Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LJETO U VRBNIKU

Manifestacija Popi' i pojedi počinje festivalom popularne žlahtine

Vrbnik
Foto: Turistička zajednica općine Vrbnik
1/6
03.07.2014.
u 13:05

Ovog vikenda Dani su otvorenih podruma sedam vrbničkih vinarija, a u nedjelju se obilježava stari pastirski običaj Razgon

Manifestacija znakovitog i simpatičnog naziva Popi' i pojedi počinje ovog vikenda u Vrbniku. To je već četvrta takva manifestacija a sastoji se od nekoliko eno-gastro priredbi u srpnju i kolovozu. Zajedničko im je da promoviraju lokalne vrijednosti u proizvodnji i pripremi hrane i proizvoda od grožđa, uz pripadajuće običaje. Organizatori, Općina Vrbnik, TZO Vrbnik i Udruga žlahtina stranim i domaćim gostima i mještanima žele omogućiti uživanje u tradicionalnim jelima i nadaleko popularnom vinu žlahtina. 

Prva je priredba trodnevni Festival žlahtine s Danima otvorenih podruma; počinje u petak na kopnu, od 16 do 21 sat u vinariji Pavlomir pokraj Novog Vinodolskog. U subotu od 16 do 21 sat podrume otvaraju vinarije PZ Vrbnik, Kuća vina Ivan Katunar, Katunar vinarija, PZ Gospoja - Toljanić, Obrt Šipun, Vinar Petar Čubranić i sinovi i Vinarija Nada. Mogu se obići i turističkim, za ovu prigodu vinskim vlakićem. U subotu i nedjelju navečer zabava je u središtu grada, uz folklor i glazbu. 

U nedjelju se slavi tzv. Razgon, stari pastirski običaj u povodu puštanja ovaca na slobodnu ispašu, prve nedjelje po blagdanu Sv. Petra i Pavla. Održat će se radionica filcanja vune Udruge „Ruta“ iz Cresa, a na brojnim štandovima bit će mali sajam autohtonih proizvoda: ovčji i kozji sir, maslinovo ulje, med i proizvodi od meda, proizvodi od vune, smokve, tjestenina, suhomesnati proizvodi, eko sirupi i pekmezi, suveniri, nakit...

Popi' i pojedi nastavlja se Danima šurlica od 13. do 20. srpnja. Riječ je o poznatoj vrbničkoj tjestenini koju će nuditi brojni restorani spravljenoj na različite načine a prvog i zadnjeg dana moći će se kušati i na štandovima na glavnim gradskim trgovima. Dakako, i opet uz lokalna vina. Ljeto zaključuju Dani vina otoka Krka 29. i 30. kolovoza, manifestacija koja se održava već 11. put, a uz lokalne vinare gostuju i vinari iz drugih županija.

>> ivatine dovele u Zagreb Stingova toskanska vina!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije