Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednica Upravnog vijeća

Kolege: Zašto Stavljenić Rukavina forsira aferu Srebrnjak kada zna da je to pogrešno?

Ana Stavljenić Rukavina
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/3
27.01.2020.
u 06:30

Zbog afere Baxter u kojoj su zbog neispravnih uređaja za dijalizu umrle 23 osobe dala je ostavku 2002., a u politiku se ponovo vratila na Bandićev poziv

Ništa od ovog nije joj trebalo – o aferi oko Srebrnjaka, a i općenito uključivanja u politiku s Milanom Bandićem govore kolege Ane Stavljenić Rukavine. Nazivaju je, bez iznimke, profesoricom jer u medicinskim krugovima njezine titule liječnice, magistre farmacije i specijalistice medicinske biokemije uvijek će biti impresivne i vrijedne poštovanja. Njezinu političku aktivnost, ovu u posljednje vrijeme barem, ističu kolege medicinari, ipak bi radije zaboravili.

Najstarija djelatnica Libertasa

– Onim što je postigla u životu trebala bi biti i više nego zadovoljna. Nije mi jasno zašto sad forsira nešto poput smjene Bore Nogala, a trebala bi znati da je to pogrešno. Riskira da je se samo po tome pamti. U svojim poznim godinama trebala bi se baviti jedino pedagogijom – kaže jedan njezin bivši kolega iz KBC-a Zagreb.

A bavi se i time jer prof. dr. sc. Ana Stavljenić Rukavina prorektorica je na Sveučilištu Libertas, na kojem je, s još nepunom 81 godinom, najstarija djelatnica. Što se znanstvenog životopisa tiče, nakon završenih studija medicinske biokemije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu i studija medicine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu i stručnih usavršavanja po Europi i Americi te nakon doktorata, radila je na Institutu za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma “Vuk Vrhovec”. Radila je i u KB-u Dubrava, KBC-u Zagreb, od 1985. redovita je profesorica na Sveučilištu u Zagrebu, od 1990. redovita profesorica u trajnom zvanju, a od 2014. profesor emeritus. U politiku se prvi put uključila u Vladi Ivice Račana, u kojoj je, od 2000. do 2002. kao nestranačka osoba, ali na prijedlog HSLS-a, obnašala dužnost ministrice zdravstva. Podnijela je ostavku nakon što su, zbog neispravnih uređaja za dijalizu u aferi Baxter, umrle 23 osobe. Politički je život tada stavila na stranu, dok je na svoju listu za izbore 2013. nije pozvao Milan Bandić.

“Najmoralnija žena u politici”

– Ne doživljavam se kao političarka, pa ni u Ministarstvo zdravstva nisam došla kao članica stranke, već sa željom da se moje znanje iskoristi u području koje dobro poznajem. Vrijeme je takvo da stručnjaci i znanstvenici imaju obvezu uključiti se u rad za opće društveno dobro koje služi narodu – objašnjavala je Ana Stavljenić Rukavina te 2013. kako želi “dobro narodu”.

A želi ga trenutačno iz petnaestak različitih vijeća i povjerenstava u kojima se nalazi. Jedno od tih upravnih vijeća jest i ono bolnice Srebrnjak. Ana Stavljenić Rukavina i potpredsjednica je zagrebačke Gradske skupštine, a istu funkciju ima i u Bandićevoj Stranci rada i solidarnosti. – Vi blatite jednu od najmoralnijih žena u hrvatskoj politici. To je sramotno – branio ju je Bandić u jeku afere oko smjene ravnatelja Srebrenjaka.

Da je možda ovoj aktivnoj umirovljenici, koja je krajem 2019. otvorila i privatnu konzultantsku tvrtku Diagnosis, zaista vrijeme da uživa u zasluženoj mirovini, kažu njezini kolege iz Gradske skupštine.

– Zašto ima potrebu tako ukaljati svoj ugled, nikome nije jasno. Možda i dalje želi biti važna i uključena, a možda je i neki novac u igri. No trebala bi dobro razmisliti po čemu želi da je pamte – kažu u Skupštini.

Komentara 24

AV
avim
06:38 27.01.2020.

Tko i zašto tu babu više i drži u nekakvim institucijama ,ona bi trebala čuvati praunuke i uživati u mirovini

BH
Bunjevac=Hrvat
07:03 27.01.2020.

Baba je "itiot savant".Funkcionira kao konj kad mu staviš oglavnik da vidi samo ispred,a ne i sa strane.Takvi su se i najviše dokazali u struci jer vuku posao dok ih drugi dekaju.Zato je i upregnuta u vražja kola.

ET
etika
07:24 27.01.2020.

Žena je relikt onog starog vremena gdje nema šanse da sam se suočiš da si u nečem pogriješio. Dodatno, s druge strane ako može svoje komptencije uglavit u potencijalnom namištač d.o.o slučaju zašto ne namirit i svoje praunuke a nea ne samo unuke??? No ipak određenu varijablu nije uključila u izračun. Varijabla se zove dr. Nogalo kojem ne možeš tako lako pomesti pod.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije