Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Milanović: Europski socijalisti moraju pomoći oko pravosuđa

Hrvatska ništa nije dala, ali se mogla malo bolje pobrinuti da zaštiti svoje interese – komentirao je Milanović Pahorovu izjavu o davanju izlaza na otvoreno more Sloveniji.
12. svibnja 2010. u 15:20 12 komentara 3 prikaza
milanović
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

”Hrvatski državni interesi” bili su, rekao je predsjednik SDP-a Zoran Milanović novinarima u Bruxellesu, glavna tema njegovih razgovora s članovima frakcije Socijalista i demokrata (S&D), druge najbrojnije u u Europskom parlamentu. Milanović je, na poziv predsjednika frakcije Martina Schulza, sudjelovao na redovnom mjesečnom sastanku 184 S&D-ova europarlamentarca, pred kojima je održao govor i odgovarao na pitanja.

- Naročito sam naglasio poglavlje Pravosuđe i temeljna prava, koje još nije otvoreno, i upozorio na potrebu da se razluči bitno, ono što Hrvatska mora učiniti da preobrazi pravosuđe i depolitizira policiju i državno odvjetništvo, od manje bitnoga, onoga što Hrvatska može teško sama učiniti i što nema neku veliku dokaznu snagu: topničkih dnevnika. O njima naši europski kolege malo znaju, pa sam im nastojao probuditi crv sumnje i razuma oko toga pitanja koje nam se, uvelike pretjerujući, postavlja kao prepreka – rekao je Milanović

O ustavnim promjenama, kaže, nije razgovarao “jer o tome razgovaram u Hrvatskoj”. Ipak, uvjeren je da je dogovor o tome da “dijaspora” glasuje samo na hrvatskome ozemlju, tj. u diplomatskim predstavništvima, “blizu”.

Upitali smo Milanovića i za osvrt na riječi slovenskoga premijera Boruta Pahora, da je Hrvatska Sloveniji “ dala izlaz na otvoreno more kako bi mogla ući u EU”.

- Hrvatska ništa nije dala, ali se mogla malo bolje pobrinuti da zaštiti svoje interese – uzvratio je Milanović.

EP-ov izvjestitelj o Hrvatskoj Hannes Swoboda je upozorio da je glavni haaški tužitelj Serge Bramertz “još kritičan, pa hrvatska vlada mora istražiti i posljednje mogućnosti da pronađe” topničke dnevnike.

- Ali pregovore treba otvoriti, a do njihova završetka ima dovoljno vremena da se to pitanje do kraja razjasni - napomenuo je Swoboda.

Glede ustavnih promjena, Swoboda kaže da su “posljednji izbori posve razjasnili koliko je neophodno imati jasan sastav biračkoga tijela, posebice u odnosu na BiH”.

- EU je vrlo zainteresirana za ozemaljsku cjelovitost i koheziju BiH i sve što se čini treba ići u tome smjeru. To je u interesu i Hrvatske i čitavog područja – rekao je Swoboda.

Kada je pak riječ o ustavnom pitanju zabrane spolne diskriminacije, Swoboda podsjeća da “EU insistitira na nepostojanju diskriminacije, spolne i bilo koje druge”.

- To će svakako biti pitanje o kojemu će EP raspravljati tijekom rasprave o završetku hrvatskih pristupnih pregovora. Sada kada ne postoji samo opći zamor proširenjem EU, nego se, zbog gospodarskih teškoća, javlja čak i otpor nastavku proširenja, posve je nužno da hrvatski napori budu u skladu s pravnom stečevinom i s načelima EU. Samo ćemo se tako moći suprotstaviti onima koji bi bilo odgodili proširenje, bilo stvarali neke nove pakete – istaknuo je Swoboda.

U UREDU
Nakon razvoda od Doris Pinčić glazbenik Boris Rogoznica ima novi posao
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
  • bomba:

    Socijalisti idu na skupove Europskih socijalista i iznose svoje stavove tamo nekim socijalistima i traže od njih nekakvu pomoć. To isto rade i pučke stranke na njihovim skupovima. Koliko su dobri takvi istupi pokazaće vrijeme, ali ako oni traže rame ... prikaži još!e za plakanje daleko od svog naroda onda neka se tamo kandidiraju ne trebaju nam plačljivci u politici.

  • kukuriku:

    ..a, znací zato ste prvo Namontirali, onaj VL-c´lanak. (Kosor nam daje izlaz na more..)..za Milancétovu izjavu...\"Flash-Efekt\"...Las Vegas...

  • branitelj:

    da je čemu nebi nam bilo ovako kao je ali on ništa nije bolji od jace