Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Siže novac iz EU

Međimurci, Slovenci i Mađari zajedno će graditi kanalizaciju

'VARAZDIN/MEDJIMURJE- 24.03.09., Podturen, Hrvatska-  Slovenci kupili hrvatska zemljista za 1 marku. Skela u Podturenu vozi po potrebi, mogucnost izgradnje mosta stanovnici primaju s rezervom. Photo:
'Vjeran Zganec-Rogulja/Vecernji l'
10.05.2010.
u 17:25

Više od 3,6 milijuna eura vrijedni su projekti IPA programa Mađarska-Hrvatska i Slovenija-Hrvatska u koje su uključene i Međimurske vode

 

Više od 3,6 milijuna eura ili 26 milijuna kuna vrijedni su projekti IPA operativnih programa Mađarska-Hrvatska 2007-2013 i Slovenija-Hrvatska 2007-2013 u koje su uključene i Međimurske vode. O važnosti kvalitetnih programa koji mogu privući novac iz fondova Europske unije u Hrvatskoj se govori već dulje vrijeme pa raduje svaki euro koji stigne iz izdašne, ali nedovoljno iskorištene blagajne velike europske obitelji.

– Međimurske vode, kao vodeći partner, kandidirale su projekt gradnje pročistača otpadnih voda na Muri. Prekogranični partner na projektu jesu Općina Totszerdahely te Općine Becsehely i Totszentmarton kao pridruženi partneri – kaže direktor Međimurskih voda Josip Zorčec. Gradit će se uređaj za pročišćavanje u Podturnu te obnoviti već sagrađeni u Totszerdahelyju. Projekt je vrijedan tri milijuna eura, od čega na Podturen otpada dva milijuna. Čak 85 posto novca dat će Europska unija, a preostalih 15 posto, odnosno 300.000 eura, Općina Podturen. Na prijedlog načelnika Josipa Lepena Općinsko je vijeće jednoglasno donijelo odluku da se ide u taj projekt, koji će mještanima Podturna omogućiti još bolji životni standard, ali i pomoći u očuvanju okoliša uz rijeku Muru. Ugovor o dodjeli novca potpisan je ovih dana u dvorcu Batthyany Kastelyszallo u Zalacsanyju u Mađarskoj. Predviđeni rok za gradnju je ožujak 2012. godine.

– Kandidirali smo i projekt zaštite pitke vode Općine Nedelišće i Općine Središče ob Dravi nazvan "Pijemo istu vodu". Prekogranični partner na projektu je Općina Središče ob Dravi te Ekoremediacijski tehnološki center iz Celja i Ljudska univerza iz Ormoža. Partner na projektu je i čakovečka Čakra – ističe Zorčec.

Ugovor vrijedan 600.000 eura bit će potpisan tijekom ovog mjeseca, a obuhvaća izradu projektne dokumentacije za drugu i treću fazu kanalizacijskog sustava Nedelišća i kanalizacijski sustav Središča ob Dravi i uređaj za pročišćavanje. Dio koji se odnosi na Nedelišće "težak" je 370.000 eura, od čega će se 179.000 eura pokriti naknadom iz cijene vode, a veći dio daje Europska unija

Ključne riječi

Komentara 1

JA
japa
10:24 13.05.2010.

Takvih pozitivnih vijesti trebalo bi biti sve više. Samo tako dalje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije