Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19.11.2015. u 11:33

Teško je povjerovati da su predsjednici HDZ-a i SDP-a preko noći postali demokrati koji zagovaraju dijalog i toleranciju.

Hrvatska je nakon izbora postala politički raj na zemlji. Tomislav Karamarko i Zoran Milanović tako se slatkorječivo obraćaju Mostu kao što se ludo zaljubljeni mladić obraća ljepotici koju na sve moguće načine pokušava osvojiti. Računaju na kratko pamćenje birača. Još do jučer je Karamarko posprdno govorio o nekakvim "mostićima" i "putićima", a Zoran Milanović pokušavao ubaciti svog čovjeka u družinu Bože Petrova s jednim jedinim ciljem – da ih taj trojanski konj žedne preko vode prebaci u koaliciju Hrvatska raste.

Teško je povjerovati da su predsjednici HDZ-a i SDP-a preko noći postali demokrati koji zagovaraju dijalog i toleranciju. Do sada se nisu iskazali ni u svojim strankama. Kada je izabran na čelo HDZ-a, Karamarko je obećao "stranačkim prijateljima" da će u roku od godinu dana organizirati nove stranačke izbore po načelu jedan čovjek jedan glas. Ako obećanje nije ispunio najbližima, što tek mogu očekivati građani koji nemaju odgovarajuću stranačku iskaznicu.

Milanović je više od tri godine bezbrižno "ljetovao" na Markovu trgu. Okružio se poslušnim ministrima od kojih većina (svaka čast Borisu Lalovcu) nije dorasla svojoj funkciji. Sve one koji su mu pokušali oponirati ili ukazati da ne radi dobro, Milanoviće je brutalno eliminirao. Neću sada ovdje podsjećati na poraznu činjenicu da šefovi dviju najjačih stranaka uopće ne razgovaraju. Pokazali su se kao isključivi političari koji opće dobro pretpostavljaju svojim parcijalnim političkim ciljevima i osobnim taštinama. Stoga su "buketi ruža" koje šalju Petrovu samo dobra kulisa iza koje skrivaju želju za vlašću i moći. Njihova umilna retorika nije posljedica istinske preobrazbe, na koju ima pravo svaki čovjek, nego je iznuđena neriješenim rezultatom izbora.

Karamarku je potreban cijeli i pouzdan Most. Samo s takvim partnerom može doći do većine. Milanović je naizgled u boljoj situaciji jer ima podršku manjina i još nekih bivših političkih asova. Uvijeno je dao do znanja da neće "minirati" Most samo pod uvjetom da mu se prikloni, što je zapravo ucjena. Milanovićeva vlada s manjinama i krnjim Mostom bila bi slaba i nelegitimna. Cijepanjem Mosta išao bi izravno protiv volje birača. Upitno je imaju li manjinski zastupnici legitimitet da njihovi glasovi odlučuju o tome tko će biti premijer. Oni su birani po posebnim pravilima pa bi se trebali držati nepisanog pravila da nisu jezičac na vagi. Teško će se za jednog partnera odlučiti i mostovci koju su "potpisali" da neće koalirati ni s HDZ-om ni sa SDP-om. Bolje je ići na nove izbore nego sastaviti vladu koja će od samog početka biti slaba i nelegitimna. Problem je u tome što novi izbori nikako ne odgovaraju HDZ-u i SDP-u. Karamarko bi gotovo sigurno prošao lošije. Zoran Milanović, pak, nema prostora za napredak jer je na ovim izborima, uz pomoć američkog čarobnjaka Brauna, postigao maksimalan učinak.

>> SDP zadovoljan reformama 95 posto, HDZ ne da županije 

>> Miletić uvjeren u dogovor Mosta i SDP-a: Ponavljanje izbora bila bi najgora opcija

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
11:46 19.11.2015.

ti si ćuriću stvoren za prognoze,pljuc

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije