Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Izbori 2015.

Most objavio reformske zahtjeve za lokalnu i javnu upravu

Most tako traži da se od sljedećih lokalnih izbora krene s racionalizacijom političkog aparata u općinama, gradovima i županijama, odnosno da se smanji broj političkih dužnosnika, tj. osoba izabranih u izvršnu vlast
19. studenoga 2015. u 15:39 95 komentara 64634 prikaza
Petrov
Foto: Anto Magzan/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Most nezavisnih lista objavio je reformske zahtjeve vezane uz područje lokalne i regionalne samouprave te javne uprave, koje je danas u razgovorima predstavio koaliciji Hrvatska raste i Domoljubnoj koaliciji.

Most tako traži da se od sljedećih lokalnih izbora krene s racionalizacijom političkog aparata u općinama, gradovima i županijama, odnosno da se smanji broj političkih dužnosnika, tj. osoba izabranih u izvršnu vlast.

Predlažu da se u općinama, gradovima i županijama bira samo jedna osoba u izvršnu vlast, odnosno načelnik, gradonačelnik i župan, bez zamjenika. Time bi se broj političkih dužnosnika smanjio s 1322 na 576.

Traže i da profesionalni, plaćeni politički dužnosnici postoje samo u jedinicama lokalne samouprave s više od 10.000 stanovnika, a takvih je manje od 100. U općinama do 3000 stanovnika (njih oko 250) zakonom bi se utvrdilo da ih vode volonteri, a u jedinicama lokalne samouprave koje imaju između 3000 i 10.000 stanovnika predstavničko tijelo bi odlučivalo hoće li profesionalno obnašati dužnost.

Most predlaže i smanjenje broja članova predstavničkih tijela (vijećnika), kojih je sada 8.354, za najmanje 20 posto. Također traže smanjenje upravnog aparata pa bi, predlažu, upravne, administrativne i financijske poslove za male općine obavljale službe središnjega grada, uz određenu naknadu.

Predlažu i teritorijalnu reformu lokalne i županijske samouprave, odnosno smanjenje broja općina, spajanje općina i gradova u zasebne lokalne jedinice, pripajanje neodrživih općina održivim općinama, kao i pokretanje procesa smanjenja broja županija i regionalizacije, najkasnije do kraja 2019. godine.

Kroz temeljne programske odrednice za reformu javne uprave 2016. – 2019. godine Most do kraja godine predlaže ograničavanje broja političkih dužnosnika u ministarstvima na ministra i jednog zamjenika, a do drugog kvartala iduće godine traži da se provede depolitizacija i profesionalizacija uprave trgovačkih društava u većinskom državnom vlasništvu i javnih poduzeća. 

Do polovine iduće godine trebalo bi oformiti stručnu radnu skupinu (povjerenstvo) koja će revidirati i izmijeniti Strategiju razvoja javne uprave 2015. – 2020. nakon čega bi ona ponovno bila usvojena u Hrvatskom saboru.

Ta bi strategija trebala sadržavati sve dijelove javne uprave: državnu upravu, lokalnu i regionalnu samoupravu te javne službe, a za svaki dio utvrdila bi se naknadno zasebna, konkretnija strategiju reforme.

Mosta traži i da se do zadnjeg kvartala 2016. ustroji sustav objektivnog i nepristranog ocjenjivanja državnih službenika, kao temelj na kojem će biti moguće fleksibilnije stimulirati ili sankcionirati službenike kroz njihova materijalna prava i napredovanje, i to kroz donošenje i implementaciju Zakona o državnim (javnim) službenicima te posebnog Zakona o plaćama državnih (javnih) službenika.

Traže i, također do zadnjeg kvartala iduće godine, usvajanje zakona kojim će se propisati uvjeti osnivanja, funkcioniranje, financiranje, odgovornost i nadzor nad radom agencija, zavoda, fondova i drugih tijela te preispitivanje opravdanosti postojanja sadašnjih tijela uz izradu Plana racionalizacije, a isti je vremenski okvir i za analizu poslovanja i izradu Strategije razvoja javnih poduzeća.

Najkasnije do prvog kvartala 2017. trebala bi se, pak, provesti puna implementacija sustava e-Građani.

>> Ni SDP-u ni HDZ-u ne odgovaraju novi izbori 

>> Čemu bijeg od koalicije danas kad nas čeka sutra

KRALA DUGI NIZ GODINA
Blagajnicu terete da je 49 klijenata banke oštetila za 8,6 milijuna kuna
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Nikša Bratoš pružio pogled iza scene velike glazbene karijere i otkrio kako se živi od glazbe u Hrvatskoj
  • 1234romi:

    Talijansko-srpska mafija več duže vrijeme "harači"po Istri bez straha i srama.Da hr.sigurnosne službe rade koliko-toliko svoj posao hr javnost bila bi ne malo iznenađenja količinom kriminala u Istri

  • valek000:

    Reforma Porezne uprave nedavno je provedena, masno plaćena studija i što se dogodilo - ništa. Za one čije je radno mjesto ukinuto izmišljaju se nova radna mjesta..Ni ovdje nitko ne bude na burzi, a volonteri u Hrvatskoj dobivaju jako dobru ... prikaži još!u volontersku naknadu

  • Mlad75:

    Slušam ove što bi htjeli autonomiju Istre pa se javljaju i Dalmatinci....jer eto oni zarađuju od turizma pa zašto bi oni davali Baniji ili Lici novce....i kao u neku ruku se MOST sa njima slaže....jesu li hrvatski branitelji ginuli da ... prikaži još! bi se danas dijelili...to je želja onih kojima Hrvatska nije pri srcu...a sve sam sigurniji da sa sponzorom MOSTa nešto ne štima...jer ako je Roglić glavni onda me ne čudi da svoje pulene huška protiv interesa Hrvatske... Stari komunistički kadar koji je jedan od onih koji su se obogatili u socijalističkom samoupravljanju ili ti da društveno stavljali u svoj đep i onda isto radili pomoću svojih političkih sponzora u hrvatskoj privatizaciji....HDZ nesmije pristati na uvjete koji će ići prema teritorijalnoj destabilizaciji Hrvatske, ni pod koju cjenu...a ako MOST podrži SDP onda znamo s kim imamo posla...