Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potrebna materijalna naknada

Svećenik o zlostavljanju u Crkvi: "Župnika je trebalo izolirati od potencijalnog doticaja sa žrtvama"

HRT/U mreži Prvog
28.03.2023.
u 12:36

Bošnjaković je na pitanje koliko je seksualno zlostavljanje unutar Crkve učestalo u Hrvatskoj rekao da se može računati kako od 3 do 4 posto svećenika "ima poteškoća sa svojim seksualnim usmjerenjem prema maloljetnim osobama". Dodao je da je među normalnom populacijom, prema istraživanjima, taj udio oko 4 do 5 posto.

Slučaj župnika iz Sotina, koji je preklani preminuo, a majka maloljetnice prijavila ga je još 2016. za zlostavljanje njene kćerke đakovačko-osječkom nadbiskupu Đuri Hraniću koji ga nije udaljio iz župe, komentirao je Josip Bošnjaković, svećenik, psiholog te član povjerenstva HBK za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog". 

Mišljenja je da je župnika trebalo izolirati od potencijalnog doticaja s mogućim žrtvama. Bošnjaković je rekao da bi tu situaciju promatrao iz perspektive žrtve, za koju bi bilo iznimno frustrirajuće da se, unatoč prijavama, ne događa promjena. Pročelnik Katedre moralne teologije Katoličkog bogoslovnog fakulteta Tonči Matulić rekao je da je pristup bio pogrešan. "Crkva koja se oglašava vezano za seksualno zlostavljanje djece i maloljetnika govori samo o žrtvama. Klanja se žrtvama, ispričava se žrtvama, moli žrtve za isprike. Ubili su Boga u žrtvama, pa neka tog Boga ožive u žrtvama", rekao je Matulić.

Bošnjaković je na pitanje koliko je seksualno zlostavljanje unutar Crkve učestalo u Hrvatskoj rekao da se može računati kako od 3 do 4 posto svećenika "ima poteškoća sa svojim seksualnim usmjerenjem prema maloljetnim osobama". Dodao je da je među normalnom populacijom, prema istraživanjima, taj udio oko 4 do 5 posto. "Nažalost, s time smo se suočili i unutar Crkve. Ono što mi u Hrvatskoj činimo, rekao bih da smo i mi tu na počecima, ali rekao bih da se čine vrlo dragocjene stvari", ustvrdio je Bošnjaković.

Matulić je rekao da "ne postoji ništa svetije u Crkvi od nepovredivog, apsolutnog, urođenog, neotuđivog ljudskog dostojanstva svake osobe, a pogotovo nevine male djece, maloljetnika i ranjivih osoba koje su nisu sposobne braniti". Poručio je da takva vrsta agresije obilježava osobu za cijeli život i da se to ne može izbrisati. "Nebitno je u kojoj dobi i iz kojeg vremena slučajeva govori žrtva. Ako je žrtva tu, mi se pred tom žrtvom trebamo pokloniti, ispričati se i omogućiti da ta žrtva zadobije zadovoljštinu. A ono što se dogodilo ne možemo više popraviti, ali možemo tražiti načine kako ublažiti sve te posljedice", rekao je Matulić.

Bošnjaković je rekao da se Povjerenstvo za zaštitu maloljetnika pri HBK nije bavilo ovim slučajem. Istaknuo je da je materijalna naknada potrebna i opravdana, no samo simbolična. Naglasio je važnost "dugovnog obeštećenja". Komentirajući papa Franjino nadopunjavanje odredbe o postupanju prema spolnom zlostavljanju u Crkvi, Matulić je rekao da sumnje, pa i anonimne prijave, ne smiju proći ispod radara. Bošnjaković je rekao da se Crkva u posljednjih 20 godina intenzivnije počela suočavati s prijavama za seksualno zlostavljanje. Rekao je da je to tema i teološke naravi, "jer kako je moguće da se u Crkvi, koja naviješta radosnu vijest, događaju te stvari".

VIDEO: Koliko zarađuju hrvatski liječnici u Njemačkoj? Ovisno o iskustvu i do 11 tisuća eura

Komentara 6

LL
Litos(l)av
12:53 28.03.2023.

DORH je trebao procesuirati osumnjičenog. Poštedite nas floskula što je trebao ili nije trebao šef osumnjičenog. Zna se tko je vlast i za što su koje institucije zadužene u državi. Crkva nije vlast, nije policija, nije odvjetništvo, nije zakonoavac i nije sud. Što, umjesto da mu sud odredi mjere trebalo ga je staviti na kruh i vodu?

MA
Makbe
06:06 30.03.2023.

Ako je svećenik skrivio zašto onda cijela Crkva otolaćuje obeštećenje žrtvi? To bi bilo kao da ministarsrvo obrazovanja obeštećuje novčano žrtvu svog zaposlenika profesora ili učitelja. Nek i posrnuli svećenik sam plaća za svoj grijeh. Ima on dosta novaca a ako nema, nek radi i zaradi.

JO
jocoudriga
14:37 28.03.2023.

Ti " moralni stupovi" neprestano kopaju po tuđim savjestima a svoje nemaju....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije