Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković: Teško da će biti išta od istrage obnove, a Puljašić je podnio ostavku na mandat u Saboru

– Morate pronaći tko je ''duboko grlo'', treba otkriti tko iznosi detalje sa sastanaka – kazao je Plenković.
14. siječnja 2021. u 14:38 109 komentara 14596 prikaza
Zagreb: Plenković i Vujčić dali izjave nakon sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Premijer Andrej Plenković obratio se javnosti nakon sjednice Vlade na kojoj su usvojene dopune Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije.

Zagreb: Sjednica Vlade Sjednica Vlade Plenković: Povećali smo narudžbe, većina stanovništva bit će cijepljena do kraja travnja

Upitan tko će imati jurisdikciju nad obnovom, Plenković je odgovorio kako je Vlada kapetan, a Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje će provoditi obnovu.

Osvrnuo se i na kriterije za obnovu u Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji.

– Sve će biti transparentno. Sisačko-moslavačka županija potpomognuto je područje te će imati povlašteni položaj – kazao je.

Potvrdio je kako je on spomenuo da je nastupila zastara vezano uz istragu o obnovi kuća na Baniji.

– Teško da će od toga biti išta, ali DORH se može u to upustiti. Mi moramo precizno utvrditi koje su sve kuće i zgrade bile obnavljane. Postojalo je šest kategorija obnove, prve tri su bile sanacije, za to su ljudi dobivali sredstva i sami rješavali. Kategorije 4, 5 i 6, to se radilo od temelja. Ne govorim to zbog zaštite bilo koga, najbitnije je utvrditi fakte, a ne govoriti paušalno – rekao je govoreći o zastari za potencijalna kaznena djela u obnovi Banije.

Zagreb: Plenković i Vujčić dali izjave nakon sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura
1 / 9
14.01.2021., Zagreb - Odrzana sjednica vlade u Nacionalnoj i sveucilisnoj knjiznici. Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Na pitanje smatra li da su neke stvari mogle biti bolje odrađene, rekao je kako je već sve rekao.

– Ako želite o dojmu, možemo... – kazao je te nastavio:

– Što se tiče medijskih sloboda, vi znate da sam ja jedan od premijera koji su najviše dostupni. Podržavam slobodu medija u svakom pogledu. Ne bi mi palo na pamet da nekog od medija tužim, ni novinare ni urednike ni izdavače, drugi su tankoćutniji. Jako je važna demokracija, naročito u vrijeme interneta. Kao što mediji imaju pravo na stav, tako i mi imamo pravo na stav, pa tako i na stav tko, što i kako izvještava.

Osvrnuo se i na HDZ-ova gradonačelnika Požege Darka Puljašića.

– Gradonačelnik Požege podnio je ostavku na mandat u Saboru nakon što sam se upoznao s faktima, s tim nisam bio upoznat bez obzira na istančane radare. Onaj tko je odgovoran – neka odgovara. Podržavamo institucije da to rasvijetle, a drugo je u nadležnosti županijske organizacije. Na dan kad su se sastavljale liste, predsjednik županijske organizacije odustao je od kandidiranja i zato je požeški gradonačelnik bio na listi za Sabor – rekao je i dodao:

– Ne možemo svaki put pogoditi, ali možemo pogreške priznati. To je veliki pomak.

Vatrogasci i dalje uklanjaju opasne dimnjake u centru Petrinje Nakon potresa Horvat: Država će u potpunosti financirati obnovu na potpomognutom području

Premijer nije želio komentirati izjavu Dubravke Šuice o tome tko govori Banija, a tko Banovina.

– Morate pronaći tko je ''duboko grlo'', ne mislim u kontekstu filmova. Treba otkriti tko iznosi detalje sa sastanaka. Što mislite o čemu se razgovara na sastancima stranaka. Neću komentirati zatvorene sastanke – kazao je, a na ponovljeno pitanje poručio je:

– Točka. Ne želim to komentirati.

Dodao je i kako postoje naznake da će EMA 29. siječnja dati odobrenja za cjepiva AstraZenece te kako se očekuje da će se teretane otvoriti prije 31. siječnja.

– Ovo što je do sada na snazi traje do 31. siječnja. Ako situacija bude dobra, možemo ići na relaksiranje, ali zimski mjeseci nisu prijatelj relaksacije – zaključio je. 

Video – Medved: Zbrinuli smo sve ljude koji su utočište u prvim danima pronašli u pogonu Drvnog centra u Glini

piton
Uhvaćen trenutak
Nevjerojatna scena iz divljine: Piton je kao od šale progutao krokodila...
Renault Twingo
DOBRA ODLUKA
Nakon dugo vremena sjela u auto i oduševila se
 • saff_cenzuriran:

  taj svim silama štiti korupciju

 • maximinimax:

  Neda na svoje

 • Avatar Udruga_obrisanih
  Udruga_obrisanih:

  Znači pojeo vuk magare. Bilo je i za očekivati, pa neće svoj svome nož u leđa zabijati. Da imamo poštene političare smislili bi oni način kako tim profiterima stati na rep