Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nove mjere

Marić za MS: Nije bilo nikakvog ultimatuma oko PDV-a i rasterećenja plaća

Foto: Igor Soban/PIXSELL
19.06.2018.
u 17:46

Radi se na smanjenju PDV-a i nameta na plaće, no tvrdi nikakav ultimatum nisu dobili od HNS-a ili drugih koalicijskih partnera. Mjere bi trebale stupiti na snagu 1. siječnja 2019.

Gostujući u Intervjuu tjedna Media servisa ministar financija Zdravko Marić otkrio nam je kakav paket mjera porezne reforme sprema.

Radi se na smanjenju PDV-a i nameta na plaće, no tvrdi nikakav ultimatum nisu dobili od HNS-a ili drugih koalicijskih partnera. Mjere bi trebale stupiti na snagu 1. siječnja 2019. S ministrom Marićem je razgovarala Andrea Barać.

U novom setu mjera porezne reforme radi se na smanjenju PDV-a, ali i nameta na plaće, otkrio je ministar financija Zdravko Marić, prenosi Media servis.

- ''U ovom setu mjera pokušavamo kombinirati, neizravne poreze, dakle uizmamo u obzir i porez na dodanu vrijednost koji je najizdašniji porez u našem poreznom sustavu, odnosno u našem proračunu".

Budući da su koalicijski partneri, među njima i HNS, tvrdili da treba smanjiti namete na plaće, a ne PDV, sada se radi na obje stvari. Upitan je li Vlada dobila ultimatum od partnera, ministar je istaknuo da je to i ranije najavljivao.

"Apsolutno ne. Nema nikakvih ultimatuma".

 

Na upit jesu li među mjerama ukidanje doprinosa za ozljede na radu i zapošljavanje, Marić kaže da razmišljaju o tome, ali tek kad paket mjera bude gotov, slijede razgovori s koalicijskim partnerima pa će tada bitipoznati detalji.

"Doprinos na plaće je trošak poslodavca i o tome vodimo brigu i gledamo kako bi najbolji rezultat polučile, ali to nije nužno vezano za neto plaću zaposlenika. Ali dobro je da razmišljamo, da se planira i da će se napraviti daljnje rasterećenje troškova poslodavaca koji će imati pozitivne efekte na zaposlenost i na plaće".

 

A možemo li očekivati uskoro i porez na nekretnine? Tada je bio vidljiv pritisak koalicijskih partnera. No Marić kaže.

''Vi znate njegovu povijesti i ja mogu samo ponavljati koja je tada bila intencija. No on sada nije tema, što se tiče nas u ovom paketu porezne reforme".

Za kraj nam je otkrio i kad bi mjere mogle stupiti na snagu.

"Očekujemo da bi sve trebalo biti spremno za sjednicu Vlade i upućivanje u Sabor u prvoj polovici rujna, kako bi u Saboru redovnom procedurom izglasali zakone i kako bi te mjere stupile na snagu 1. siječnja 2019.".

1/3

 

Ključne riječi

Komentara 5

KR
Krotila
20:19 19.06.2018.

smanjenjem PDV i porez na plače,jača kUpovna moć građana,više investicija,a državna blagajna bila bi punija

MI
midea
18:31 19.06.2018.

koalicijski uhljebi a ne partneri , razarači Hrvatske države!

DU
Deleted user
21:21 19.06.2018.

gospodine ministre svi koji u hrvatskoj zaradjuju 5 000 kn i manje klize u SIROMASTVO i tu treba uciniti sto se moze... a prima li netko placu 15 ili 17 000kn kud i kamo je manje bitno ...ali vama je drzava zg i okolica a vase salonske zg politike je ostalima pun kofer.da ne kazem nesto drugo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije