Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slavonski brod

Mali astronomi Eratostenovom metodom izračunali opseg Zemlje

astronomi
Foto: Vedran Balen
26.03.2015.
u 08:28

Za provjeru rezultata uzeli su naselje Boende u Demokratskoj Republici Kongo koja se nalazi na istom meridijanu, odnosno na ekvatoru gdje je Sunce u zenitu

Učenici brodske OŠ Huge Badalića početak proljeća obilježili su provedbom Eratostenovog eksperimenta, koji datira iz trećeg stoljeća prije Krista, u školskom dvorištu. Uz pomoć jednog od najstarijih astronomskih instrumenata, gnomona, te štapa, oni su zaključili kako je rezultat tog primitivnog načina izračuna opsega Zemlje (39.800 km) zapanjujuće sličan onom stvarnom (40.008 km), koji se dobiva suvremenom tehnologijom.

Za provjeru rezultata uzeli su naselje Boende u Demokratskoj Republici Kongo koja se nalazi na istom meridijanu, odnosno na ekvatoru gdje je Sunce u zenitu. U mjerenju su sudjelovali učenici predmetne nastave te polaznici GLOBE programa i astronomije, uz vodstvo prof. Marina Sabolovića i Rade Kovačevića. S obzirom na to da je za realizaciju projekta potrebna usporedba podataka dvaju mjesta na Zemlji, u provedbi su mali brodski astronomi surađivali sa svojim vršnjacima iz škole u Pelpinu (Poljska)

>> Eksperiment će podići na 30 km, najuspješniji će osvojiti 30.000 kn

Komentara 1

DU
Deleted user
09:03 26.03.2015.

Pa djeca su pametna i sve njih zanima,bravo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije