Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kolege: Zašto Stavljenić Rukavina forsira aferu Srebrnjak kada zna da je to pogrešno?

Zbog afere Baxter u kojoj su zbog neispravnih uređaja za dijalizu umrle 23 osobe dala je ostavku 2002., a u politiku se ponovo vratila na Bandićev poziv
27. siječnja 2020. u 06:30 24 komentara 16570 prikaza
Ana Stavljenić Rukavina
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ništa od ovog nije joj trebalo – o aferi oko Srebrnjaka, a i općenito uključivanja u politiku s Milanom Bandićem govore kolege Ane Stavljenić Rukavine. Nazivaju je, bez iznimke, profesoricom jer u medicinskim krugovima njezine titule liječnice, magistre farmacije i specijalistice medicinske biokemije uvijek će biti impresivne i vrijedne poštovanja. Njezinu političku aktivnost, ovu u posljednje vrijeme barem, ističu kolege medicinari, ipak bi radije zaboravili.

Milan Bandić MILAN BANDIĆ: 'Nogalo je legalno smijenjen i legalno će biti izabran novi ravnatelj'

Najstarija djelatnica Libertasa

– Onim što je postigla u životu trebala bi biti i više nego zadovoljna. Nije mi jasno zašto sad forsira nešto poput smjene Bore Nogala, a trebala bi znati da je to pogrešno. Riskira da je se samo po tome pamti. U svojim poznim godinama trebala bi se baviti jedino pedagogijom – kaže jedan njezin bivši kolega iz KBC-a Zagreb.

A bavi se i time jer prof. dr. sc. Ana Stavljenić Rukavina prorektorica je na Sveučilištu Libertas, na kojem je, s još nepunom 81 godinom, najstarija djelatnica. Što se znanstvenog životopisa tiče, nakon završenih studija medicinske biokemije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu i studija medicine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu i stručnih usavršavanja po Europi i Americi te nakon doktorata, radila je na Institutu za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma “Vuk Vrhovec”. Radila je i u KB-u Dubrava, KBC-u Zagreb, od 1985. redovita je profesorica na Sveučilištu u Zagrebu, od 1990. redovita profesorica u trajnom zvanju, a od 2014. profesor emeritus. U politiku se prvi put uključila u Vladi Ivice Račana, u kojoj je, od 2000. do 2002. kao nestranačka osoba, ali na prijedlog HSLS-a, obnašala dužnost ministrice zdravstva. Podnijela je ostavku nakon što su, zbog neispravnih uređaja za dijalizu u aferi Baxter, umrle 23 osobe. Politički je život tada stavila na stranu, dok je na svoju listu za izbore 2013. nije pozvao Milan Bandić.

Boro Nogalo korolija umjesto nogala? Propao izbor novog ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak

“Najmoralnija žena u politici”

– Ne doživljavam se kao političarka, pa ni u Ministarstvo zdravstva nisam došla kao članica stranke, već sa željom da se moje znanje iskoristi u području koje dobro poznajem. Vrijeme je takvo da stručnjaci i znanstvenici imaju obvezu uključiti se u rad za opće društveno dobro koje služi narodu – objašnjavala je Ana Stavljenić Rukavina te 2013. kako želi “dobro narodu”.

A želi ga trenutačno iz petnaestak različitih vijeća i povjerenstava u kojima se nalazi. Jedno od tih upravnih vijeća jest i ono bolnice Srebrnjak. Ana Stavljenić Rukavina i potpredsjednica je zagrebačke Gradske skupštine, a istu funkciju ima i u Bandićevoj Stranci rada i solidarnosti. – Vi blatite jednu od najmoralnijih žena u hrvatskoj politici. To je sramotno – branio ju je Bandić u jeku afere oko smjene ravnatelja Srebrenjaka.

Da je možda ovoj aktivnoj umirovljenici, koja je krajem 2019. otvorila i privatnu konzultantsku tvrtku Diagnosis, zaista vrijeme da uživa u zasluženoj mirovini, kažu njezini kolege iz Gradske skupštine.

Milan Bandić i Boro Nogalo na Srebrnjaku 2015. godine PRILOŽILI DOPIS MINISTARSTVA Gradski ured: Nalaz Ministarstva pokazuje da je Nogalo zakonito smijenjen

– Zašto ima potrebu tako ukaljati svoj ugled, nikome nije jasno. Možda i dalje želi biti važna i uključena, a možda je i neki novac u igri. No trebala bi dobro razmisliti po čemu želi da je pamte – kažu u Skupštini.

mutni poslovi državne tajnice
USKOK godinu dana prisluškivao kako Rimac tvrtkama sređuje dozvole i poticaje
Aircash
Uspješni
Prvi hrvatski fintech širi poslovanje na tržišta EU: Našu aplikaciju koristi više od 100.000 ljudi, a integrirani smo s velikim hrvatskim kompanijama
  • avim:

    Tko i zašto tu babu više i drži u nekakvim institucijama ,ona bi trebala čuvati praunuke i uživati u mirovini

  • Bunjevac=Hrvat:

    Baba je "itiot savant".Funkcionira kao konj kad mu staviš oglavnik da vidi samo ispred,a ne i sa strane.Takvi su se i najviše dokazali u struci jer vuku posao dok ih drugi dekaju.Zato je i upregnuta u vražja kola.

  • etika:

    Žena je relikt onog starog vremena gdje nema šanse da sam se suočiš da si u nečem pogriješio. Dodatno, s druge strane ako može svoje komptencije uglavit u potencijalnom namištač d.o.o slučaju zašto ne namirit i svoje praunuke a ne ... prikaži još!a ne samo unuke??? No ipak određenu varijablu nije uključila u izračun. Varijabla se zove dr. Nogalo kojem ne možeš tako lako pomesti pod.