Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UVOD U KAMPANJU

Kraj godine - najpogodnije vrijeme za prijevremene izbore!

kosor
Jurica Galoić/PIXSELL
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
21.02.2010.
u 20:01

Popularnost premijerke Jadranke Kosor tada bi mogla doseći bajkovite visine što bi bila odlična podloga za visokopersonaliziranu kampanju kako je to radio Ivo Sanader.

Isplata ostatka božićnice od 625 kuna Vladu lišava sudskog spora s radnicima kojega ne može dobiti, ali se njime šalje i poruka da državne financije ni na koji način nisu ugrožene. Više od svega premijerka Jadranka Kosor ovom gestom ponovno uspostavlja zamrli dijalog sa sindikatima što može biti uvod u prijevremene izbore. Nerealno bi, stoga, bilo očekivati da će u ponedjeljak vladini pregovarači sa sindikatima inzistirati na smanjenju plaća ili na otkazima. Realnije je da se razgovori povedu o visini regresa i božićnice za 2010. te o ukidanju plaćenog prijevoza za javne i državne službe.

Kada bi se, primjerice, regres i božićnica prepolovili, država bi uštedjela oko 300 milijuna kuna. Ukidanjem naknade za prijevoz u proračunu bi ostalo dodatnih 1,3 milijarde. Ukupna ušteda bila bi, dakle, oko 1,6 milijardi kuna koje se lako može prikazati kao početak odlučnog kroćenja proračunskih rashoda. A sindikati u situaciji kad privatni poslodavci dnevno podjele i više od 500 otkaza na takve mjere štednje mogu samo klimati glavom.

Radna mjesta u javnim i državnim službama i dalje su neusporedivo sigurnija od onih u realnom sektoru, a najavljuju se i stotine novih radnih mjesta za potrebe povlačenje novca iz pretpristupnih fondova.

Bajkovite visine popularnosti

Ako bi se Vlada odlučila za prijevremene izbore, kako to spominju sugovornici bliski vrhu Vlade, najpogodinije vrijeme za to bio bi u trenutku zatvaranja pregovora s EU ili potpisivanja Ugovora o pristupanju potkraj ove ili do proljeća iduće godine. Premijerkina bi popularnost tada mogla doseći bajkovite visine što bi bila odlična podloga za visokopersonaliziranu kampanju kako je to radio Ivo Sanader. Kosor bi u toj kampanji bila prikazana kao lider u čijoj sjeni stoje operativci, ali bez otkrivanja njihovih imena.

Do tada bi premijerka mogla prikupiti još pokoji kvisko najavljenim kadrovskim promjenama, te spektakularnim privođenjima. Tu je i uvijek otvorena mogućnost ukidanja niže stope kriznog poreza koje bi omraženi namet iz harača vještim spinovima moglo pretvoriti u porez koji plaćaju građani s iznadprosječnim plaćama.

Upravo ovim argumentima bave se suradnici premijerke i važu koliko bi prijevremeni izbori bili sretno rješenje.

Rokovi počinju teći

Međutim, zašto se hvaliti završenim pregovorima, kad će se premijerka Kosor godinu dana kasnije mogla hvaliti skorim ulaskom u EU?

Jednostavno, danom potpisivanja Ugovora o pristupanju počinju teći rokovi iz Sporazuma o arbitraži sa Slovenijom. Na najmanji bi potez koji samo podsjeća na ustupak Hrvatskoj, Slovenija mogla reagirati otezanjem ratifikacije i pomicanjem formalnog ulaska Hrvatske u EU.

Osim toga, ne postoje nikakve garancije da neka od zemalja članica za račun Turske ili iz sasvim drugih razloga neće Hrvatskoj pomutiti planove. Tu je i pitanje uspješnosti referenduma o ulasku u EU. Izvor iz HDZ-a, naime, upozorava kako na tom planu “ne stojimo blistavo” jer je potpora toj svehrvatskoj mantri značajno manja od 50 posto.

Komentara 110

OB
-obrisani-
09:33 22.02.2010.

Ta premijerka koja je najviše poznata po svojoj kolekciji broševa i kuharskim receptima to je govorila i prošle godine. \"slijedeća godina biti će bolja\"!!!!! Što se tiče tvrdnje da želi suradnju sa svima koji žele pomoći, pokazala je u Saboru.ru. Ozbiljnost njenih riječi, potvrđena je na bezbroj primjera, kada je na stotine amandmana njezin prvi čovjek Šuker, uz podsmjeh ironično odbijao. Sada se vidi rezultat. Građani dišu na škrge, a Šuker više ne zna ni kako se zove. U pomoć se zove Škegro, koji se proslavio malverzacijama na Hvaru, a šira javnost ga je upamtila po krađi pića iza leđa Tuđmana. Agonija se nastavlja !!! U međuvremenu, premijerka nam je uskratila neki novi kuharski recept. Dali je razlog što je Podravka u neprilikama ili je razlog što je kuhar Rumenko dobio zabranu ulaska u kuhinju? 1 200 000 penzionera , sve pokradeno , popljackano , korumpirano , neskolovano , i ono malo sto bi moglo raditi bjezi van..309 000 svaki dan 580 vise ..nezaposlenih,gospodarstvo na koljenima,dug od 43 miljarde eura,PDV možda 25%,brodogradilišta na bubnju,nestalo žito,poljoprivreda propada ..a oni zele POBJEDITI na IZBORIMA...!!!!....bbbbuuuuaaaahhhh...!!!! Interesantno je to. 20 godina pljackali Hrvatsku ( HDZ ) i uništavali je i onda prokažeš partnera kad zagusti i opet sve leti, \"uspjeh\" do \"uspjeha\" i stvari se ne mjenjaju samo je drugi \"glavni\" ( JACA ) -ako kazes da je HDZ ZLOCINACKA ORGANIZACIJA ...CETNIK si...ako kazes da je dr. IVO lopov...cetnik si...ako kazes da Crkva dobija previse para...Cetnik si...ako trazis da ti se plati na vrijeme...cetnik si...ako trazis placu, cetnik si.....a ja uvijek bio njemac kad smo se ko djeca igrali partizana..... -------------------------------------------------------------- 22.02.2010. u 09:09h momak23 je napisao/la: kamoćemo Nisu svi u hdzu pošteni isto kao što u sdpu nisu svi loši.. Gledaj malo realno neke stvari... Do sada ni sdp ni hdz nije imao vladu koja je donijela neke temeljite odluke,premijerka Kosor je prva koja je imala hrabrosti promjeniti sve od temelja!!

Avatar Jakov
Jakov
11:22 22.02.2010.

Što god poduzeli njima (HDZ) nema spasa. Oni na sljedećim izborima padaju. A što se tiče Kosorice ona je isti Sanader. Nedajte se prevariti

OB
-obrisani-
21:48 21.02.2010.

nema sanse o prijevremenim izborima jer jadranka uziva povjerenja svih u saboru i u drzavi i jedina se moze obracunati sa korupcijom sto je i pokazala do sada...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije