Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Horvat: Država će u potpunosti financirati obnovu na potpomognutom području

– Stanovnici su zbog ekonomske nerazvijenosti tog područja potpuno izuzeti od sudjelovanja u financiranju obnove – kazao je ministar graditeljstva Darko Horvat.
14. siječnja 2021. u 13:49 20 komentara 909 prikaza
Vatrogasci i dalje uklanjaju opasne dimnjake u centru Petrinje
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila izmjene Zakona o obnovi Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije i proširila ga na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju.

Zagreb: Sjednica Vlade Sjednica Vlade Plenković: Povećali smo narudžbe, većina stanovništva bit će cijepljena do kraja travnja

– Republika Hrvatska na potpomognutom području u kojem je proglašena katastrofa u cijelosti će osiguravati financiranje obnove one nekretnine u kojoj stanuje vlasnik ili njegovi srodnici. Pravila iz ovog Zakona primjenjivati će se i na sva područja koja bi kasnije bila pogođena potresom, a nisu izravno navedena kroz zakonske odredbe i sam naziv zakona. Stanovnici su zbog ekonomske nerazvijenosti tog područja potpuno izuzeti od sudjelovanja u financiranju obnove – kazao je ministar graditeljstva Darko Horvat te dodao:

U provedbu obnove obiteljskih kuća na potpomognutom području pogođenom katastrofom uključuje se i Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Vatrogasci i dalje uklanjaju opasne dimnjake u centru Petrinje
1 / 9
14.01.2021., Zagreb - Odrzana sjednica vlade u Nacionalnoj i sveucilisnoj knjiznici. Photo: Marko Prpic/PIXSELL

– Izmjenama Zakona o obnovi usklađuje se zakonodavni okvir za obnovu zbog novonastalih okolnosti povezanih s potresima 28. i 29. prosinca te se zemljopisno proširuje važenje Zakona na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju. Zakonom se obuhvaćaju i štete nastale 28. i 29. prosinca na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije – istaknuo je Horvat dodajući da se tako i Fondu za obnovu proširuje nadležnost i na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju.

getz
STRAŠNA NESREĆA NA AUTOCESTI ZA SISAK
Jurećim BMW-om zabio se u naplatnu postaju i usmrtio djelatnika HAC-a
A1 Hrvatska
DONOSI A1
Od minus 7 do plus 13 u dva dana: uzroke vremenskih promjena u Zagrebu i na Sljemenu otkrijte u ekskluzivnom specijalu NET ZERO
 • prcko.vita:

  Djeco, to je isti onaj Horvat koji je rekao država će platiti sve za Đuru Đakovića, isti onaj Horvat koji je rekao država će platiti za Uljanik...i tako dalje. Da li vam se pali kakva lampica?

 • geler203:

  Jel u cijenu ulazi i armatura ili se posebno plaća?

 • Avatar NenadNikolic
  NenadNikolic:

  Ovo je dobra vijest za taj zapostavljeni kraj. Slike s Banije/Banovine su strašne i rastužujuće. Zapostavljeni kraj, dobrim dijelom bez struje, cesta a velikim dijelom bez interneta, tekuće vode i kanalizacije. Uništena industrija, prvo željezara, pa rafinerija , kemijska induastrija, ... prikaži još! sve uništeno. Kako da ti ljudi obnavljaju svojim sredstvima svoje kuće? Ovo je dobra odluka, a sad treba uspostaviti i kontrolu nad gramzljivim političarima.