Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Semafor protiv Jamajke

Liberal Lindner odlučuje hoće li nova vlada imati lijevi ili desni predznak

REUTERS
04.10.2021.
u 12:50

Da se pita njemačke građane, oni bi velikom većinom izabrali Semafor koaliciju jer u njoj su jedine tri stranke koje su na izborima ostvarile bolji rezultat nego na izborima 2017. godine, a novi kancelar bi postao Olaf Scholz, koji je do pobjede na izborima vodio SPD.

Tjedan dana nakon njemačkih parlamentarnih izbora relativni pobjednici Socijaldemokratska partija (SPD) prva je jučer u Berlinu počela pregovore o vladajućoj koaliciji sa strankom Zeleni i liberalnom Slobodnom demokratskom strankom (FDP).

SPD je jučer u rano popodne započeo odvojene pregovore sa Zelenima i FDP-om, s kojima želi stvoriti crveno-zeleno-žutu, tzv. Semafor koaliciju. Kršćansko-demokratska unija (CDU) i Kršćansko-socijalna unija (CSU), drugoplasirani na izborima s najgorim rezultatom demokršćana u povijesti, sinoć su također u Berlinu počeli pregovore s FDP-om o mogućem stvaranju crveno-žuto-zelene, tzv. Jamajka koalicije.

Da se pita njemačke građane, oni bi velikom većinom izabrali Semafor koaliciju jer u njoj su jedine tri stranke koje su na izborima ostvarile bolji rezultat nego na izborima 2017. godine, a novi kancelar bi postao Olaf Scholz, koji je do pobjede na izborima vodio SPD. No kako SPD i Zeleni ne mogu sami sastaviti vladu, prisiljeni su u pomoć pozvati FDP s kojima se programski razilaze u mnogim pitanjima, a najviše u poreznoj politici i zaduživanju. Da bi premostili te razlike i postigli kompromis SPD, Zeleni i FDP, krenuli su u sondiranje svojih programa tražeći mjesta koja ih spajaju.

– Želimo pronaći više od najmanjeg zajedničkog nazivnika – poručili su lideri SPD-a Olaf Scholz, Zelenih Annalena Baerbock i FDP-a Christian Lindner. Uvjeren da su razlike unutar Semafor koalicije nepremostive, kancelarski kandidat CDU Armin Laschet počeo je pregovore s demokršćanima programski vrlo bliskim FDP-om. No, unutar samoga CDU postoje veliki pritisci da Laschet prihvati poraz i zbog izbornog debakla podnese ostavku. Stoga je lider FDP-a Lindner napravio pritisak na CDU/CSU.

– Najprije se međusobno dogovoriti želite li preuzeti vlast – poručio im je Lindner, čovjek koji drži ključeve nove vlade u Berlinu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije