Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Krava Šarava prva u Hrvatskoj otelila tele na slobodi, a maleni je već dobio i kumu

Nikada neće biti vezana lancem niti će se morati bojati klaonice, govore iz udruge
16. siječnja 2021. u 15:44 8 komentara 2599 prikaza
Foto: Prijatelji životinja
Pogledajte galeriju 1/4

U gomili nesretnih vijesti o tužnim sudbinama životinja s područja pogođenih potresom, tri svinje i trudna krava Šarava iz sela Župić nedaleko Petrinje zamijenili su oštećenu štalu utočišćem Farmica u Našicama.

LOŠI UVJETI Potres pokazao užasno stanje života životinja: Umjesto države, životinje spašavaju volonteri

Luka Oman iz udruge Prijatelji životinja sudjelovao je u njihovu premještanju u novi dom, zajedno s aktivistima osječke Udruge Pobjede i Farmice i istaknuo da su te životinje glas za sve one koje su bez nade.

„Neopisivo smo sretni što je Šarava jutros mirno i bez straha donijela na svijet svoju bebu. Prvi put u osam godina njezina života dijete joj neće biti oduzeto radi prodaje klaonici, već ga od trenutka rođenja čekaju samo ljubav i lijep život”, dirnuti su aktivisti triju udruga.  

Kažu da je ovo izuzetan događaj i zato što je i u svijetu rijetkost da se tele oteli u utočištu i da svoje prve udahe i korake dočeka na slobodi, a ovo je prvi takav slučaj u Hrvatskoj!

„Većini ljudi rođenje teleta ne znači mnogo, ali za nas koji ih volimo, koji ih ne jedemo i koji ne pijemo mlijeko njihovih majki, ovo je nešto veliko, čudesno, izvanredno i dragocjeno”, oduševljeni su Prijatelji životinja.

Ivana Crnoja iz Udruge Pobjede, koja vodi osječki azil, dodaje: „Danima smo bili u iščekivanju rođenja i potpuno se raspekmezili ugledavši prve prizore Šarave kako sretno i predano, kao svaka životinjska mama, liže svoje dijete. Vodimo azil za pse i ta slika ljubavi potpuno je jednaka onima koje gledamo promatrajući rađanje štenaca u azilu. Sve smo napravili kako je red pa je malena, kao i svaka beba, u meni odmah dobila kumu, a Šarava naše čvrsto obećanje da joj više nitko neće oduzimati mlijeko, već će, kao što je to priroda i namijenila svakoj vrsti, njezino mlijeko biti samo za njezino divno dijete.”

Izjava Borisa Miloševića u potresom pogođenoj Petrinji 'Grijte se i budite na toplom' Milošević: Na području pogođenom potresom nitko neće dobiti račune za struju

Ivana Varkonji iz Farmice ne može dovoljno nahvaliti predivni karakter Šarave koja ju, poput psa, slijedi u stopu i liže joj ruku:

- Uzbuđena sam i presretna! Prije poroda bila sam vjerojatno napetija od nje, tri noći spavala sam odjevena i u iščekivanju. Veterinar zasad pretpostavlja da je tele curica, ali nismo htjeli uznemiravati Šaravu detaljnim pregledom kako se ne bi uplašila da će ostati i bez ovoga djeteta. Za nas koji spašavamo sve životinje najveće je čudo da se njezina beba rodila u sigurnosti utočišta, okružena ljudima koji su dočekali njezin dolazak na svijet s puno ljubavi i za nju i za njezinu mamu. Nikada neće biti vezana lancem niti će se morati bojati klaonice, govori Varkonji. No, kasnije je ipak potvrđeno da je Šarava rodila muško tele.

Pust grad Glina nakon potresa koji ju je potpuno uništio hvalevrijedna akcija U Glini se otvara prva pekarna nakon potresa. Vlasnik: Dođite po besplatan kruh

Trebaju im financijska sredstva za gradnju ograde oko utočišta, nove štale i prostorija za novoprimljene životinje, kao i za hranu i liječenje životinja. Pomoći im se može uplatom donacije na: IBAN: HR5923400091110916596, SWIFT: PBZGHR2X, PayPal: farmicanasice@gmail.com.

Bavarian border control
MLADIĆ OSTAO BEZ AUTA
Njemačka policija Hrvatu oduzela Audi vrijedan 30.000 eura, do Münchena morao javnim prijevozom
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • vidum:

  Inače, krave su oduvijek rađale.

 • Avatar Leftard_logic
  Leftard_logic:

  Bolesnici, i to opasni bolesnici

 • polk:

  Dobit će beba darove , baš ide nova tranša poticaja , za našu djecu u Prigorju eventualno tisuću kuna ,za poticaje barem pet tisuća , za neobrađeno zemljište deset tisuća kuna.