Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konferencija o “lokalnoj državi”

Maletić: Čelnike općina i gradova treba rangirati po uspjehu i ocjenjivati

Ivana Maletić
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
16.12.2017.
u 08:51

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac pozvala je lokalne dužnosnike da zatraže pomoć u projektima

U idućoj godini Vlada će se baviti reformom zdravstva i javne uprave, dok će lokalna uprava i samouprava, odnosno njezina racionalizacija i povećanje efikasnosti ponovno ostati po strani. Konferencija u organizaciji europarlamentarke Ivane Maletić “Dobro upravljanje i pametna specijalizacija lokalne države te rješenja za nastavak decentralizacije” otvorila je teme sposobnosti lokalnih jedinica, decentralizacije sredstava, ali i obveza općina, gradova i županija te konkurentnosti lokalnih vlasti.

– Jedinice lokalne države moraju identificirati svoje specifične ciljeve pri čemu moraju imati podršku svojih građana. One jedinice koje ne mogu ispunjavati potrebe svojih građana jednostavno treba gasiti jer nisu konkurentne – jasna je bila Maletić.

Prilagođeni programi EU

Europarlamentarka Maletić predložila je da se lokalne jedinice redovito ocjenjuje po osam kriterija europske politike za urbani razvoj, i to redovito kako bi se identificirali oni najuspješniji, ali i potaknuo natjecateljski duh među općinama. Osam kriterija koje je istaknuo EU odnose se na aktivnost i uključivost jedinice, dobro vođenje jedinice, dobru infrastrukturu i povezanost jedinice, dobro služenje građanima, osjetljivost na okoliš, uspješnost jedinice, dobru osmišljenost projekata te socijalnu osjetljivost. Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac istaknula je da će se do sredine iduće godine sastaviti katalog projekata lokalnih jedinica, ali i državnih tvrtki jer Vlada i dalje ne zna koji su točno projekti potrebni te pozvala lokalne dužnosnike da projekte prijave i traže pomoć Ministarstva u njihovoj realizaciji. Ubuduće će se na temelju spremnosti projekata te specifičnosti određenog područja i programirati sredstva iz fondova EU.

Gradovi bez poreza

Iduće godine u povijest bi trebalo otići i preklapanje ovlasti unutar javne uprave jer ministar uprave Lovro Kuščević priprema analizu kojom će utvrditi čime se, s koliko ljudi i kojim ciljevima bave određeni dijelovi državne i lokalne uprave, gdje se preklapaju i svom radu i tko će preuzeti posao.

– U nekoj je zgradi nekad i sedam različitih ureda za gospodarstvo. Poduzetnik ne zna kome bi se obratio, a na kraju ne dobije pomoć ni od jednog od silnih ureda – slikovit je bio Kuščević ističući da će se u aplikaciju koja bi trebala analizirati sustav uložiti 20 milijuna kuna. Na temelju analize u 2019. trebalo bi se započeti pregovore o gašenju dijela službi.

Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je kao pozitivan primjer grad Bjelovar u njegovoj namjeri da postane prvi hrvatski “tax free” grad, odnosno da sve poduzetnike oslobodi gradskih poreza.

Komentara 14

GV
golub Vaso
09:28 16.12.2017.

treba ukinuti zupanije i 80% opcina, ali gdje bi onda uhljebili svoje clanstvo i biracku masineriju

PR
prajdali100
18:58 17.03.2018.

Polako s to ocjenjivanje Ivana.Polako !! Počnite prvo ocjenjivati tipove u Saboru.Biće nula (0)koliko hoćeš.Pa onda Vlada,DORH,SUD........o jadu bi se svi zabavili i hvatali za glavu.

AR
aristip
09:54 16.12.2017.

Temeljni problem Hrvatske su politički uhljebi i dok ne dobijemo Vladu spremnu za obračun s uhljebima i praksom uhljebljivanja (a ova Vlada s HNS-om kao koalicijskim partnerom to sigurno nije) sve nekakve reforme javne uprave, zdravstva, lokalne samouprave, javnih poduzeća... su čista besmislica. Dali je npr. ova Vlada spremna izbaciti 1000 HNS uhljeba iz HEP-a !? Jasno je da nije i da građani Hrvatske moraju zbog tih uhljeba iseljavati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije