Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKI EUROPARLAMENTARCI

Ivana Maletić: Grk nas sabotira jer ima dionice u euroligašu

Ivana Maletić
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/7
22.11.2017.
u 09:02

Peticiju su potpisali parlamentarci iz devet europskih zemalja, a Ivana Maletić to je pismo poslala na četiri adrese.

Devetero hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu, sveukupno 31 europarlamentarac, potpisalo je pisanu inicijativu u kojoj se traži od Europske komisije da disciplinira košarkašku Euroligu i da ona izradi takav kalendar natjecanja po kojem bi najbolji europski igrači mogli igrati za svoje reprezentacije i u studenom i veljači, a ne samo u lipnju i rujnu.

Inicijativa je krenula iz ureda zastupnice Ivane Maletić koja nam je kazala:

HKS pokrenuo akciju

– Na problem koji se događa na košarkaškom tržištu Europe ukazao nam je Hrvatski košarkaški savez. Uostalom, Europski parlament donio je rezoluciju u kojoj je naglašeno da su nacionalne reprezentacije posebna vrijednost i način čuvanja europskog sporta i da privatni klubovi ne bi smjeli svoj kalendar natjecanja preklapati s natjecanjima reprezentacija. Čim smo to pokrenuli, javili su nam se i Slovenci jer i njih pogađa takvo ponašanje Eurolige, baš kao i sve manje zemlje koje imaju manji bazen igrača za izbor.

Ivana Maletić
1/7

Peticiju su potpisali parlamentarci iz devet europskih zemalja, a Ivana Maletić to je pismo poslala na četiri adrese.

– Osim predsjedniku Komisije Junckeru, poslala sam još i gospođi Margrethe Vestager koja je povjerenica za zaštitu tržišnog natjecanja, gospodinu Tiboru Navracsicsu, povjereniku za obrazovanje, kulturu, mladež i sport, te na adresu tvrtke ECA, osnovane od najbogatijih europskih klubova. A ta ista ECA lani se obvezala da će poštovati Fibin kalendar natjecanja, a obvezala se jer je bila svjesna regulative, no sada to krši.

Inicijativu hrvatskih zastupnika pokušao je sabotirati jedan zastupnik iz zemlje koja ima dva euroligaša.

Skupili bismo i 300 potpisa

– Upetljao se jedan grčki parlamentarac koji je mnogima poslao mail da se Europska komisija u to ne bi smjela miješati, kako je to privatno pitanje klubova i kako su igrači pod ugovorima s njima. Poslije sam saznala da taj čovjek ima dionice u nekom od grčkih euroligaša pa mu je bio cilj da skupimo što manje potpisa. Skupili bismo ih mi i 300 da smo imali vremena ići od ureda do ureda, no imali smo samo dva dana na raspolaganju – kazala je Maletić dodavši da odgovor Europske komisije još nisu dobili:

– Rok za zastupnička pitanja obično je 30-60 dana, no kako ovo nije formulirano kao pitanje, već pisana inicijativa, očekujemo odgovor u kraćem roku.

Ako i dođe do povoljnog rješenja za Fibu, ono neće biti provedivo za prve dvije utakmice kvalifikacija, ali u veljači možda već da. 

NA KOŠARKAŠKIM JE TERENIMA UVIJEK ZABAVNO

Ivana Maletić
1/36

Komentara 2

AN
ANTIFA
09:16 22.11.2017.

Apsurdno je koliko Ivana Maletić ništa ne razumije. No na to smo od nje navikli. Upravo je FIba ta koja godinama ucjenjuje klubove i igrače a ne Euroliga koju su osnovali najbolji a ne najbogatiji klubovi što je njihovo legitimno pravo na slobodnom tržištu a ljubomorna i pakosna FIBA zajedno sa nekim nacionalbim savezima vidjevši da im izmiče dobar dio financijskog kolača počela ucjenjivati klubove i igrače. Gospođi Maletić bi preporučio da se ne petlja u problematoku koju apsolutno ne razumije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije