Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.04.2021. u 13:45

Trebali bismo više nego ikad cjepidlačiti na znanju, jer njega vidno gubimo, na akademskoj čestitosti, pristojnosti...

Poštovanje! To je ono što kronično nedostaje u obrazovnim ustanovama među svim dionicima, počevši od odnosa nastavnika i učenika, učenika i nastavnika, roditelja i profesora, nerijetko profesora međusobno, studenta i profesora i samog sustava prema samim nastavnicima. Za razliku od izgradnje i težnje k boljem obrazovanju, ne boljoj obrazovnoj formi, mi odnose već godinama zasnivamo i temeljimo na strahu – strahu od otkaza, strahu od osvetničkih roditelja prema nastavnicima, strahu od ocjena, strahu od samih nastavnika. Nerijetko u tome strahu prevagnu oni profesori kojima je lakše uvrijediti nego pokazati, prevagnu oni učenici kojima je lakše ne učiti nego učiti, prevagnu oni roditelji kojima je lakše prijetiti nego u školama graditi partnerski odnos...

U konačnici prevagnu oni koji mogu dodati bodove za pogrešne odgovore na državnoj maturi ili oni u najvišim akademskim krugovima koji se boje proturječiti očitim kršenjima autonomije samo da bi u očima “sustava” bili veći. Sami smo krivi, jer pristali smo kao društvo da kukolji, u kojem god području djelovali, uvijek bolje prođu, pa štite ih slični ili isti njima.

Trebali bismo više no ikad cjepidlačiti na znanju, jer njega vidno gubimo, trebali bismo više no ikad u obrazovnom polju cjepidlačiti na poštenju i akademskoj čestitosti s obje strane, trebali bismo više no ikad cjepidlačiti u činjenici da nisu svi nastavnici loši, niti sva djeca prepisivači nezainteresirani za ikakva nova znanja.

To nećemo postići dok god se međusobno u obrazovnim ustanovama svi dionici nazivaju budalama, moronima, lijenčinama, dok si ne vjerujemo do te mjere da tražimo od učenika da se ručnikom pokrivaju po glavi pri odgovaranju gradiva ili dok od nastavnika kao roditelji zahtijevamo, umišljeni da više znamo od onoga tko podučava, da učeniku pokloni ocjenu...

Dokle god su na prvome mjestu interesi pojedinaca svjesnih da za njih nema posljedica, a promjene u obrazovanju kozmetičke i naruku kukoljima i s učeničke i s profesorske strane, nemamo pravo govoriti da je obrazovanje bitno... Bitno je samo tko je u sustavu “jači i luđi”... Žalosno!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije