Naslovnica Vijesti Svijet

Otkriveno ime napadača, broj poginulih porastao na 10. Pogledajte snimku uhićenja

Prema riječima šefa policije, motivi napada još uvijek nisu poznati, no prema riječima kanadskog ministra za javnu sigurnost, napad u Torontu nema veze s pitanjem nacionalne sigurnosti
24. travnja 2018. u 06:36 145 komentara 30875 prikaza
Alek Minassian
Foto: Screenshot
Pogledajte galeriju 1/15

Osumnjičeni za napad kombijem na pješake u Torontu, u kojemu je prema najnovijim podacima poginulo deset, a ranjeno 15 ljudi, 25-godišnji je Alek Minassian, javila je u ponedjeljak televizija CBC (Canadian Broadcasting Corporation).

Kakva scena Oklopnim vozilom u Rusiji zaletio se u dućan, a uslijedio je još veći šok!

CBC nije naveo izvor ove informacije.

Vozač iznajmljenog bijelog kombija namjerno se zaletio u masu ljudi u sjevernom dijelu Toronta, priopćila je policija i istaknula da je vozač u pritvoru. Prema riječima šefa policije, motivi napada još uvijek nisu poznati, no prema riječima kanadskog ministra za javnu sigurnost, napad u Torontu nema veze s pitanjem nacionalne sigurnosti.  

Šef policije Mark Saunders kazao je da se čini kako je incident namjerno izazvan te da je vozač iznajmljenog kombija priveden bez otpora. Ovdje možete pogledati snimku uhićenja:

Slični napadi koji su posljednjih godina izvedeni u velikim gradovima bili su teroristički, no kanadski ministar sigurnosti Ralph Goodale istaknuo je da je još rano reći je li i u Torontu riječ o terorizmu. Dodao je da u zemlji nije pojačana uzbuna u vezi s terorizmom te da se za sada ne zna ima li napad veze sa sastankom skupine G7 u Torontu koji je u tijeku.

Najmanje jedan svjedok ustvrdio je da je riječ o namjernom činu. Svjedok je za Reuters izjavio kako je na poprištu događaja vidio najmanje dva mrtva tijela te je posvjedočio da među stradalima ima i starijih ljudi. 

Napad u Kanadi | Autor : Reuters/PIXSELL/Ilustracija Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Jedan od svjedoka kazao je da se kombi u punoj brzini zaletio među pješake te ih rušio jednog za drugim, a srušena je i osoba koja je gurala dječja kolica.

Policija je najavila da će poduzeti sveobuhvatnu istragu, a ministar javne sigurnosti Ralph Goodale odbio je komentirati moguće motive napada. "Istraga je na tom stupnju kada nikakva nova informacija ne može biti potvrđena", kazao je dodavši da policija poduzima istragu kako bi utvrdila što se dogodilo i zašto, uključujući i motive". 

Bolnički izvori priopćili su da je deset osoba primljeno u bolnicu Sunnybrook, dvoje je odmah proglašeno mrtvim, a pet osoba u kritičnom je stanju. Bolnička kola i policijska vozila odmah su stigla na mjesto događaja u frekventnom dijelu grada, a brzo su raspoređene i snage reda. Policija je zatvorila područje, a u tom dijelu grada prekinut je i promet podzemnom željeznicom. Gradonačelnik John Tory izjavio je da je situacija pod kontrolom te je pozvao građane da mirno odu kućama.

Ovaj incident najnoviji je u nizu sličnih napada koji su u posljednje vrijeme zaredali u Sjedinjenim Državama i Europi i jedan je od najnasilnijih u novijoj kanadskoj povijesti. Incident se dogodio 30 km dalje od mjesta na kojem se u Torontu održava sastanak ministara vanjskih poslova skupine sedam najrazvijenijih zemalja.

Počeo voziti po pločniku i rušiti ljude

"Kombi je lociran, a sumnjivac je priveden", rekao je ranije za CNN Gary Long, glasnogovornik policije Toronta. 

Policija je na društvenoj mreži Twitter objavila da je vozilo pokosilo pješake, ali nije precizirala je li riječ o namjernom činu ili o nesreći.

"Počeo je voziti po pločniku i rušiti ljude jednog po jednog. Uništio je toliko ljudskih života i svaku pojedinu stvar koja mu se našla na putu", rekao je  svjedok Alex Shaker za CTVNews.

BBC piše kako se nesreća dogodila na vrlo prometnom križanju. Kombi je nakon udara u pješake napustio mjesto nesreće.

Oglasio se i kanadski premijer Justin Trudeau. "Upravo smo doznali za situaciju u Torontu. Suosjećamo sa svima koji su na bilo koji način pogođeni ovim događajem. U satima koji slijede dobit ćemo više informacija pa ćemo vam moći reći više", zaključio je Trudeau.

Napad u Londonu jedna osoba uhićena Novi napad u Londonu: Zaletio se kombijem na vjernike ispred džamije, ulovili ga građani Dramatično Zaletio se autom u pljačkaše: 'Iznenadilo ih je pa su pobjegli'
Vrtovi Hrvatske
Vrtovi Hrvatske
100% domaće voće i povrće sad je svima dostupno!

A1 izdvaja za Vas

  • kvatrić:

    To je i pravedno da liječnici i inženjeri kokaju po onim državama koje se i najviše trude oko njihova dovlačenja. Samo neka tamane Nijemce i retardirane Kanađane sa onim njihovim klaunom od premijera.

  • kruti217:

    jel taj vozač roditelj 1 ili roditelj 2????

  • bluesbob:

    Opet neki atomski fizičar...