Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

N. Klein: Svijet je toliko očekivao od Obame, a on ga je nevjerojatno izdao

SAD kritizira i glavni pregovarač Europske komisije, koji hvali dosege EU. Britanski premijer Gordon Brown od EU traži još i više nego što je postigao do sada, a Angela Merkel p(r)oziva i Indiju i Kinu.
08. prosinca 2009. u 18:06 23 komentara 6 prikaza
Naomi Klein
Foto: Marina Kelava

– Svjedoci smo nevjerojatne izdaje Baracka Obame zbog goleme nade svijeta u njega. On jest bolji predsjednik SAD-a od većine prijašnjih, ali je upropastio previše prilika – obrušila se na njega novinarka i aktivistica Naomi Klein na otvaranju Foruma o klimi, koji se u Kopenhagenu održava usporedno s Klimatskom konferencijom. 

Kapitalistička katastrofa
Obama je Konferenciji za SAD do 2020. predložio 17 posto manju emisiju CO2, ali s početnom godinom 2005., što je u odnosu na 1990. tek neznatno manje zagađenja. Rijetka prilika za izbjegavanje kritika poput N. Klein je to što je jučer američka Agencija za zaštitu okoliša zaključila da je “CO2 opasnost za dobrobit američkog naroda”, što se smatra argumentom u Senatu, u kojem životari Obamin klimatski program. Klimatsku konferenciju N. Klein osudila je kao “kapitalističku katastrofu na djelu”. 
– Mi nismo dobrotvori, ovo je kriza koju smo sami stvorili prevelikom konzumacijom – objasnila je.
 Na Forumu o klimi citirana je Svjetska banka po kojoj 75 posto klimatskih posljedica osjeća svijet u razvoju, posebno Afrika. Rečeno je i da je nafta prejeftina, jer u cijenu nisu uključene štete za atmosferu. 
– U Seattleu smo govorili „ne“ Svjetskoj banci, skupini G8, MMF-u. Vjerujemo u osnove klimatske konvencije i u ono što bi UN-ov skup trebao biti. Ovaj put mi govorimo „da“, ali su rješenja na tržišnom principu o kojima raspravljaju političke elite ludost. To su isti mehanizmi koji su doveli do problema – kazala je.

I glavni pregovarač EK Artur Runge-Metzger kritizirao je SAD na konferenciji za novinare. On je pohvalio postignuća EU, koji je od 1990. gospodarski rastao 44 posto, a istodobno smanjio emisiju CO2 za pet posto. Istaknuo je da bi EU do 2020. čak mogao ići i do 6,7 posto, znači preko cilja iz Kyota. Anders Turesson iz Švedske kazao je pak da EU ne može prihvatiti sporazum koji bi bio obvezujući samo za nju. 

Najvruće desetljeće
Vodeći političari dolaze u Kopenhagen tek drugi tjedan Konferencije, no neki se već izjašnjavaju. Britanski premijer G. Brown želi uvjeriti EU da izabere ambicioznije smanjenje emisije od 30 posto do 2020., a njemačka kancelarka A. Merkel izjavila je da “cilj mora biti međunarodno obvezivanje da se globalno zagrijavanje ograniči na dva stupnja do 2050. Zato se svi moraju uključiti, posebno zemlje poput Indije i Kine koje još nisu priznale taj cilj”, kazala je i zaključila da ono što su ponudile vlade 192 države još nije dovoljno za dostizanje cilja. Svjetska meteorološka organizacija jučer je obznanila da je desetljeće 2000. - 2009. bilo globalno najtoplije otkako postoje mjerenja od 1850. Jučer se oglasila i Zelena akcija, koja je prozvala Hrvatsku da će se u Kopenhagenu osramotiti kao rijetka zemlja koja će promašiti plan iz Kyota i koja usto zahtijeva šest posto više CO2 do 2020.

S kakvim prijedlogom za svoju emisiju CO

S kakvim prijedlogom za svoju emisiju CO2 dolazi hrvatsko izaslanstvo? Izaslanstvo predvođeno predsjednikom Mesićem iznijet će prijedlog Ministarstva zaštite okoliša da ćemo do 2020. smanjiti emisiju CO2 za pet posto. Ali, Hrvatskoj je nedavno odbijen bonus od 3,5 milijuna tona CO2 u odnosu na 1990. Naša zemlja će se žaliti, ali će njezin prijedlog u Kopenhagenu postati šest posto CO2 više do 2020., dok razvijene zemlje govore o 25 do 40 posto manje. (SŽ/VLM)

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • Dayton:

    Traze vodu na Mjesecu a unistice sve na Zemlji . Valjda za Obaminu posljednju veceru. Mogu misliti slike Obama, Bush I i II, Biden, Sarkozy, Blair, Clinton i naravno Olbrajtova. U pozadini vidi se slika unistene Zemlje a oni lizu ... prikaži još!zu jednu kocku leda...$

  • probuđen:

    Obama će u svemu nadmašiti Busha,sa predznakom negative.čovjek koji je dostojan mira i zna što ta riječ znači NIKADA,BAŠ NIKADA ne bi uzeo Nobelovu nagradu za mir kad dobro zna da nije učinio ništa da se mir nastani na kugli ... prikaži još! zemaljskoj.čovjek sa budalastim smješkom Tonyja Blaira neće baš ništa učiniti za nikoga od nas,i sa time će se susresti i oni najbudalastiji i najnaivniji vrlo,vrlo skoro,već iduće godine.

  • jankoprekobrda:

    Baraka Obamane ima svoje ciljeve i tu je kraj price, sve ostalo je i biti ce velika OBMANA.