Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što pokazuju izbori?

Laburisti i Grubišić su pročitani, uz SDP i HDZ jaki samo regionalci

'17.05.2013., Zagreb - Okupljanje ucenika zavrsnih razreda srednjih skola na Trgu bana Jelacica od kuda ce krenuti na proslavu zavrsetka skolovanja na Bundeku.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
'Patrik Macek/PIXSELL'
20.05.2013.
u 21:00

SDP-u naštetio Milanović HDZ se odlično organizirao i mobilizirao birače, SDP-u u prilog ne ide loša Vlada, ali i prgavi šef stranke, smatra Puhovski

Lokalni izbori pokazali su prije svega da su Hrvati zainteresirani za izlazak na birališta i da nisu apatični, ali i da dvostranačje ostaje glavno obilježje političkog života. HDZ-ovi i SDP-ovi savezi i dalje su opcije koje Hrvati biraju, a između njih uspijevaju opstati jake regionalne stranke poput IDS-a i HDSSB-a, ali i sada nezavisni Milan Bandić koji je definitivni pobjednik zagrebačkih izbora. Ocjena je to političkog analitičara Žarka Puhovskog.

HDSSB lagano pada

Paradoks jest u tome što SDP i HDZ, nastavio je Puhovski, nikada nisu bili slabiji, a opet su dominantni. HDZ je oslabljen korupcijskim aferama i suđenjima, a SDP lošom vlašću i lošom komunikacijom s javnošću šefa SDP-a Zorana Milanovića. Laburisti, koji su zasjali na parlamentarnim izborima, na lokalnim su doživjeli potop. Nijedan njihov kandidat nije prošao za gradonačelnika, načelnika ili župana (imali su 48 kandidata), a vijećnike su dobili u 12 županijskih skupština. U Zagrebu Laburisti nisu ni prešli izborni prag. Cinici bi rekli da su birači pročitali i Laburiste-populiste i don Ivana Grubišića, koji je također na parlamentarnim izborima ostvario uspjeh, ali na lokalnima se nije proslavio. Njegova priča o poštenju i radu bez konkretnog programa i sadržaja očito nije dugo držala birače. Iako je bio favoriziran kao kandidat za splitsko-dalmatinskog župana on ulazi u drugi krug s HDZ-ovim Zlatkom Ževrnjom, ali teško da će dosegnuti razliku koju već sada ima Ževrnja. Grubišićeva lista u Skupštini Splitsko-dalmatinske županije i ne stoji toliko loše, treće je plasirana i ima 18,15 posto, ali u Splitu je tek peta sa 7,98 posto. Puhovski se slaže da je i HDSSB-u pomalo počela slabjeti popularnost iako su i dalje vodeći u Slavoniji.

– HDSSB je iskoristio svoj maksimum i lagano padaju – rekao je Puhovski. Laburisti pak po njemu imaju tri problema. Prvo, nemaju stranačku infrastrukturu koja je važna na lokalnim izborima. Drugo, njihovi glasači ljevije su od samih Laburista. I treće, i dalje je izraženo dvostranačje između SDP-a i HDZ-a. Nakon što se proanaliziraju rezultati lokalnih izbora, jasno je da je HDZ ostvario bolji uspjeh od SDP-a, a Puhovski HDZ-u priznaje izvrsnu organiziranost. SDP-u, smatra, dodatno situaciju otežava sam Milanović.

– Stranke koje su na vlasti uglavnom budu kažnjene na lokalnim izborima, ali SDP je dobio dodatni udarac zbog Milanovića – tvrdi Puhovski. Partiji je posebno štetila Milanovićeva odluka da u Istri raskrsti s IDS-om jer Kajin gubi od Valtera Flege, a ni Peđa Grbin u Puli nije uspio poraziti IDS-ova Borisa Miletića.

Željni pobjeda i potvrde

– SDP je mogao imati Istru kao i europske izbore s Jakovčićem – smatra Puhovski.

Birači su kaznili i Željka Keruma koji nije uspio ući u drugi krug za splitskog gradonačelnika, ali i njegovu sestru Nevenku Bečić koja neće biti splitsko-dalmatinska županica. Puhovski smatra da bi Kerum i imao šanse da se nije kasno sjetio ući u utrku, odnosno da nije izjavljivao kako se iz politike povlači pa se onda predomišljao. Dobije li SDP u drugom krugu Split i zadrži li Vukovar i Šibenik u tom bi se slučaju, nastavio je Puhovski, njihov gubitak na ovim izborima mogao malo umanjiti. HDZ je, s druge strane, narastao na krilima loše SDP-ove Vlade, ali i na mobilizaciji svog članstva jer je novo vodstvo željno pobjeda i potvrde.

 

>>Vukšić dao ostavku na mjesto potpredsjednika laburista

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije