Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Urotnik protiv Moralesa

Hrvatski ustanik vraća se kući iz Bolivije?

Mario Tadić,Elod Toaso
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
10.03.2015.
u 12:43

Nakon osobađanja Mario Tadić "indijanac" stiže u Hrvatsku?

Hrvatski državljanin Mario Tadić, osuđen u Boliviji na pet godina i 10 mjeseci zatvora zbog pripremanja vojnog ustanka protiv režima predsjednika Eve Moralesa, pušten je na slobodu nakon priznanja krivnje. U pritvoru je, naime, bio od 2009. godine, a skupa s njim na slobodu je išetao i mađarski državljanin Elod Tóásó. Tadić je osuđen zbog regrutiranja ustanika, a Mađar za pružanje informatičke podrške.

Obojica su uporno negirali postojanje urote, no prije 15 dana naposljetku su priznali sudjelovanje u "vojnom ustanku protiv sigurnosti države i pokušaju odcjepljenja dijela teritorija".

Dragovoljac u Tigrovima

– Odluka o priznanju krivnje bila je isključivo njegova i treba je razumjeti – izjavio je Tadićev odvjetnik Gerardo Prado, dodajući kako je njegov klijent mirno, bez puno riječi, napustio zatvor u La Pazu, bolivijskoj prijestolnici.

– Bio je iscrpljen jer su ga mučili i nezakonito dugo držali pritvorenog u stranoj zemlji, daleko od obitelji. Konačno je pušten nakon dugog procesa u kojem su mu se kršila ljudska prava – izjavio je odvjetnik jer Mario Tadić nije bio dostupan za komentar i nepoznato je gdje se nalazi. Odvjetnik je kratko kazao: - Vjerujem da će se vratiti u Hrvatsku.

Mario Francisco Tadić Astorga (60), hrvatski je dragovoljac koji ima i bolivijsko državljanstvo. Tijekom Domovinskog rata borio se u Tigrovima, od 1991. do umirovljenja, a suborci, koji ga se i danas sjećanju po iznimnoj hrabrosti, zvali su ga indijanac jer mu je majka indijanskog porijekla.

Tadić je uhićen u Santa Cruzu u noći 16. travnja 2009. nakon što je u hotelu Las Americas, u središtu grada, preživio napad specijalne policije. Tada su ubijena tri europska državljanina - dva Mađara i Irac, zbog sumnje da su došli u Santa Cruz pomoći odcjepljenju te bogate pokrajine. Među ubijenima je bio i vođa skupine Eduardo Rózsa-Flores "Chico", također hrvatski branitelj, sin Mađara i Bolivijke koji se u Osijeku pridružio Zboru narodne garde kao prvi strani dragovoljac. Chico i Tadić su stanovito vrijeme živjeli u Osijeku od braniteljske mirovine, no nakon rata Chico se odselio u Mađarsku, dok je Tadić ostao u Osijeku, gdje ima suprugu i djecu.

Nakon što su, toga travnja 2009. snage sigurnosti u Boliviji ubile njihove prijatelje Irca Mikea Dwyera, Mađara Arpada Magyarosija i već spomenutog Chica, koji je imao i hrvatsko državljanstvo, pod optužbom da su pripremali atentat na bolivijskog predsjednika Evu Moralesa, irske, mađarske i hrvatske vlasti službeno su zatražile objašnjenje jer su se pojavile špekulacije da je trojka skončala u zasjedi, kao rezultat unutardržavnog obračuna političkih snaga.

Na upite stranaca Morales je potpuno izgubio živce, doznalo se kasnije zahvaljujući depeši iz američkog veleposlanstva u La Pazu koju je objavio WikiLeaks.

– Te tri države nemaju prava pitati me za objašnjenje. Dolazim u napast da ih tužim. Kako mogu braniti ljude koji su ovamo stigli kako bi napali predsjednika? Mogao bih pomisliti da su ih te vlade poslale da me napadnu, da napadnu demokraciju – citirali su Amerikanci Moralesa.

Scene ustaških logora

Cijelom je akcijom, tvrdile su vlasti, upravljao bogati bolivijski Hrvat Branko Marinković, vođa secesionističke regije Santa Cruz.

Službeni je La Paz u Marinkoviću vidio razbijača države koji cijepa Boliviju "po hrvatskom receptu za odvajanje iz stare Jugoslavije - uz potoke krvi".

U to doba na tamošnjoj je državnoj televiziji emitiran dokumentarac "Tko je Branko Marinković" koji počinje scenama ustaških logora u vrijeme Drugog svjetskog rata. Tvrdilo se da Marinković koristi nacističke metode u obračunu s Indijancima, koji čine više od polovice stanovnika Bolivije, među njima i predsjednik Evo Morales.

Komentara 13

Avatar Alfons_x
Alfons_x
14:54 10.03.2015.

"režim" Eva Moralesa????!??!!! Da li je režim Baraka Obame? Ili Zorana Milanovića? Možda je režim Merkelice? Ili se vraćamo na ono što sam već rekao - kada se radi o politički podobnim lutkama "zapada" tada se radi o "demokraciji" pa pa bili oni poput Pinocheta - no kada se radi o voljom naroda izabranim predsjednicima koji ne odgovaraju "zapadu" tada se radi o "režimima" u Venecueli, Boliviji, Bjelorusiji i tako dalje, phljujem na ovakvo "novinarstvo".

LD
lopov drpiga
13:47 10.03.2015.

znači večernjem listu je osoba koja pokuša izvršiti atentat na demokratskog predsjednika "ustanik"... lijepo...

LA
Lavica7
14:43 10.03.2015.

Bas nam se pravi vracaju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije