Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FENOMEN ILI ČUDO Matične knjige u najpoznatijem slavonskom gradiću otkrivaju nevjerojatnu statistiku - rodno mjesto našeg predsjednika rekorder je po broju “duplića”

Mesićeva Orahovica hrvatska prijestolnica blizanaca!

VEDRA OBITELJ ZEMAN Josipa i Zvonimir imaju čak dva para blizanaca: starije Luku i Matiju (6), te male Ivanu i Ivana (10 mjeseci)
Foto: Marina Borovac
08.03.2008.
u 13:38

Vješt će statističar brojkama kojima raspolaže uvijek moći dokazati neko čudo, pa i onda kada čuda zapravo nema. No, dođe li u Orahovicu i zaviri na trenutak u maticu rođenih, gdje je gotovo na svakoj strani upisan barem jedan blizanački par, neće mu trebati složene računske operacije da dokaže kako se ovdje događa baš “čudo”. A brojke koje ga dokazuju već su obrađene. I one govore da u tom slavonskom gradiću čak svaki 29. stanovnik ima - blizanca! Točnije, blizanku, jer u rodnom gradu predsjednika Stipe Mesića češće se rađaju po dvije djevojčice.

Da je baš tako, uvjerili smo se i u tamošnjoj Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić, gdje smo za malog odmora uz pomoć ravnateljice Maje Škrabe uspjeli “naloviti” šest blizanačkih parova. Od dvanaestero djece koja imaju svoj, uglavnom dvojajčani, par, dječak je bio samo jedan - Marko Marinić.

Na školskim hodnicima blizanci u Orahovici nisu ništa novo i neuobičajeno, ravnateljica potvrđuje da ih ima u svakoj generaciji:
- Eto, od ukupno 239 učenika nižih razreda danas imamo čak 7 parova, odnosno 14 blizanaca od prvog do četvrtog razreda - pohvalila nam se ravnateljica Maja Škraba.

A priča o blizancima i računanju koliko ih uopće ima krenula je kad je gradonačelnik Josip Nemec, potpisujući novčane donacije za svako novorođeno dijete, uočio da nešto ne štima:
- Kad sam vidio da se blizanci kod nas često rađaju, zatražio sam da mi izvade podatke koliko ih uopće ima. Od 1945. godine naovamo izbrojili smo da ih je rođeno 198. Podijelili smo s tom brojkom broj stanovnika na području grada, a ima ih 5673, i došli do podatka da je kod nas svaki 28,65. stanovnik blizanac. Točnije, ima ih u svakoj devetnaestoj kući - objašnjava gradonačelnik Nemec.

I dok su još gledali u blizanačku statistiku, prihvatili su se u Gradu telefona. Zvali su matične urede obližnjih gradova i općina i zanimali se koliko se kod njih rađa blizanaca. Odgovori koji su stizali potkrijepili su teoriju o čudu. Jer, dok je u Orahovici troje-četvero blizanaca godišnje minimalan broj, u mjestima koja su zvali na godinu se rađa jedan ili ni jedan blizanački par.
- Vjerujem da smo rekorderi u Hrvatskoj po broju blizanaca u odnosu prema broju stanovnika. A tko zna, možda i u svijetu - kaže Josip Nemec i poziva da ga, ako griješi, razuvjere brojkama.

Koliko je godina najstarijim orahovičkim živućim blizancima, to u Matičnom uredu tek trebaju izračunati. Najmlađi su sigurno Ivana i Ivan Zeman, koji će potkraj svibnja navršiti jednu godinu. Njihova starija braća Matija i Luka, također blizanci, nekoliko će dana ranije pak proslaviti šesti rođendan.

- Pa kako su dva puta uspjeli dobiti blizance? - pitamo 30-godišnju Josipu i njezina supruga i vršnjaka Zvonimira Zemana, roditelje blizanaca, u čijem domu, za razliku od većine, ipak dominiraju dječaci.
- Nema recepta, kad bih znao, rado bih vam ga dao - kroza smijeh će Zvonimir Zeman i dodaje kako ni sam ne zna treba li “to” raditi dugo i strpljivo ili nabrzaka.
- Kad sam drugi put ostala trudna i došla ginekologu na pregled, rekao mi je “Gospođo, vi imate blizance”. Odgovorila sam mu da je to točno i da će uskoro imati pet godina. On je nastavio pričati kako zna da imam blizance, ali da ću ih opet roditi. Viknula sam: “Doktore, vi niste normalni!”. Uzvratio je: “Ja sam normalan, ali vi ćete opet roditi blizance”. Mislila sam da ću se onesvijestiti - ispripovjedila nam je Josipa Zeman.

- Što ako sljedeća trudnoća opet bude blizanačka? - upitali smo Zemane.
- Valjda neće. Ali mi ćemo isprobavati sve dok ne bude drugačije nego što je sad - rekli su oboje sa smiješkom.


Nije genetika nego - mikroklima?

Zašto se baš u Orahovici rađa toliko blizanaca, u rodnom gradu predsjednika Mesića objašnjavaju to specifičnom mikroklimom, zdravim okolišem i kvalitetnom vodom. Genetiku ne spominje nitko: - U bivšoj državi bili smo sedmi po gustoći kisika, sada smo možda i prvi. Ovdje su još u 19. stoljeću bile zračne toplice za plućne bolesnike. Tu je i tzv. ruža vjetrova, koja štiti sam grad Orahovicu. Kod nas su klimatski uvjeti posve različiti od onih u susjednim općinama, pa tako Slatina i Našice imaju i triput više maglovitih dana u godini nego Orahovica. Nalazimo se u podnožju Papuka, s druge je strane Drava i ovdje je sasvim normalna pojava da u donjem dijelu grada pada kiša, a u gornjem sja sunca - govori gradonačelnik Nemec. Drugi je faktor, dodaje, zdrav okoliš i kvalitetna voda: - Vjerujemo da i to dvoje jako utječe na česte blizanačke trudnoće. Imamo primjera gdje jedan od supružnika nije živio u Orahovici i par nije mogao imati djece. Kada su se doselili ovamo, u ovo podneblje, žena je zatrudnjela. Stoga, poučeni takvim iskustvima, pozivamo sve bračne parove koji imaju sličnih problema da dođu u Grad blizanaca - poziva Josip Nemec i pokazuje gradske ulice isprepletene parkovima: - Čovjeku se ovdje čini da je oko njega šuma - pohvalio se prirodnim okolišem, na što smo mu pola u šali, a pola u zločestoći dobacili: - Trebalo bi vam onda poslati Bandića.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije