Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Max! donosi:

Komes: Jupp me gostio u svojoj kući, a Nijemci to baš i ne vole...

Zvonko Komes (1)
Marko Lukunic/PIXSELL
29.04.2013.
u 16:23

Dinamov kondicijski trener Zvonko Komes (55) radio je u brojnim velikim klubovima, s velikim trenerskim imenima, među najzvučnijima su svakako Jupp Heynckes i Ottmar Hitzfeld.

S Heynckessom (68) radio je u Bayeru, s Hitzfeldom u Bayernu... Razgovarali smo s Komesom nakon što je Bayern demolirao Barcelonu, pokušali smo u tom razgovoru otkriti neke male Bayernove tajne koje su taj bavarski klub dovele u europski vrh, donosi novi Max! – Bayern je, ponajprije, gospodski klub – bila je prva Komesova rečenica, kojom je jasno dao do znanja kakva su pravila ponašanja u münchenskom nogometnom divu. Potom je nastavio:

– Nije slučajno da je Bayern s iskusnim trenerima-pobjednicima (Louis van Gaal i Jupp Heynckes) dohvatio dva finala. Da je bio malo “mekši”, Van Gaal je mogao ostati deset godina, a lanjske turbulencije Heynckes je preživio zbog prijateljskog odnosa s klupskim predsjednikom Ulijem Hoenessom, koji je stao kao štit ispred njega. I sad se ubiru plodovi takvih mudrih odluka, neću biti pretenciozan kažem li da je ključ svih Bayernovih uspjeha upravo Hoeness – kaže Komes i objašnjava:

Jupp daje samopouzdanje

- On je najmoćniji čovjek njemačkog nogometa, ne samo Bayerna! Ima viziju, rijetko pogriješi u odabiru igrača i trenera, u određivanju klupskih prioriteta... On gleda nekoliko koraka, nekoliko godina unaprijed, drugima postanu jasni neki njegovi prijašnji potezi tek kad se ostvare! Kad sam bio u Bayernu, sjećam se da je s Hitzfeldom razgovarao o dovođenju Riberyja, koji je u ono vrijeme bio prilično problematičan igrač, sklon skandalima... Hitzfeld baš nije bio oduševljen tom idejom, a na to mu je Hoeneess rekao: “S njim ću tri puta igrati u finalu Lige prvaka!” Eto, izbaci li Bayern Barcelonu, bit će to treći Riberyjev finale!

O Heynckesu Komes kaže:

- U njegovu je načinu rada najvažnije igračima ugraditi silno samopouzdanje. Tipično njemački, pogledajte, primjerice, srednjeg braniča Dantea, nije to igrač najviše klase. Ali, Jupp ga je uvjerio da je najbolji na svijetu - kaže Komes.

Zanimljivo je da Heynckes u svlačionici ima 20-ak klasnih igrača, ali nema incidenata, sve drži pod kontrolom, iako ima mnogo jakih individualaca! Bayern je godinama u njemačkim medijima imao nadimak Hoolywood, jer je bio gnijezdo skandala, no posljednjih godina žuti tisak nema toliko robe iz Bayernovih odaja...

- Heynckes nikoga nije otpisao, uvjerio je sve igrače da na njih računa. A pri odabiru, za svaku je poziciju doveo barem dva igrača, koji gotovo ravnopravno mogu konkurirati za poziciju.

Znalo se još u siječnju da Heynckes odlazi, no to igrači nisu zloupotrijebili, nego s neviđenom željom jure po sva tri trofeja?

- Imao sam slično iskustvo s Hitzfeldom u Bayernu, i Ottmar je oko Nove godine najavio da na ljeto odlazi, no osvojili smo prvenstvo i kup, igrači su na svakoj utakmici ginuli! To je visoki profesionalizam, Bayern je veliki klub i igrači znaju što moraju napraviti.

Iako ima za svaku poziciju barem dvojicu gotovo jednako dobrih igrača, Heynckes ipak u svakome trenutku zna koja je njegova udarna postava! Rotira momčad, čak i mijenja sustav igre, ali zna se tih prvih 11 za one najvažnije utakmice! To je odlika velikih trenera...

- Svakako! On je stara trenerska škola, iskusan je, probudite ga u dva ujutro i izrecitirat će vam svoju prvu postavu! Mnogo trenera griješi i mijenja momčad, time unose nervozu među igrače pa oni nemaju samopouzdanje.

Koji je igrač, po vašem mišljenju, ključna osoba u Bayernu? Je li to Schweinsteiger?

- Svakako jest! On je tipičan njemački vođa, sad je sazrio kao čovjek i kao nogometaš i mnogo toga ovisi o njemu. I prije šest godina imao je predispozicije da bude lider, ali tada je još bio u sjeni Olivera Kahna, koji je iznimno jaka ličnost, a i zanimale su ga neke druge stvari, više je bio plejboj nego vođa momčadi. Ali, godine su donijele svoje i Schweini je sad ozbiljan čovjek, pravi kapetan...

Heynckes i Hrvati

Kakav odnos Heynckes ima prema Hrvatima? Nerijetko se Danijel Pranjić znao požaliti, govorio nam je da favorizira Nijemce...

- To je točno! On je ipak Nijemac, staroga kova! Imam sjajan odnos s njim, čak sam u nekoliko navrata bio i u njegovu domu, što inače nije običaj, Nijemci vas baš ne zovu u kućne posjete. Dakle, naš je odnos sjajan. Ali, ipak voli dati do znanja da je on Nijemac, da nismo na istoj razini. E sad, nije točno da ne voli Hrvate, ali mora li birati između jednako dobroga Nijemca i Hrvata, tada uopće nema dvojbe, uvijek će dati prednost Nijemcu! Ali baš uvijek... Eto, Domagoj Vida nije imao nikakve šanse za igranje u Bayeru pokraj Daniela Schwaaba, bili su jednako dobri, možda je Vida čak bio i malo bolji, ali stalno je igrao Schwaab. Ni Pranjić se, uostalom, nije naigrao kraj Badstubera...

Ipak, mnogo je Hrvata ostavilo trag u Bayernu – Čajkovski, Zebec, Škorić, braća Kovač, Olić, Pranjić, sad je tamo Mandžukić, vi ste tamo proveli dvije i pol godine...

- U Bavarskoj iznimno cijene Hrvate! Znatno sam se bolje osjećao kao Hrvat u Bayernu nego u Bayeru! I po tome je Bayern gospodski klub...

Kako Heynckes rješava sukobe s igračima?

- Malo je kad u sukobu s nogometašima, no kad se to dogodi, uvijek gleda najprije klupski interes. Sjećam se da je imao sukob s Helmesom u Leverkusenu i to je bio kraj za Helmesa, koji je otišao u Wolfsburg. Ali, tek na kraju sezone! Vrlo je tolerantan, nije zapaljiv, racionalan je, ali kad mu prekipi, onda je taj igrač prekrižen... Tip je čovjeka koji ne baca zločeste mornare s broda na pučini, nego ih se riješi kad se brod usidri u luci...

Nije li se Heynckes zakvačio i s Ballackom u Leverkusenu?

- Ha, dobro se sjećate, bilo je tako. Na jednoj utakmici Jupp je htio Ballacka uvesti u igru tri minute prije kraja. A on se uvrijedio i nije želio ući u igru! Epilog: dva tjedna ga je izbacio iz prve momčadi, to sam vrijeme individualno radio s Ballackom. A Jupp ga nije želio ni pozdraviti tih 14 dana! I nije ga zanimalo što Ballack ima plaću od sedam milijuna eura godišnje, što je najveća klupska zvijezda. Tek kad je odradio tih 14 kaznenih dana, vratio ga je u momčad.

Ako postoji dvojba je li Bayern trenutačno najbolji dosad, nema zacijelo nikakvih dvojbi da je sada najbolje pripremljen u povijesti!

- Svakako! I za to su velike zasluge Heynckesova pomoćnika, Petera Hermanna! On potpisuje 60 posto Bayernova uspjeha, zadužen je i za taktiku i za kondiciju! Od njega sam najviše naučio. Heynckes je zapravo menadžer, a trener je Hermann, Zanimljivo, Hermann nikad nije želio samostalno voditi neku momčad, takav je karakter, voli biti u sjeni. Barcelonina tehnika plus njemačka fizička priprema, to je Hermannov način rada – kaže Komes.

>> Heynckes: Ne trebaju mi Pepovi savjeti, odlično poznajem Barcu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije