Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJAVA ZA OBNOVU KUĆA

Horvat: Neće trebati hrpa dokumenata, sve ćemo objasniti jednom grafikom

Gradska svakodnevica u razrušenoj Petrinji u teškim zimskim uvjetima
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/2
14.01.2021.
u 14:22

Upitan o tome koliko će se koristiti hrvatske tvrtke u obnovi, kazao je kako se radi na tome te da je cilj da se Banovina obnovi u narednim nekoliko godina.

Ministar Darko Horvat obratio se javnosti na konferenciji za medije gdje je govorio o obnovi. Jedna od tema je bilo pitanje ovlasti Središnjeg državnog ureda i Fonda za obnova. 

- Jako je puno loših komunikacije u medijima. Znamo jasnu granicu prostora pod kojim će biti pod Fondom. Zakon treba srediti zbog situacije koja je bila 28. i 29. prosinca. Pod Fond za obnovu će se priključiti  Sisačko-moslavačka županija te Karlovačka. Podsjećam da je Vlada proglasila katastrofu za županije koje su pogođene potresom - naveo je ministar Horvat. 

Odbacio je optužbe kako nije stvoren zakonodavni okvir. 

- Unutar 14 dana od potresa imamo ukomponiran zakonodavni okvir. Uvjeren sam da ćemo u srijedu u Saboru imati dovršenu raspravu - kazao je.

Gradska svakodnevica u razrušenoj Petrinji u teškim zimskim uvjetima
1/6

Naveo je kako neće doći do dualizma Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje i Fonda za obnovu. Kazao je da će država ići stopostotno za obnovu Sisačko-moslavačku županiju. 

Na pitanje novinarke o broju dokumenata, ministar ju je prekinuo i kazao kako nije nužno toliko dokumenata koliko se navodi u medijima. 

- Kroz nekoliko dana sve će se razjasniti jednom grafikom kako bi znalo što je potrebno za koju situaciju - nadometnuo je i kazao kako će sve biti jasno ljudima. 

Kazao je da je u Sisačko-moslavačkoj županiji poslan ured Ministarstva što bi trebalo olakšati građanima prijavu štete. 

- Sredstva fonda će biti transparentno pribavljana i trošena. Sredstva smo dobili iz državnog proračuna, kao i iz europskog fonda solidarnosti. To je jedan izvor financiranja. Nabavili smo 500 milijuna eura kredita od Svjetske banke. 

Upitan o tome koliko će se koristiti hrvatske tvrtke u obnovi, kazao je kako se radi na tome te da je cilj da se Banovina obnovi u narednih nekoliko godina. 

- Dat ćemo priliku svih hrvatskim proizvođačima da na bilo koji mogući način hrvatski proizvod bude ugrađen u obnovu. 

 

Komentara 12

JA
jadnatikoza
15:09 14.01.2021.

Dolje u Dalmaciji svatko napravi kuću bez dozvole, u šumi, nacionalnom parku... a sad pri obnovi najednom treba 17 kg dokumenata. A obnova 'zna se' kakva će bit - skupa i jako nabrzinu

DU
Deleted user
17:53 14.01.2021.

Vidjela sam dugački popis dokumenata koji se traži pa mi nije jasno što su te ekipe upisale, a morali su nešto upisati u svoje papire kad su pregledavali oštećene nekretnine? Zar ne bi oni morali pregledati i da li su te nekretnine legalne tj. upisane itd., a ostatak papira uz njihove da posluži za obnovu?

AB
abokatstir
23:24 14.01.2021.

Bagra novinarska, razni umobolni bage i leftardirani mediji samo ometaju, sramote ruše dobru volju i nastojanja brojnih ljudi i vlade da pomogne jadnom narodu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije