista” snimalo se oko godinu dana – ističe. Najviše zajedničkih scena imao je s Borisom Dvornikom. – S Dvornikom je bilo prekrasno raditi. I kad se snimalo i kad se nije snimalo, uvijek je bio spreman na šalu i improvizaciju.

Kraljević je u rodnom Širokom Brijegu završio gimnaziju, ali ondje nije imao prilike amaterski se baviti glumom. Volio je čitati, učiti napamet pjesme, ali nije ni pomišljao da će biti glumac. Upisao je Pravni fakultet u Zagrebu, počeo hodati po kazališnim predstavama i tada se dogodio klik.

– Počeo sam prepoznavati užitak postojanja na sceni. Činilo mi se da bih ja to mogao i da bih uživao raditi to. Na trećoj godini prava otišao je na prijamni ispit na ADU. – Otišao sam sa stopostotnim uvjerenjem da neću položiti i s namjerom da me misao o bavljenju glumom nakon toga napusti pa da se mogu vratiti studiju prava – priča. No, bez ikakvog glumačkog iskustva prošao je prijamni za koji se pripremao potpuno sam.

 

Igra tenis i bavi se poljoprivredom

– U glumačkom poslu nikada ne teče sve glatko, neke uloge ti idu, neke ne idu, neke ne idu baš nikako, muči se čovjek, ali znaš da je to ono što želiš raditi. U toj vrsti mučenja najbolje se osjećam – smije se Vinko. Za tri godine imat će uvjete za odlazak u mirovinu - 65 godina starosti i 35 godina radnog staža provedenog u Komediji - a nada se da će i u penziji glumiti. No ako i neće, kaže, neće biti propast svijeta i neće mu biti dosadno. Vrijeme će ispunjavati igrajući tenis, radeći na zemlji i uživajući u unuci Luciji.

– Roditelji moje supruge u blizini Samobora imaju zemlju gdje sijem, sadim, obrezujem biljke... Igram tenis, a volim ga i gledati. Omiljeni mi je tenisač Patrick Rafter, on mi je najveći gospodin u tom sportu – otkriva.

Vinkova supruga Vlasta profesorica je glazbenog odgoja u zagrebačkoj OŠ Augusta Šenoe. U braku su 32 godine, a upoznali su se u Komediji, kamo je Vlasta dolazila s prijateljicom koja je pjevala u kazalištu. Imaju troje djece, sinove Ivana (32) i Tomislava (30) te kćer Anu koja je također glumica u Komediji. Tomislav je završio filmsku montažu i radi u struci, a Ivan je diplomirao agronomiju te sa suprugom Ines i kćeri Lucijom živi u Iloku i radi u Iločkim podrumima. Vinkova unučica Lucija za manje od mjesec dana navršit će dvije godine.

– Predivna je i preslatka. Da mi samo ona bude zanimacija u mirovini, bit će dovoljno! Jako mi nedostaje. Čujemo se svaki dan, no imamo malih problema s razumijevanjem. Lucija govori puno, ali nerazgovijetno pa kad vidi da ti razgovori ne vode nikamo, obično samo poklopi slušalicu – smije se glumac.

>>V. Kraljević u "Mećavi" je rukama skrivao gole grudi Vere Zime

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije