Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zabilježena i pedofilija

Majka ostala u šoku: Ova dječja igrica je leglo razvrata, prikazivali su im grupno silovanje djevojčice

Umjesto parkova i igre na otvorenom djeca krate vrijeme na konzolama i mobitelima
Davor Puklavec/PIXSELL
31.03.2023.
u 12:38

Strani mediji su više puta prenosili vijesti da na ovoj aplikaciji djecu vrebaju pedofili. Kako je prenio jedan strani medij, pedofil je namamio 150 djece da se uključe u seksualne aktivnosti koristeći Roblox.

Video igra "Roblox" pravi je hit među djecom, nema tko nije čuo za tu igricu, a velik je hit i među hrvatskim mališanima. Namijenjena je djeci od osme godine starosti i trenutno ju u svijetu igra više od 30 milijuna korisnika. Djeca putem nje stvaraju prijateljstva i komuniciraju virtualnim putem, u chatovima za djecu mlađu od 13 godina i za tinejdžere starije od 13 godina, prenosi Mondo.

Velika popularnost igre izazvala je veliku raspravu o tome koliko je zapravo prilagođena djeci. Naime, jedna majka savjetovala je roditelje da svojoj djeci zabrane igrati ovu igricu jer je vidjela da je avatar jedne djevojčice u igrici bio "nasilno grupno silovan". Amber Petersen je opisala iskustvo svoje kćerke koja je igrala "Roblox". U incidentu je, tvrdi, viđeno da su avatara djevojčice napala dva muška korisnika, a kasnije i jedna korisnica.

Igra, koja je dostupna na uređajima kao što su telefoni, tableti i računala, opisana je kao "najbolje mjesto za zabavljanje s prijateljima", a njezini kreatori tvrde da se igranje odvija u "obiteljskom, impresivnom, 3D okruženju". Dodali su i da se poduzimaju "veliki koraci" kako bi se osiguralo da komunikacija između igrača i ponašanje u igri bude "prikladno". Igrica nudi i vodič za roditelje, koji detaljno opisuje roditeljski nadzor.  Ipak, nakon šokantne izjave majke korisnice igre, internetom su počela kružiti brojna jeziva iskustva i drugih koji su sudjelovali u igrici.

Između ostalog, na YouTubeu su pronađene brojne eksplicitne aktivnosti izrađene u "Robloxu". Rečeno je da videozapisi prikazuju slike genitalija i neprikladne scene, od kojih su mnoge "grupne prirode". 

Jedna zabrinuta majka, koja je svoje svjedočanstvo podijelila anonimno, rekla je: "Neke od najgorih stvari su različite igre koje imaju likove poput Chuckyja, lika iz horor filma. Moje dijete ima noćne more zbog likova u igrici. Dozvoljavam mu da igra druge igre na Robloxu, jer tamo postoji stotine igara. Ipak, neke igrice zaista nisu prikladne za djecu. Oni imaju poteškoće s izlaskom iz igre, a vi ni ne znate s kim tamo razgovaraju. Imate djecu koja psuju i koriste uvredljiv jezik. Oni postanu ovisni o igrici i žele je igrati cijelo vrijeme", rekla je. 

U siječnju su roditelji bili upozoreni i na druge opasnosti povezane s Robloxom. Naime, nastala je zabrinutost zbog toga što se djeci preko chatova obraćaju stranci koji im šalju neprikladne poruke s likovima koji rade "stvari za odrasle". Tada je jedinica za digitalnu komunikaciju i cyber kriminal izdala opće upozorenje roditeljima u vezi igrica koje djeci omogućavaju dopisivanje s drugim korisnicima.

"U svakoj interaktivnoj igri, uvijek postoji opasnost da joj se mogu pridružiti novi ljudi i da se oni mogu pretvarati da su netko tko nisu. Roditelji trebaju stalno biti na oprezu i trebaju odvojiti vrijeme da razumiju igre koje njihova djeca igraju. Roditelj ne bi pustio svoje dijete da ide samo u park u ranom uzrastu, bez da ga prethodno ne prati i ne postavi neka pravila o tome da ne razgovara sa strancima ili kako da sigurno prijeđe put. Isto razmišljanje bi trebalo vrijediti i kada djetetu dozvolite da igra online igricu", rekao je detektiv Garrett Jordan.

Strani mediji su više puta prenosili vijesti da na ovoj aplikaciji djecu vrebaju pedofili. Kako je prenio jedan strani medij, pedofil je namamio 150 djece da se uključe u seksualne aktivnosti koristeći Roblox. Diplomirani pravnik Thomas Owane platio je jednoj desetogodišnjoj žrtvi 400 Robloxa (valuta u igri) da izvrši seksualni čin dok je promatrao na web kameri. Tužilac Matthew Cobb je ukazao na "veliki obujam" kaznenih djela u kojima je bilo uključeno 150 djece, od kojih je 60 bilo mlađe od 13 godina.

>> VIDEO: Pitali smo građane: Što mislite o muškarcima koji mole na trgovima?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije